Stowarzyszenie na rzecz ratowania "Okrąglaka"

Bocian
PRZYJACIEL

Post autor: Bocian »

Kurcze, powinienem iśc do Gdańska na architekturę, a nie do Wrocławia... ;) Trochę mam daleko.
hola

Post autor: hola »

Witam

Miałam okazję bliżej zapoznać się z parowozownią, zarówno od strony historycznej, architektonicznej i konstrukcyjnej. Nie jestem z Piły i nie wiedziałam jej "na żywo" mimo to zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Ogromne ważenie zrobił też na mnie jej obecny stan, który jest niestety przerażający!!! Ludzie ona się sypie i za dwa, trzy lata przy "sprzyjających" okolicznościach nic z niej nie będzie. Rozumiem PKP że nie chce jej odbudować, wiadomo że plac jest wart więcej pusty aniżeli z nikomu nie potrzebną ruiną. Na szczęście działa Stowarzyszenie Na Rzecz Ratowania Okrąglaka, które "prężnie" działa, ma mnóstwo pomysłów na zaadoptowania tego budynku i nie jest jedynie wirtualnym miejscem spotkań i wymiany poglądów pt. "jak ja dużo wiem na ten temat". Żywie również nadzieję, że nie poprzestajecie jedynie na wysłuchiwaniu kolejnych teorii i prac magisterskich lub tym podobnych, dotyczących poruszonego problemu, które pozostaną tylko martwym pomysłem - nawet jeśli będzie on genialny. Prześledziłam forum i nie znalazłam niestety żadnych konkretnych przedsięwzięć co do ratowania budynku. Oczywiście gratulacje należą się za samo "Stowarzyszenie" ale to już chyba za mało. Teraz trzeba zacząć działać!!! Jest to trudne zadanie, ale skoro się go podjęliście to trzeba mu sprostać. Cóż na razie nie widać żadnych konkretnych kroków, pomysłów na adaptację "okrąglaka", sposobów na pozyskanie funduszy, itd. Jednym słowem nie widać nic - oprócz nazwy "Stowarzyszenie na Rzecz Ratowania Okrąglaka" a przepraszam widać jedno niesamowity budynek w koszmarnym stanie...

Pozdrawiam
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Zatem czekamy na Pani (?) pomysły. Dla przypomnienia nasz adres mailowy to: parowozownia@gmail.com
Emilca

Post autor: Emilca »

A ja ponawiam mój apel do Miłośników pilskiej parowozowni dotyczący pomysłów na adaptację tego obiektu. A tak na marginesie, to słyszałam od Prezesa firmy Interlok, że podobno myśleliście o zagospodarowaniu parowozowni na coś w stylu muzeum koleji (?) A więc jakieś pomysły się musiały pojawić.
Jeśli kogoś zainteresowała moja sprawa, a konkretnie to, co wcześniej pisalam, to informuję że dokumentację rysunkową parowozowni zdobyłam (Ogromne Podziękowania dla Prezesa Filrmy Interlok :)) (!) oraz dokładnie sfotografowałam obiekt (wnętrze niestety tylko przez zbitą szybę w oknie).
Na koniec 2 pytania (by wprawić w ruch szare komórki osób czytających :wink:) : Czy ktoś posiadam może fotografie ukazujące dawny stan parowozowni? oraz Czy w najbliższym czasie jest planowane spotkanie Miłośników 'Okrąglaka'? (np. w okolicach 1. XI. gdy chociażby studenci wracają do domów rodzinnych :wink: )
Pozdrawiam serdecznie!
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Jak wcześniej pisałem mój dostęp do internetu jest nadal znacznie ograniczony. Niestety na podłączenie internetu w Poznaniu wciąż oczekuje. :?
Korzystając z pobytu w Pile odpowiadam. ;)
1.Tak.Jednym z pomysłów na zagospodarowanie parowozownii to pomysł urządzenia w niej skansenu kolejowego.Czas i stosunek osób, które mogą nam mogą w tym pomóc pokaże na ile jest to realne.
2.Jeśli chcesz mogę Ci podać "namiary" na osobę, która mogłaby pomóc wejść do okrąglaka.
3.Co do fotek ukazujących wcześniejszy stan niestety jest problem.Z taką prośbą już się do mnie w przeszłości zwrócono.Niestety takowych nie posiadam i nie znam osoby, która takie fotki posiada.Może ktoś z forumowiczów bądź osób czytających.
4.Tak.Jeszcze w tym roku planujemy spotkanie.Najprawdopodobniej właśnie w grudniu.Informacja napewno pojawi się na forum. :)
Emilca

