Przedwojenne ruiny

Awatar użytkownika
rasaxas

Przedwojenne ruiny

Post autor: rasaxas »

Witam. Proponuje w tym temacie zamieszczać zdjęcia zniszczonych budynków i innych obiektów lub już ich pozostałości :) i w miarę możliwości prosiłbym o opisywanie zdjęć :wink: a to kaplica w okolicach Skrzatusza. Jeśli chodzi o napis nad wejściem przy kolumnach to z tego ci wiem, a nie wiem czy to prawda bo powiedział mi to mój ojciec brzmiał on (...) Żychliński. Niestety z tego co widać nad nim widniał jeszcze jakiś ale tego co tam było już nie wiem. Żychliński to chyba nazwa fundatora kaplicy. Dla zainteresowanych mogę także zamieścić fotki 3 przedwojennych (?) cmentarzy, które znajdują się w Skrzatuszu.
Awatar użytkownika
Mistrz
Polubiono: 2 razy

Re: Przedwojenne ruiny

Post autor: Mistrz »

Jasne, wrzucaj też inne foty.
Gdzie dokładnie znajduje się ta kaplica?
Jest całkiem ciekawa.
Awatar użytkownika
skinspila
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz
Kontakt:

Post autor: skinspila »

Daj wszystkie namiary a za chwilkę będziesz tam dołeczki zakopywał po chienach : :evil:
Awatar użytkownika
rasaxas

Właśnie z tego powodu boje się podawać namiarów, bo nie chcę zobaczyć tam kogoś latającego z wykrywaczem i saperką :/ a na pewno ktoś taki się znajdzie :x A jeśli chodzi o zdjęcia tych cmentarzy itd. to postaram się je zrobić jeszcze w tym tygodniu :) gdyby nie choroba zrobił bym je i wstawił jeszcze dzisiaj no ale cóż... z domu ruszyć się nie mogę :wink: ale obiecuje, że jeśli zdrowie pozwoli to jeszcze w tym tygodniu fotki dodam. A to, że są tam groby itd. nikogo nie będzie obchodzić i tak będzie kopać :| bo chyba każdy mi przyzna, że co niektórzy nie mają nawet szacunku dla zmarłych i takich miejsc jeśli w grę wchodzi wykopanie czegoś ciekawego. I nie mówię tutaj o żadnym z użytkowników forum więc nie chce nikogo urazić i przepraszam jeśli tak się stało :wink: bo nie mam nic do poszukiwaczy skarbów :mryellow: bo sam się tym biernie interesuje no ale pamiętajmy, żeby szanować niektóre obiekty. I te zdjęcia które wstawiłem były robione prawie przed rokiem :lol: nie długo ruszę z pieskiem na spacer i zrobię jakieś aktualne ;)
No racja tacy przez których boję się podawać namiary na kaplice to szabrownicy :rolleyes: dobre określenie mathias :wink: bo poszukiwacz skarbów raczej się takim czymś nie zajmuje.
Awatar użytkownika
mathias
Kontakt:

Post autor: mathias »

Takich ludzi to się chyba nazywa szabrownikami... ja tam tylko jak szukam to tego co jest dostępne a nie kopać jak górnik dziury gdzieś by coś znaleźć pod ziemią.
Awatar użytkownika
rasaxas

Osobom zainteresowanym zwiedzaniem, nie kopaniem dokładniejsze namiary mogę podać na PW. Sklepienie kaplicy wygląda na to że było w kształcie półkuli bo na ziemi wewnątrz leży mnóstwo cegieł i to chyba pozostałości po suficie.
Bocian
PRZYJACIEL

Post autor: Bocian »

download/file.php?id=9874&mode=view - z tego zdjęcia wnioskuję, że była tam kopuła, a raczej sklepiejnie klasztorne na ośmioboku.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sklepienie_klasztorne - o takie, tylko, że na ośmioboku ;)

Najbradziej znany przykład - Florencja Filipo Brunelleschi kopuła nad katedrą będąca w istocie tym, o czym mowię:
zdjecie_2435.jpg
zdjecie_2435.jpg (3.53 KiB) Przejrzano 300 razy
Awatar użytkownika
rasaxas

O takie coś właśnie mi chodziło ;) nie znam się za bardzo na architekturze :lol:
adam
PRZYJACIEL

Post autor: adam »

Czytajac o okolicznych miejscowosciach chyba juz sie spotkalem z nazwiskiem Zychlinski, postaram sie informacje te odnalezc.
Awatar użytkownika
rasaxas

Rodzina Żychlińskich mieszka w St. Łubiance, Ewa Żychlińska jest dyrektorem w gimnazjum w Starej Łubiance.
adam
PRZYJACIEL

Post autor: adam »

Zastanawiam sie czy ten budynek nie mögl byc grobowcem rodziny Zychlinskich, ale to tylko moja sugestia.
Awatar użytkownika
rasaxas

Mnie też nurtuje zastosowanie tego budynku bo jest on oddalony od wsi o jakiś kilometr, w jego pobliżu niema jako takiego cmentarza, jest tam tylko parę grobów. Może ma to jakiś związek ze znajdującym się kiedyś kilkaset metrów dalej pałacem i to może właśnie rodzina Żychlińskich mieszkała niegdyś w tym pałacu. Pałac zburzono jakoś w latach 70-tych, 80-tych. Po pałacu została tylko górka a obory i inne pomieszczenia gospodarcze prawie wszystkie stoją do dziś, jedne w lepszym drugie w gorszym stanie.
Awatar użytkownika
rasaxas

No i zgodnie z obietnicą są i aktualne zdjęcia. Jeśli chodzi o te cmentarze to uznałem, że nie ma sensu robić zdjęć bo kto będzie chciał oglądać sam śnieg i krzaki. Jak zniknie śnieg to dodam także zdjęcia tych cmentarzy. Jak widać trudno dostrzec latem tam cokolwiek jeśli się człowiek nie przypatrzy.

Nie wiem czy są to groby czy po prostu jakieś kawałki betonu, szukałem na nich jakiś napisów ale tylko mchu się naoglądałem.

No i to jedna z pozostałości sąsiadujących niegdyś z pałacem. Była tam chyba jakaś obora w której trzymano zwierzęta.
Awatar użytkownika
rasaxas

I jeszcze widok z tyłu.
MiReK
Polubiono: 1 raz

Post autor: MiReK »

Ruiny budynku w okolicy Dziembówka, okolice ruin ktoś przekopał i zostawił dziury.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się