Działania wojenne na pilskiej ziemi

Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR
Polubił: 49 razy
Polubiono: 35 razy

Re: Działania wojenne na pilskiej ziemi

Post autor: czeslaw »

Witam.

A gdzie śnieg? Wtedy to były normalne zimy, chyba, że się mylę. :smile4:
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Hm... Nie jestem pewien, ale Stukowski chyba pisał właśnie o braku śniegu.
Awatar użytkownika
marasxt
PRZYJACIEL
Polubił: 1 raz
Polubiono: 2 razy

Post autor: marasxt »

Stukowski pisał, że wydano polecenie malowania wapnem oporządzenia i hełmów.
Można z tego wywnioskować, iż przed samym "przełamaniem" musiał leżeć śnieg.
Jerzyk
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz

Post autor: Jerzyk »

Kiedyś gdy ja pobierałem nauki - oczywiście w szkole mówiło się, że trzeba znaleźć punkt wyjścia i ten punkt przyjąć za pewnik - było takie mądre określenie na to, ale nie chcę się ośmieszać i nie przytoczę go bo mogę przekłamać i byłby wstyd.
Tak też proponuję zrobić z tym zdjęciem - jeśli piszą, że zdjęcie zrobiono w czasie walk Rote Armi in Schneidemuhl to nie mamy innego wyjścia jak uwierzyć!!! Zbyt mało a właściwie nie ma żadnych konkretów - bo gruzy??? Cóż jak gruzy, w każdym mieście mogły być podobne. Oczywiście pod warunkiem, że w mieście były murowane budynki dwu, trzy czy czteropiętrowe.
Nie mamy żadnych dowodów (i przypuszczam, że nie znajdziemy), że te zdjęcia nie zostały zrobione w Pile!!!
Przepraszam w Schneidemuhl!!!
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Zwracam honor. Faktycznie. W książce Stukowskiego można przynajmniej 3 razy natrafić na wzmiankę o śniegu:
- 10 lutego podczas przygotowań do ewakuacji i wspomniane przez Marasa maskowanie
- ciała dwóch rozstrzelanych żołnierzy leżące w pobliżu wiaduktu miały maskowanie zimowe (nie pamiętam już jakiego dnia)
- we wspomnieniach uciekającego przed Rosjanami Niemca w okolicach Szwecji (już po zdobyciu miasta przez Rosjan).

No nic. Przyznaję rację i przepraszam. Dotychczas sądziłem, że walkom towarzyszył brak śniegu. Obecnie jeśli śnieg to jest to dość nietypowe wydarzenie, o którym czyni się częste wzmianki i obecność śniegu się podkreśla. Wobec nielicznych wzmianek o śniegu dałem się ponieść fantazji i uznałem, że jego nie było, tak jak to bywa dziś niemal normą.

A co do gruzów to chyba na cegle śnieg nie leży długo. Dwa to fakt, że runął budynek nie oznacza, że niemal natychmiast na jego gruzach pojawia śnieg.
chariots

Post autor: chariots »

Fakt, że zdjęcie nic nam nie mówi (za mało widać) ale??? Chłopcy z Red Army są ubrani dość ciepło, co wskazywałoby na miesiące zimne, budynków dwu i trzy kondygnacyjnych było w Pile chyba sporo, brak śniegu tłumaczę sobie tym, że pod ciągłym ogniem artyleryjskim, bombami zapalającymi i walącymi się budynkami śnieg miał prawo zniknąć (chyba, że codziennie padałby śnieg) i jeszcze jeden fakt na zdjęciu które prawdopodobnie wykonane było 14 lutego przedstawiające ruiny budynku trzy kondygnacyjnego na Friedrichstrasse również nie widać śniegu. Wiec być może??? Ale pewności też nie ma żadnej.
Pozdrawiam

Link do strony gdzie znalazłem zdjęcie:
http://www.geocities.com/schneidemuehl_pila/photos.html