ziolek pisze:Jeśli chcesz mogę Ci podać "namiary" na osobę, która mogłaby pomóc wejść do okrąglaka.
Poproszę :)
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Więc odbierz wiadomość. ;)
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 82 razy

Post autor: SA108 »

Czy ktoś posiada może fotografie ukazujące dawny stan parowozowni?
Obrazek

Jest sporo pocztówek ukazujących szopę z wiaduktu, ale niewiele na nich widać. Ale to i tak lepiej niż w przypadku pozostałych pilskich hal parowozowych.
Ja z kolei byłbym zainteresowany tą dokumentacją rysunkową :)

Poza tym widzę, że niektórzy oceniają nasze działania tylko na podstawie forum ;) To, że tutaj się niewiele pisze, nie oznacza jeszcze że nie mamy żadnych pomysłów.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Co do zamieszczonej fotki SA108:
I ją wcześniej widziałem. Trudno ją w ogóle uznać za ukazującą parowozownie. ;) Pozostałe fotki jakie widziałem to jak wspomniał SA108 parowozownia znajduje się na drugim planie (na pierwszym jest dworzec). Widoczne są tylko zarysy dachu.

Co do naszej aktywności na forum.
Już dawno uznaliśmy, że forum służy raczej celom komunikacyjnym, niż merytorycznej dyskusji.Zasadnicza działalność odbywa się w ramach prac organów stowarzyszenia, do których to prac wszelkie osoby zainteresowane wciąż zapraszamy.

Co do naszej działalności w ogólności.
Każdy z nas członków oprócz działalności w stowarzyszeniu pochłonięty jest bądź pracą zawodową, bądź nauką, bądź rodziną, bądź własnym zdrowiem etc. bądź kombinacją wszystkich tych aktywności, a mimo tego muszę wszystkich zapewnić, że są postępy w sprawie ratowania okrąglaka. Jeśli ktoś nie ma obowiązków które wymieniłem, a nadto ma wystarczającą kwotę pieniędzy by samemu zrealizować rewitalizacje parowozowni to mogę mu tylko pozazdrościć.
Zarzuty jakie nam stawia Hola są bardzo wobec nas niesprawiedliwe i dla nas przykre. Zwłaszcza, że mimo mojej prośby i manifestowania przez siebie zainteresowania losem pilskiej parowozowni nie pokusiła się nawet na napisanie maila. Widocznie woli tak powszechne niestety krytykanctwo. Choć twierdzi, że prześledziła forum to nie zauważyła nawet, że nazwa Stowarzyszenie na Rzecz Ratowania Okrąglaka była tylko nazwą roboczą używaną przez krótki czas tylko na potrzeby forum. ;)
Nie twierdzimy, że nie popełniamy błędów. Ba. Niektórych z nich jesteśmy świadomi. Jesteśmy także otwarci na krytykę i jest ona dla nas cenna, z zastrzeżeniem, że jest to krytyka konstruktywna i wyważona.

