Rozwalają stare budynki!

jarek
PRZYJACIEL

Post autor: jarek »

Trochę z drugiej strony, takie stare kamieniece mają nieraz ciekawe "wnętrza". Czy, któreś pilskie wyróżniają się np. jakimiś ładnymi/sepcyficznymi/drewnianymi/... klatkami schodowymi?
Bocian
PRZYJACIEL

Post autor: Bocian »

Nie wiem, czy sie wyróżniają, ale wiem, że wiele mieszkań z tamtego okresu ma bardzo dziwne rzuty - jakby zupełnie przypadkowe.
Filip

Post autor: Filip »

Filip pisze:W dwóch kamienicach na ulicy Popiełuszki, przy rogu z al. Niepodległości zdemontowano kute balustrady i zabito okna balkonowe deskami. O co chodzi? Chyba nie szykują tych ładnych kamienic pod kilof?
Ponawiam swoje pytanie.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 82 razy

Post autor: SA108 »

Mi to wygląda na zwykłą wymianę balustrad balkonów, w każdym razie to nie rozbiórka.
Filip

Bez sensu te balustrady wymieniają. To byłą piękna secesyjna metaloplastyka, a teraz zostaną pewnie jakieś takie kształtki i żelazne płaskowniki. Chyba że - w co jednak bardzo wątpie - zabrali je do remontu.
Awatar użytkownika
hrabia
PRZYJACIEL
Lokalizacja: Schneidemühl, Pila, Kröcherstraße - Königsblicker Straße - Brauerstraße Poland

Post autor: hrabia »

Witam :D Kamienniczka przy ul.Witosa której fotkę zamieścił SA108 w blasku słońca bardzo ładnie się prezentuje. Z drugiej strony mam troszkę obawy czy te dodatki zamontowane na niej długo wytrzymają, były takie dni że tym osobom co ją odnawiali przydał by się balonik do dmuchania niż praca na rusztowaniu. Życzę tej kamienicy aby przetrwała kolejne sto lat. Będąc po lekkiej chorobie na spacerze zauważyłem że już niema okien w kamienicy przy ul. 14 Lutego (naprzeciw szkoły) co by wynikało że los jej został przesądzony.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Na kamienicy przy 14 Lutego powieszono już tablicę z informacją o rozbiórce, to chyba jej ostatnie chwile.
Jaśko
PRZYJACIEL

Post autor: Jaśko »

Filip pisze:Bez sensu te balustrady wymieniają. To byłą piękna secesyjna metaloplastyka, a teraz zostaną pewnie jakieś takie kształtki i żelazne płaskowniki. Chyba że - w co jednak bardzo wątpie - zabrali je do remontu.
Podobne stresy przeżywałem 2 lata temu, kiedy analogiczne działania (balustrada balkonowa zdjęta) podjęto w kamienicy też ptrzy Popiełuszki - chyba 11 albo 13 - ale tam odnowiono balustradę i osadzono na miejscu po remoncie - to ten balkon z datą, bodajże 1894. Wierzę, że i tym razem tak się stanie.
Awatar użytkownika
hrabia
PRZYJACIEL
Lokalizacja: Schneidemühl, Pila, Kröcherstraße - Königsblicker Straße - Brauerstraße Poland

Witam :D Ja jeszcze chciałbym nawiązać do poprzednich postów.

SA108 zamieścił kamieniczkę wyremontowana przy ul. Witosa 14 tak ona wygląda po odnowieniu.

Chociaż wszędzie gdzie można było szukałem tej kamienicy z przed remontu to nie znalazłem, więc postanowiłem dokonać korekt może niechlujnych ale tak na pewno wyglądała bez dodatków i prawie identyczny miała kolor więc można porównać.