/ EDIT MODERATOR: Aktualny i działający link na dzień 3-2-2015: http://kehilalinks.jewishgen.org/pila/photos.html /
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Re:

ziolek pisze:Coś co znalazłem na rosyjskich stronach: http://il2.is74.ru/airwar/militera-mirr ... mh/05.html W części poświęcone jest walkom w Pile. Nie wiem tylko na ile to literacka fikcja, a na ile opis tych wydzarzeń dokonany przez świadka. Może mając kiedyś więcej wolnego czasu pokuszę się o przetłumaczenie. ;)
Jak dawniej napisałem tak też teraz uczyniłem. Przetłumaczyłem ów tekst pomijając przy tym fragmenty skrajnie propagandowe. Ostrzegam jednak, że moje tłumaczenie ma charakter amatorski i w żaden sposób nie nadaje się do publikacji. Sporo zarzutów postawić może mu i polonista i osoba znająca biegle rosyjski. Wybaczcie te niedoskonałości. Ponadto w tekście pozostawiłem nieprzetłumaczone fragmenty bądź słowa, których znaczenia nie mogłem poznać. Mam jednak nadzieje, że zasadniczo tłumaczenie to oddaje sens tego opowiadania i nie zawiera licznych przekłamań.

W razie potrzeby służę tym tekstem i zainteresowanych proszę o kontakt na PW.
Awatar użytkownika
Konstantyn XI Dragazes

Post autor: Konstantyn XI Dragazes »

Mała ciekawostka. Ostatnio Bellona wydała wspomnienia Mintautsa Blosfelda pod tytułem "Łotewski Ochotnik Legionu SS". Autor służył w 15 Dyw. Gren. Panc. SS. W styczniu 1945 roku pełnił służbę w obozie szkoleniowym w Kościerzynie. W dzienniku w notatce z 25 stycznia pisze o formalnym rozkazie wymarszu części jednostki na front. W plotkach i domysłach jakie jak zawsze rodziły się w takich sytuacjach pojawia się Twierdza Piła... Piszę o tym dlatego że jak dobrze pamiętam na forum pojawiła się kiedyś jakaś informacja na temat Łotyszy w Pile..
Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL
Polubiono: 16 razy

Post autor: Aragorn »

Awatar użytkownika
Mistrz
Polubiono: 2 razy

Post autor: Mistrz »

Bez sensu jest stawianie kamienia w środku wsi, jeśli już to jakiś pomnik powinien stanąć w lesie przy szosie do Piły, czyli tam gdzie mieścił się posterunek graniczny i gdzie kapral zginął.
Awatar użytkownika
skinspila
PRZYJACIEL
Kontakt:

Post autor: skinspila »

Tu masz trochę mistrzu racji ale znając ludzi i ich zamiłowania do pamiątek to raczej nie postałby tam za długo :smile3:
Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL

Z inicjatywy starostwa pilskiego ukazała sie publikacja "Pamięć i ból". Książka autorstwa R. Chwaliszewskiego i E. Wolskiego opisuje wrzesień 1939 roku na Ziemi Pilskiej. Zawiera m. in. zdjęcia zamordowanych Polaków oraz relacje świadków.
Awatar użytkownika
Kanclerz
PRZYJACIEL
Polubił: 7 razy
Polubiono: 8 razy

Post autor: Kanclerz »

Gdzie można kupić książkę? W pilskich księgarniach jeszcze nie jest dostępna.
Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL

Kanclerz pisze:Gdzie można kupić książkę? W pilskich księgarniach jeszcze nie jest dostępna.
Wiem że promocja książki była m. in. w Muzeum Okręgowym, wiec pewnie tam będzie dostępna.
pilanin
PRZYJACIEL
Polubił: 6 razy

Post autor: pilanin »

Książkę "Pamięć i ból" autorstwa R. Chwaliszewskiego i E. Wolskiego kupiłem dzisiaj w "Domu książki" przy 14-tego lutego.
Właściwie to mogę ją komuś sprzedać, bo już przeczytałem :lol: (żart). Ciekawa pozycja.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się