Korzystając z okazji zapraszam na grudniowe spotkanie. Starym zwyczajem odbędzie się ono w Zespole Szkół im. Stanisława Staszica przy Al. Powst. Wlkp. 18 w piątek w godzinach 17/18-20:00 (datę spotkania póki co pozostawiam forumowej dyskusji). :)
Emilca

SA108 pisze:Ja z kolei byłbym zainteresowany tą dokumentacją rysunkową :)
Nie ma problemu. Tylko proszę podać kiedy (czy już teraz - tzn. będę w Pile na Wszystkich Świętych, czy na grudniowym spotkaniu).

A ja z kolei mimo wszystko byłabym zainteresowana większą ilością starych fotek parowozowni więc jeśli ktoś posiada, to chętnie je na forum obejrzę. :)
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Może być na grudniowym spotkaniu, nie spieszy mi się ;)
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Mała prośba!!!

Osoby, które posiadają wszelkie materiały prasowe na temat działalności stowarzyszenia proszone są o ich zachowywanie i kontakt w celu ich udostępnienia. W przyszłości materiały te mogą być urozmaiceniem zawartości przyszłej strony internetowej, a także atutem w ewentualnym ubieganiu się o status organizacji pożytku publicznego. :)
Emilca

Hell'o :wink:
Przejeżdżając pociągiem przez Bydgoszcz zauważyłam okrągłą parowozownię, z daleka wręcz identyczną jak ta pilska. A u konserwatora, w "białej karcie" przeczytałam, że pilski 'okrąglak' jest jedynym tego typu obiektem zachowanym na ziemiach polskich. I stąd moje pytanie: Jak to? Czyżby kluczem do uzyskania odpowiedzi była kwestia konstrukcji tych budowli...? (..że niby pilska to unikatowa bo w całości nitowana...(?)).
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Pisałem już kiedyś o tym, pilski okrąglak jest najstarszym takim obiektem w Polsce, ale nie jedynym.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Oto informacja jaką otrzymałem od Powiatowego Centrum Współpracy Organizacji Pozarządowych:
Szanowni Państwo!

Z ogromną przyjemnością zapraszamy Państwa na cykl bezpłatnych szkoleń i konsultacji do Powiatowego Centrum Współpracy Organizacji Pozarządowych w Pile prowadzone przez Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych EFFATA.

Celem szkolenia jest zapoznanie z technikami prezentacji i promocji przedsięwzięć, przygotowania materiałów promocyjnych oraz zwiększenie wiedzy i umiejętności w zakresie pozyskiwania środków finansowych i rzeczowych na realizację działań na rzecz rozwoju działalności społecznych i aktywnych obywateli.

Cykl szkoleń adresujemy do przedstawicieli organizacji pozarządowych, grup nieformalnych, aktywnych obywateli oraz osób zainteresowanych tematyką organizacji społecznych.

Do prowadzenia szkoleń zaprosiliśmy cenionych specjalistów i trenów.

Szkolenia prowadzone będą w formie wykładów, ćwiczeń, warsztatów, co stwarza niepowtarzalną możliwość do otwartej dyskusji, wymiany poglądów i doświadczeń.

Serdecznie zapraszamy do udziału w bezpłatnym szkoleniu, które odbędzie się w następującym terminie:

Termin : 16-18.11.2007 (piątek, sobota, niedziela)

16.11.2007 (piątek), godzina: 16-18
Temat szkolenia: Kształtowanie wizerunku organizacji pozarządowej. Public Relations dla NGO.
17.11.2007 (sobota), godzina: 9-18
Temat szkolenia: Zarządzanie projektem i pozyskiwanie funduszy dla NGO.
18.11.2007 (niedziela), godzina : 9-16
Temat szkolenia: Zarządzanie zespołem w NGO.

Zgłoszenia na szkolenia przyjmuje od poniedziałku do piątku w godzinach 9-15 lub pod numerem telefonu 067 214 66 59, oraz drogą elektroniczną: pcwop@wp.pl
Osobiście będę uczestniczył w tym szkoleniu. Myślę, że miło będzie się przy tej okazji spotkać z członkami naszego stowarzyszenia jak i osobami nie związanymi z naszą działalnością.Zatem zapraszam! :)
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się