Znaleziono 86 wyników
- 10 wrz 2024, 20:35
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Ostdeutsche Albatros Werke
Pod adresem https://www.criticalpast.com/de/video/65675051130_Flugzeuge-gebaut-an-deutschen-Albatros-factory_Ersten-Weltkrieg_Albatros-CIII-Flugzeuge_Albatros-C1-reconnaissance-Flugzeug_Albatros-Flugzeug-Werk-am-Flugplatz-Johannisthal obejrzeć można film z zakładów Albatros Werke GmbH (Johannisthal ...
- 11 wrz 2024, 20:42
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Umocnienia miasta Piły
Tu: https://media.essen.de/media/histiorisches_portal/historischesportal_dokumente/zeitzeugen/Werner_Klaus.pdf wspomnienia Wernera Klausa z Gelsenkirchen (od strony 32). W 1944 roku trafił do Piły ze swoją szkołą handlową z Bochum (Gimnazjum z Bochum przebywało od 1943 roku w Trzciance). Gdy szkoła ...
- 22 wrz 2024, 12:20
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Wolny Urząd Prałata
Na fotografii nr 2 biskup warmiński Maksymilian Kaller były prałat i jego następca Franz Hartz - na dworcu w Fuldzie. Nr 1 z informacją o warmińskiej sakrze biskupiej.
W "Die Kirchenpolitik der Nationalsozialisten im Warthegau 1939 - 1945" znaleźć można informację o pomyśle powierzenia Hartzowi ...
W "Die Kirchenpolitik der Nationalsozialisten im Warthegau 1939 - 1945" znaleźć można informację o pomyśle powierzenia Hartzowi ...
- 08 gru 2024, 23:05
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Sławni, bohaterowie, znani - związani z Piłą i okolicami
Anneliese Hager (1904-1997) poetka, tłumaczka, najbardziej znana ze swoich fotogramów, fajnych zresztą. W latach 1913-1920 (?) mieszkała w Pile.
Resztę można doczytać, wysłuchać i obejrzeć tu:
https://harvardartmuseums.org/exhibitions/6120/white-shadows-anneliese-hager-and-the-camera-less-photograph ...
Resztę można doczytać, wysłuchać i obejrzeć tu:
https://harvardartmuseums.org/exhibitions/6120/white-shadows-anneliese-hager-and-the-camera-less-photograph ...
- 12 gru 2024, 21:43
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Militärkirchenbücher Schneidemühl - Księgi kościoła wojskowego
Miotałem się, w końcu stwierdziłem, że nie ma odpowiedniego miejsca na ten post, stąd nowy wątek. W dziale Wojskowa Piła/Schneidemühl bo rzecz związana jest z "kościołem garnizonowym", tak to nazwałem na własny użytek. Akta kościelne kościoła wojskowego, obejmujące lata 1868-1920 i 1932 - 1940 ...
- 14 gru 2024, 11:31
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Prezent od miasta Schneidemühl dla Hermanna Göringa
Pod adresem https://www.dhm.de/datenbank/goering/dhm_goering.php?seite=5&fld_0=RMG02863 znaleźć można fotografię z przedmiotami ofiarowanymi Hermannowi Göringowi z okazji nadania narcystycznemu grubasowi honorowego obywatelstwa miasta Schneidemühl (tak wynika ze skąpego opisu).
Geschenk der Stadt ...
Geschenk der Stadt ...
- 18 gru 2024, 19:40
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Listy gończe to dzisiaj gorący temat. Johann Komischke to nikt ze świecznika, miał jednak swoje pięć minut w 1936 roku. Zbiegł z pilskiego sądu, zlokalizowano go w hiszpańskim Albacete gdzie wstąpił do tworzonego właśnie Batalionu Garibaldiego walczącego w składzie Brygad Miedzynarodowych. Reszta w ...
- 30 gru 2024, 21:55
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Wyzwolenie Piły
KurtBentin.jpg
Kurt Bentin, wg mnie dowódca 8 batalionu 544 Dywizji Grenadierów Ludowych a nie Grenadierów Pancernych jak gdzieś tu wyczytałem. Mogę się mylić bo specem od tych spraw nie jestem. Na jego szyi wisi Krzyż Rycerski, nie wiem kiedy nadany. Dowodził grupą, która zdołała wydostać się z ...
Kurt Bentin, wg mnie dowódca 8 batalionu 544 Dywizji Grenadierów Ludowych a nie Grenadierów Pancernych jak gdzieś tu wyczytałem. Mogę się mylić bo specem od tych spraw nie jestem. Na jego szyi wisi Krzyż Rycerski, nie wiem kiedy nadany. Dowodził grupą, która zdołała wydostać się z ...
- 01 sty 2025, 11:48
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Obozy dla Niemców w Schneidemühl
Pismo Himmlera z wytycznymi dla formacji policyjnych, w sprawie postępowania z niemieckimi uchodźcami z terenów Polski - kwiecień 1939. Jeden z ośrodków filtracyjnych ( być może jakiś mały obóz, ktoś wie przecież) znajdował się w Pile więc pismo skierowane jest też do miejscowych notabli ...
- 02 sty 2025, 21:02
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Obóz jeniecki ul. Bydgoska
Hans Lungwitz, w ostatnich tygodniach wojny w 1918 r. przeniesiony (zabrał żonę) do Schneidemühl, był lekarzem w szpitalu jenieckim.
I ciekawostka - w 1936 roku odmówił prośbie Wilhelma Brückne adiutanta Hitlera, nie zbadał jego pryncypała sugerujac że choroba Adolfa jest nieuleczalna. Szalony albo ...
I ciekawostka - w 1936 roku odmówił prośbie Wilhelma Brückne adiutanta Hitlera, nie zbadał jego pryncypała sugerujac że choroba Adolfa jest nieuleczalna. Szalony albo ...
- 03 sty 2025, 15:16
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Georg Michaelis - kanclerz Rzeszy i premier Prus - od 14 lipca 1917 do 31 października 1917. Chwilę pracował w Pile.
- 04 sty 2025, 16:46
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Szkoła pilotów Albatros
Witam. Nie jestem specem od spraw pilskich. Czasami coś wrzucę, gdybym popełnił jakiś błąd merytoryczny - proszę o skorygowanie go bez pastwienia się. Nie będę sprawdzał czy materiał już był publikowany.
Na stronie www.frontflieger.de można znaleźć informacje o pilotach służących/uczących się w ...
- 06 sty 2025, 10:51
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Adolf Hitler w Pile
Prawdopodobnie obie fotografie wykonano nie podczas wizyty Adolfa Hitlera w 1932 roku, a właśnie Hermanna Göringa - przypuszczalnie w dniu 20 września 1933 roku.
Pozdrawiam,
MK
Z braku osobnego wątku dotyczącego wizyty Hermanna G. podepnę się pod ten. Niżej fotografia prasowa z 1933. Reszta w ...
- 07 sty 2025, 16:58
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Sterowce, zepeliny, balony
Z wiadomej katastrofy, sterowiec już lekko klapnięty.
- 07 sty 2025, 21:04
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Hrabiowski proces karciany
1904 rok. Hr. Mielżyński to zapewne Ignacy, późniejszy wielki patriota, powstaniec wielkopolski i śląski, kawaler orderu Virtuti Militari, w młodości hazardzista, przepuścił w karty 250 000 marek mających być posagiem jego siostry. Hr. Bniński to zapewne jego kuzyn (matka Mileżyńskiego z domu ...