Mennonici w Ługach Ujskich (?)

Emilca

Mennonici w Ługach Ujskich (?)

Post autor: Emilca »

Podobno do 1945 roku Ługi Ujskie nosiły nazwę Olędrów Ujskich, które powstały w XVI wieku. Te informacje wskazywałyby na to, że wieś założona została/ zamieszkiwana była w początkowym okresie przez Mennonitów - pochodzących z Niderlandów protestanckich chłopów - specjalistów od melioracji gruntów. Będąc tam, zauważyłam tylko ślady po XIX-wiecznym budownictwie niemieckim; trudno się dziwić, gdyż budynki mieszkalne i sakralne Mennonitów były wyłącznie drewniane (pomijając XIX-wieczne murowane domy modlitwy, powstałe pod wpływem Kościoła Luterańskiego). Stąd moje pytanie: Czy któryś z Forumowiczów posiada jakieś informacje odnośnie ewentualnego osadnictwa mennonickiego właśnie w Ługach Ujskich?
Jaśko
PRZYJACIEL

Re: Mennonici w Ługach Ujskich (?)

Post autor: Jaśko »

Wg mojej wiedzy, za przewodnikiem Łęckiego - "... jest to najstarsza w Wielkopolsce wieś olęderska założona w 1597 roku na mokradłach wśród zarośli....". Jest podobną do innych wsi nad Notecią w okolicach Wielenia i Krzyża, wsi olęderskich a nie mennonickich. Te bywały nad Wisłą, na Żuławach i ślady pozostały do dziś, zwłaszcza cmentarze.
Emilca

Post autor: Emilca »

Skoro "na mokradłach wśród zarośli", to idealne tereny do zagospodarowania przez mennonitów...poza tym owi przybysze z Niderlandów osiedlali się także poza Żuławami - w Malopolsce czy właśnie w Wielkopolsce. A więc zagadka się jeszcze ostatecznie nie rozwiązała. :wink:
Jaśko
PRZYJACIEL

Post autor: Jaśko »

Chodzi mi o to, że w żadnych materiałach nie wspomina się o mennonitach na tych ziemiach, w przeciwieństwie do mennonitów nad Wisłą i na Żuławach. Mówi się tylko ogólnie - "olędrzy".
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się