Co do cementowni to myślałem że masz na myśli drugi brzeg rzeki i tamtejszą przesypownie. Ale ok. Być może, że przez to że jest zarośnieta nie kojarzę tej śluzy.
Pozdrawiam i czekam na kolejne fotki z innych eskapad.
Ze znaczeniem użytym przez maniaka już się spotkałem. W pewnych okolicach na coś(bo już nie wiem wobec tego co to) co spietrza wodę w rzece celem nawadniania łąk mawiano śluza. Z resztą istnieje typ śluz zwanych nawadniającymi stąd może w języku potocznym jego błędne znaczenie.
W takim razie śluza to na pewno nie jest, bo nie służyło to do spiętrzania wody ani nawadniania pól. Po prostu takie było moje pierwsze skojarzenie tego "obiektu" ze śluzą. "To coś" raczej miało za zadanie odprowadzać wodę z tej cementowni do rzeki. Gdy był nadmiar wody, zapora się unosiła i woda była wypuszczana. Ale to są tylko moje domysły dlatego muszę się temu lepiej przyjrzeć, żeby nie pisać niepotrzebnych bzdur. Najlepiej jakbym się zapytał kogoś z pracowników lub osób mieszkających w pobliżu. No i zdjęcia oczywiście też będą
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.