Wojsko niemieckie w Schneidemuhl

mih
Polubiono: 1 raz

Post autor: mih »

Ładne ujęcie placu gdańskiego :) Masz może więcej takich?
Awatar użytkownika
skinspila
PRZYJACIEL
Kontakt:

Post autor: skinspila »

Niestety tą fotę podesłał mi mój ziomal który jest w jej posiadaniu i pomyślałem że warto ją wstawić na forum, pozatym ktoś z Piły zakupił na Allegro cały album, może się :wink: zlituje i wklei kilka ciekawych fotek.
Awatar użytkownika
zuberek

Re: Wojsko niemieckie w Schneidemuhl

Post autor: zuberek »

Oto adres szczęśliwego posiadacza owego albumu:
maciej.uski@wp.pl
Adres z Allegro.
mih

Post autor: mih »

Dzięki - teraz dopiero skojarzyłem o który album chodzi. Przy okazji spytam Macieja czy będzie skłonny zamieścić tu jakieś skany - bo to naprawdę cenna rzecz. W przenośni i dosłownie ;)
Awatar użytkownika
marasxt
PRZYJACIEL
Polubił: 1 raz
Polubiono: 2 razy

Post autor: marasxt »

Dwie Karty Śmierci dla rodzin żołnierzy poległych w Festung Schneidemuhl:

Jak podawali obaj sprzedawcy z e-baya, pochowani w Poznaniu na Miłostowie.
Awatar użytkownika
Pepo
Kontakt:

Post autor: Pepo »

Witam Forumowiczów raz jeszcze,

i ponawiam moją prośbę: czy ktoś z Was wie, jak można zdobyć/uzyskać wgląd do niżej wymienionej publikacji?

Krzysztof BISKUP, Historia garnizonu i budowli garnizonowych Piły 1750 - 1945 – 1996 (nie wiem, kiedy i gdzie wydana)

Na zachętę :) prezentuję zdjęcie 5 Batalionu Telegraficznego, której jedna z kompanii radiowych krótko stacjonowała w garnizonie pilskim (zdjęcie wykonane na podberlińskim poligonie, gdzie jednostka została sformowana w 1912 r.)

Kloss

Post autor: Kloss »

Witam wszystkich, jestem nowym forumowiczem, ponieważ od niedawna mam stały dostęp do internetu. Bardzo mnie ciekawi ta strona o naszym mieście, jest naprawdę interesująca. Obejrzałem setki zdjęć zamieszczonych na różnych forach i chciałbym także móc się z wami podzielić z moimi znaleziskami (jak tylko dojdę do ładu z całym tym sprzętem). Pracuję już parę ładnych latek w firmie budowlanej zajmującej się budową dróg oraz chodników. Przez te kilka lat "wykopałem" kilka ciekawych znalezisk między innymi wagę w całkiem dobrym stanie podczas budowy parkingu lokatorskiego przy ul. Roosvelta (2000 rok) naprzeciwko szkoły nr 2. Dodam, że podczas niwelacji terenu odkryta została piwnica jednego z nieistniejących już budynków, w której to miedzy gruzami znajdowały się ubrania, porcelana oraz rower (niestety nie nadawały się one do odrestaurowania poza wagą), a także setki potłuczonych butelek i buteleczek, tylko porcelanowe "korki" były jeszcze w miarę "sprawne". Postaram się jak najszybciej zrobić zdjęcia tych przedmiotów i wstawić je na forum. Również podczas prac na terenie ZNTK zostało znalezionych kilka ciekawych okazów (które niestety zostały znalezione w czasie gdy ja byłem na urlopie, a amatorów "zbieractwa" w firmie jest więcej :smile3: między innymi, 2 niemieckie odznaki noszone na szyi, pas skórzany oraz niezliczona ilość butelek z wygrawerowanym kołem od lokomotywy. Postaram się te "okazy" także wrzucić na forum. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Kanclerz
PRZYJACIEL
Polubił: 7 razy
Polubiono: 8 razy

Post autor: Kanclerz »

Witamy serdecznie nowego forumowicza i prosimy o zdjęcia :)
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 82 razy

Post autor: SA108 »

Pepo pisze:Witam Forumowiczów raz jeszcze,

i ponawiam moją prośbę: czy ktoś z Was wie, jak można zdobyć/uzyskać wgląd do niżej wymienionej publikacji?

