Jakiś czas temu Krzysztof Ju natrafił na kolejny dokument - tym razem o udziale w walkach o miasto 1 i 3 baterii 278 Gwardyjskiego Pułku Artylerii Przeciwpancernej [1 и 3 батр. 278 гв. иптап]. Poniżej krótkie opracowanie:
(Dokument dostępny na: https://pamyat-naroda.ru/documents/view/?id=454044868 ...
Znaleziono 19 wyników
- 07 lut 2020, 00:52
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Wyzwolenie Piły
Może kogoś zainteresuje kolejny zbiór danych, który może pomóc w badaniu strat jednostek niemieckich walczących w okolicach na przełomie stycznia i lutego 1945r. Jest to lista zaginionych sporządzona przez Niemiecki Czerwony Krzyż zaraz po wojnie. Dostępne są obszerne listy z danymi zaginionych ...
- 09 lut 2020, 23:22
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Kolejna dawka ciekawych danych dotyczących niemieckich jednostek. W spisie uwzględniono takie, gdzie jako miejsce ostatniego kontaktu z żołnierzem podano Schneidemühl (na podstawie Vermisstenbildlisten):
- [CH 217] Gren. Ers. u. Ausb. Btl. 172 Schneidemühl (104 zaginionych)
- [FX 624] Heeres Pi ...
- [CH 217] Gren. Ers. u. Ausb. Btl. 172 Schneidemühl (104 zaginionych)
- [FX 624] Heeres Pi ...
- 06 kwie 2020, 23:40
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
W ramach dalszych poszukiwań jednostek, które na samym początku oblężenia ostrzeliwały teren Schneidemühl z wyrzutni rakiet (słynnych Katiusz), udało mi się odszukać jedną z nich. Jest to 316 Gwardyjski Pułk Moździerzy [316 гв. минп] [316-й гвардейский миномётный полк]. Wchodził w skład 2 ...
- 28 maja 2020, 22:53
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Przeglądając rosyjskojęzyczną literaturę natrafiłem na pozycję pt. "Породненные броней" autorstwa Литвяк М. М. - szefa departamentu politycznego 2. Gwardyjskiej Armii Pancernej. W rozdziale 5 na stronie 175 pada: " Nie mogę nie wspomnieć o jednym wyczynie popełnionym przy podejściu do miasta ...
- 08 cze 2020, 01:13
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Cieszę się niezmiernie, że są osoby czytające z zaciekawieniem publikowane informacje. W końcu wiedza nieprzekazana jest wiedzą straconą ;) Dzisiaj dla równowagi trochę odpoczynku od rosyjskojęzycznych źródeł. Poniżej dalszy ciąg listy jednostek niemieckich opracowanej na podstawie listy zaginionych ...
- 08 cze 2020, 22:53
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Sam z chęcią wsparłbym (w miarę ograniczonych możliwości) ideę powstania takiej publikacji. Osobiście zdaję sobie sprawę, że napisanie pozycji o tej tematyce, która spełni niemałe oczekiwania wymagających czytelników nie jest łatwa i zdecydowanie przerasta moje umiejętności i możliwości. Ponadto kto ...
- 29 gru 2020, 22:16
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Natrafiłem na ciekawą notatkę, która nieco przybliża realia ciężkich walk o miasto. Fragmenty dotyczące Piły pozwoliłem sobie amatorsko przetłumaczyć:
"Notatka dowódcy oddziału szturmowego i grupy szturmowej na temat prowadzenia ofensywy w dużym mieście" (27 kwietnia 1945)
[...] Podczas szturmu na ...
"Notatka dowódcy oddziału szturmowego i grupy szturmowej na temat prowadzenia ofensywy w dużym mieście" (27 kwietnia 1945)
[...] Podczas szturmu na ...
- 24 lut 2025, 22:21
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Walki o Piłę 1945
[...] Tyle na teraz, słyszymy się na następnym spotkaniu z historią.
Tak trzymać! Jestem przekonany, że jeszcze niejedna tajemnica z '45 w okolicy czeka na odkrycie. Dzięki za wymianę kilku zdań po spotkaniu i trzymam kciuki za dalsze działania :)
Tymczasem....
Natrafiłem na wspomnienia ...
- 11 mar 2025, 23:41
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Czy są filmy o Pile/Schneidemühl?
Długo na to czekałem i się doczekałem :) Kilka dni temu został publicznie udostępniony film nakręcony świeżo po walkach o Piłę.
Zdjęcie jednego z operatorów kamery (Илья Аронс), pozującego w Ujściu pod tablicą "Oto one, przeklęte Niemcy!" wrzuciłem w poście niemal równo 4 lata temu - taki zbieg ...
Zdjęcie jednego z operatorów kamery (Илья Аронс), pozującego w Ujściu pod tablicą "Oto one, przeklęte Niemcy!" wrzuciłem w poście niemal równo 4 lata temu - taki zbieg ...
- 13 mar 2025, 21:07
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Dobra robota, zupełnie inaczej się ogląda to nagranie mając jak na dłoni lokalizacje poszczególnych scen. Dzięki!
Mała poprawka z mojej strony:
[...]Zdjęcie jednego z operatorów kamery (Илья Аронс), pozującego w Ujściu pod tablicą "Oto one, przeklęte Niemcy!" wrzuciłem w poście niemal równo 4 ...
Mała poprawka z mojej strony:
[...]Zdjęcie jednego z operatorów kamery (Илья Аронс), pozującego w Ujściu pod tablicą "Oto one, przeklęte Niemcy!" wrzuciłem w poście niemal równo 4 ...
- 17 mar 2025, 01:14
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
[...]
00:14-00:31
Zadymienie powstałe prawdopodobnie przez zawalenie się kamienicy. W następnych scenach widać tragiczny skutek w postaci koni zasypanych gruzem. Ulicy nie rozpoznaję.
[...]
01:26-01:46
Grupa oficerów przemierzająca ulicę, której nie rozpoznaję. Na 1:41 pokazano w tle wyróżniający ...
- 20 mar 2025, 21:29
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
- 13 kwie 2025, 05:03
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Kadry nakręcone w lutym 1945 roku w Schneidemühl, tym razem z narracją w tle (pozwoliłem sobie amatorsko ze słuchu przetłumaczyć), pojawiają się również w pierwszej części filmu pt. "Зима и весна сорок пятого" (1971-1972) [Zima i wiosna czterdziestego piątego].
Czas: 32:59 - 33:51 oraz 38:16 - 39 ...
Czas: 32:59 - 33:51 oraz 38:16 - 39 ...
- 17 kwie 2025, 01:01
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
No i mamy kolejny hit :) Ostatnio rosyjskojęzyczne źródła niesamowicie oddają.
W Schneidemühl w lutym 1945 oprócz znanych już kamerzystów przebywał również fotoreporter Анатолий Морозов (Anatolij Morozow) - autor wielu znanych fotografii z II wojny światowej. Więcej o jego osobie można przeczytać ...
W Schneidemühl w lutym 1945 oprócz znanych już kamerzystów przebywał również fotoreporter Анатолий Морозов (Anatolij Morozow) - autor wielu znanych fotografii z II wojny światowej. Więcej o jego osobie można przeczytać ...