Najbardziej w tym wszystkim denerwuje mnie to, że jak już pewne elementy sztukatorskie dokładają lub odnawiają całe kamienice zauważcie że pozostawiają tabliczkę z nr. domu bez zmian, pasują one do całości jak pięść do nosa. W Pile nie spotkałem się jeszcze żeby wkomponowali jakiś nr. domu który by pasował do klimatu budynku.

jarek napisał, że stare budynki maja ciekawe wnętrza, zgadzam się z nim całkowicie. W moim mieszkaniu z moich drzwi zdjąłem cztery warstwy farby olejnej i teraz one wyglądają tak i mają stare oryginalne przedwojenne szyldy i klamki.

i nawiązując do tego co Bocian napisał o ciekawych kształtach, jeden z moich pokoi ma wygląd trapezu z jedną ścianą prostą która łączy pokoje. Co ciekawe cała kamienica w której mieszkam jest w kształcie prostokątnej bryły i pochodzi prawdopodobnie z 1890 roku natomiast ścianki działowe są pod różnymi kątami postawione w mieszkaniach co by świadczyło o dużej wyobraźni ówczesnych budowniczych.

Pozdrawiam Hrabia
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

i nawiazując do tego co Bocian napisał o ciekawych kształtach , jeden z moich pokoi ma wygląd trapezu z jedną scianą prosta ktora łączy pokoje.Co ciekawe cała kamienica w której mieszkam jest w kształcie prostokątnej bryły i pochodzi prawdopodobnie z 1890 roku natomiast scianki działowe są pod różnymi kątami postawione w mieszkaniach co by swiadczyło o dużej wyobrazni ówczesnych budowniczych.
A może te ścianki zbudowano po wojnie, kiedy duże mieszkania dzielono na mniejsze?
Awatar użytkownika
hrabia
PRZYJACIEL

Witam :D SA108 w mojej kamienicy dzieląc mieszkania zamurowywano wnęki w których były drzwi. Tak jest w moim przypadku i sąsiadów, a żeby ciekawiej było ktoś wtedy wpadł na durny pomysł i pozostawił drzwi, natomiast z drugiej strony zamurował juz normalnie - heheehehehehe spryciarze. Dopiero po trzech latach ta osoba która z drugiej strony mieszkała uszczelniła je, nałożyła siatkę i odpowiedniej grubości tynk dla wyrównania całej ściany. Natomiast w innym miejscu np. w moim przypadku wykonano wejście do mieszkania, ponieważ gdyby zostawiono stare wejście to bym musiał wchodzić bezpośrednio do pokoju gościnnego z klatki schodowej. Musiała ta kamienica do kogoś ważnego należeć, ponieważ struktura poszczególnych mieszkań i pokoi tworzyła jedną całość.
Jaśko
PRZYJACIEL

Jaśko pisze:
Filip pisze:Bez sensu te balustrady wymieniają. To byłą piękna secesyjna metaloplastyka, a teraz zostaną pewnie jakieś takie kształtki i żelazne płaskowniki. Chyba że - w co jednak bardzo wątpię - zabrali je do remontu.
Podobne stresy przeżywałem 2 lata temu, kiedy analogiczne działania (balustrada balkonowa zdjęta) podjęto w kamienicy też ptrzy Popiełuszki - chyba 11 albo 13 - ale tam odnowiono balustradę i osadzono na miejscu po remoncie - to ten balkon z datą, bodajże 1894. Wierzę, że i tym razem tak się stanie.
Spieszę donieść, że dzisiaj w domu przy ul. Popiełuszki 15 zamontowano już 2 wyremontowane balustrady balkonowe - te same, stare. Znaczy - za jakiś czas wrócą kolejne 2, również po remoncie.
Jaśko
PRZYJACIEL

Dzisiaj zamontowano 2 kolejne odnowione balustrady balkonowe w domu na Popiełuszki - brawo dla administracji! Zapraszam na spacer i do obfocenia balistradek, które zdecydowanie zyskały na urodzie.
Awatar użytkownika
Marcin

Post autor: Marcin »

Kamienica przy 14 Lutego jest już rozbierana.
Filip

O dziwo nie ta co powinna była być rozbierana. Wg miastowirtualne.pila.pl to ta 2 piętrowa powinna być zachowana, a te dwie mniejsze miały iść pod młot.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się