Krzysztof BISKUP, Historia garnizonu i budowli garnizonowych Piły 1750 - 1945 – 1996 (nie wiem, kiedy i gdzie wydana)
Niestety w żadnej z pilskich bibliotek nie ma tej książki, zaś sam autor już nie żyje...
Co do roku i miejsca wydania - Gdańsk 1996.
Rekkeswind

Post autor: Rekkeswind »

Co dziwne, nawet w katalogu Biblioteki Narodowej nie ma tej książki. Jakie wydawnictwo ją wydało?
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 82 razy

Post autor: SA108 »

Tego nie wiem, podałem tylko to co znalazłem w Google :)
robert

Post autor: robert »

W 1996 roku w byłym już WOSS w Pile odbyła się okolicznościowa sesja poświęcona 100 leciu powstania w Pile garnizonu wojskowego. Wśród gości obecny był m.in. Krzysztof BISKUP z wykładem na ten temat. Tytuł o którym mowa powyżej był pokłosiem tego spotkania.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
RR
PRZYJACIEL

Post autor: RR »

Z tego co można wyczytać tutaj: http://www.zabytek.pl/ksiazki/teka4/kb.pdf wynika, że opracowanie nie było publikowane. Pewnie gdzieś można znaleźć egzemplarz, trzeba by się kontaktować z osobami, które znały autora.
Awatar użytkownika
Pepo
Kontakt:

Post autor: Pepo »

Witam ponownie

Dziękuję chociażby za informację, że żadna z bibliotek pilskich tego nie ma. Przynajmniej nie będę już tracił czasu na poszukiwania tej tajemniczej publikacji w tych instytucjach...

"Historia garnizonu..." Biskupa jest dla mnie o tyle ważna, ponieważ stanowi ona jedno z pierwszych rzetelnych (dr Biskup był autorytetem, więc można założyć, że byle czego nie stworzył...) opracowań garnizonów miejskich były terenów pruskich. Szczególnie jestem zainteresowany sposobem tłumaczenia niektórych wojskowych instytucji i jednostek.

Jestem w kontakcie z częścią dawnych współpracowników K. Biskupa, przeglądnąłem też jego prywatne zbiory (zlokalizowane w Toruniu). Z zebranych informacji wyłaniają się dwie najbardziej prawdopodobne scenariusze:

1) nieopublikowany materiał znajduje się w posiadaniu którejś z komórek Urzędu Miejskiego w Pile (ewentualnie innej organizacji miejskiej, na prośbę której został sporządzony ten tekst); informację o zamówieniu "z góry" od kogoś z Piły pojawiła się w moich poszukiwaniach parokrotnie.
2) w zbiorach ROBiDZ w Gdańsku.

Ad 1) - mimo prób, nie dostałem jak dotąd żadnej odpowiedzi od UM Piły. Może ktoś z Was na miejscu byłby w stanie wybadać sprawę...?
Ad 2) - w ciągu kilku tygodni powinienem już wiedzieć, czy w ROBiDZ w Gdańsku coś mają w tym temacie...

Mam nadzieję, że w końcu uda mi się tą publikację namierzyć. Jak tylko to mi się uda, to się nią podzielę.
Awatar użytkownika
skinspila
PRZYJACIEL
Kontakt:

Post autor: skinspila »

Karta pośmiertna (informacyjna) Festung Schneidemuhl.

Taka mała ciekawostka.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się