Pociąg pancerny

Awatar użytkownika
Mały

Re: Pociąg pancerny

Post autor: Mały »

Czy ktoś ma może zdjęcia jaki typ - model - wersja pociągu walczyła u nas?
ROMCIO

Post autor: ROMCIO »

Właśnie odkryłem tę stronę i chciałbym coś dodać o pociągu pancernym...
Pociąg pancerny, a raczej jego wrak leżał jeszcze parę lat po wojnie w rejonie KRAJENKA - Leśnik. Na łuku torowiska od strony miasteczka. Rozmawiałem parę dni temu z osobą, która jako mały chłopiec po nim buszowała. Groty od pocisków zakładali na strzały do łuków, było tam pełno amunicji i pojemników z prochem.
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Polubił: 274 razy
Polubiono: 78 razy
Kontakt:

Post autor: pavvlo »

Poczta DP (Dawnej Piły). Jeżeli ktoś będzie w stanie odpowiedzieć to proszę kontynuować w tym temacie.
Pracowałem na gospodarstwie rolnym w Strusendorf wybudowanie Głupczyna. 25 na 26 stycznia 45 r., gdy czołgi rosyjskie od strony Koszyce, Płotki zaatakowały Piłę, odwoziłem gospodarzy niemieckich powołanych do volksturmu.. Gdy z przedmieścia, już po północy, samotnie wracałem, w kierunu Skórki, od strony szosy Śmiłowskiej trwała bezustanna kanonada dział czołgowych i terkot karabinów maszynowych. Przed Skórką na szosie stała kolumna samochodów wojskowych, której nie było gdy jechaliśmy do Piły. Zatrzymał mnie wartownik i spytał po co i dokąd chcę jechać. Gdy mu powiedziałem to kazał mi wracać, bo tam są już Rosjanie.
Prosiłem by mnie przepuścił bo czekają na mnie następni których mam odwieźć (skłamałem ze strachu że mnie nie przepuści). Nie robił mi żadnej trudności tylko powiedział jak jesteś taki głupi to jedź. Uradowany taką decyzją ruszyłem pędem z miejsca. Na gospodarstwo powróciłem bez dalszych przeszkód. Rosjan jeszcze nie było. Nie przybyli jeszcze i 27 w sobotę.
Z samego rana przyszedł sąsiad Wendt, który nie zgłosił się do volksturmu i po uzgodnieniu z panią Erdmann gdzie pracowałem, kazał mi zaprzęgnąć konie do sani i z Jurkiem Szlugą, synem polskiej rodziny u niego pracującej, pojechać do młyna w Skórce i przywieźć mąkę. Wioska była całkowicie już opuszczona. Gdy podjechaliśmy pod młyn i weszliśmy do środka zobaczyliśmy przez okna że na skraju zagajnika za młynem stoją czołgi. Widoczne były tylko lufy wystające z zagajnika. Nie zabraliśmy ani jednego worka mąki tylko galopem powróciliśmy.
Pan Wendt nie dał wiary naszym opowiadaniom i kazał mi po południu ponownie pojechać z panem Szlugą. Tym razem nie dojechaliśmy nawet do wioski. Po wyjeździe z za lasu gdy wioskę było już widać zobaczyliśmy na stacji stojący pociąg. Zanim się zorientowaliśmy co to za pociąg, przeleciał nad nami pierwszy pocisk i wybuchł po drugiej stronie drogi. Konie z miejsca same zawróciły i galopem pobiegły w stronę lasu. Jeszcze dwa pociski, jeden za nami i drugi z drugiej strony sani wybuchły i jednocześnie nastąpiła przeogromna eksplozja a nad wioską ukazała się czarna chmura dymu.
Po wojnie w tym miejscu leżał wywrócony pociąg pancerny a wokoło masę porozrywanych ciał żołnierzy, których pochowano w zbiorowej mogile obok torowiska gdzie leżał ten pociąg.
Czy jest wiadomo z jakiej formacji niemieckiej był ten pociąg i z jakiej jednostki te czołgi rosyjskie. O ile jest to możliwe prosił bym o odpowiedź.

Z wyrazami szacunku: K. N.
Trzmiel

Post autor: Trzmiel »

przepraszam za OT:
tak z rozrywki ciekawa inscenizacja

A tak na poważnie, to mam kolegę w Głubczynie, z którym służyłem w armii. Się podpytam, czy jego rodzina mieszka tam jako osiedleńcy, czy jeszcze przed wojną.
Awatar użytkownika
Konstantyn XI Dragazes
Polubiono: 1 raz

Post autor: Konstantyn XI Dragazes »

Witam!!
Chrirtopher Duffy w „Czerwonym szturmie na Rzeszę” opisując w kilku zdaniach walki o Piłę, wysoko ocenia działania załogi pociągu pancernego, która w trakcie walk wyprowadziła pociąg z amunicją i zaopatrzeniem, dosłownie spod nosa żołnierzy radzieckich.
zlotowiak

Post autor: zlotowiak »

ROMCIO pisze:Właśnie odkryłem tę stronę i chciałbym coś dodać o pociągu pancernym...
Pociąg pancerny, a raczej jego wrak leżał jeszcze parę lat po wojnie w rejonie KRAJENKA - Leśnik. Na łuku torowiska od strony miasteczka. Rozmawiałem parę dni temu z osobą, która jako mały chłopiec po nim buszowała. Groty od pocisków zakładali na strzały do łuków, było tam pełno amunicji i pojemników z prochem.
A gdzie tam torowisko było ?? raczej nie
zlotowiak

Post autor: zlotowiak »

i co z tym pociagiem ?? Koniec tematu ??
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się