Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)

Piła kryje wiele tajemnic z przeszłości. Spróbujmy odkryć choć ich małą część!
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Re: Tajemnica pilskiego lotniska?!

Post autor: dizel »

Oczywiście :) tunele są i tak jak mówisz są na to dowody. Faktycznie wiemy tylko o bunkrze na Chopina i jego zasypanych przejściach oraz tunelach ale przecież musiały one do czegoś w końcu służyć i teraz nie wiadomo czy do ruchu pieszego czy też transportowano nimi jakieś wyposażenie pod lotnisko.
Aragorn czy to zdjęcie tego koszarowca przy którym wybudowano Uniwersytet? Ciekawa fotka nie powiem :) pozdro.
Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL
Polubiono: 16 razy

Post autor: Aragorn »

Tak, to ten koszarowiec obok którego jest też nauka jazdy :)
odin

Post autor: odin »

panie Czesiu. te zdjęcia łudząco przypominają mi kompleks w Tucznie. poza tym widzę że według pana w tunele wierzyć trzeba i już. jeżeli brak dowodów tym gorzej dla nich.
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Odin ależ dowody są :) sprawdź wątek od początku. Raczej takie osoby jak pavvlo czy Aragorn raczej by nie ściemniali w tej dziedzinie. To porządni obywatele :)
Bwerk45
PRZYJACIEL

Post autor: Bwerk45 »

Witam, to do kolegi ODIN.. widzę że kolega nie był w kompleksie Strzalin, ponieważ kompleks ten nie był budowany przy użyciu prefabrykatu lecz konstrukcji żelbetowej. A na zdjęciach które umieścił Pavvlo to widać bardzo dobrze z czego jest zbudowany tunel.
Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR
Polubił: 49 razy
Polubiono: 35 razy

Post autor: czeslaw »

Kolego Odin, ja nikogo nie zmuszam żeby wierzył w tunele. Każdy wierzy w to co chce. W temacie tuneli jestem od paru ładnych lat i swoje wiem, widziałem i słyszałem. Ci koledzy z forum co mnie znają i razem temat obrabiamy też swoje wiedzą. Co do zdjęcia tunelu odkopanego przez Pawła to zawsze można zabrać łopatkę, pokopać i zobaczyć. Miejsce wiadome. Pozdro
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Ja kopałem w zeszłym roku i uwierzyłem hehe :)
odin

Kolega bewerk ma racje. w Tucznie jest żelbet. Po wybuchu nastąpiły przesunięcia elementów i stad źle kojarzę. Żeby było jasne.ja nikogo nie posądzam o oszustwo. Z tego co czytam, widzę że towarzystwo jest skłonne do prowadzenia merytorycznej, uczciwej wymiany poglądów. Korzystając z okazji składam najlepsze życzenia na nadchodzący nowy rok. Planuję już wypad na lotnisko w celu zobaczenia tych tuneli. Ciekawe.
dulin51
PRZYJACIEL

Post autor: dulin51 »

Na pewno jest zasypany tunel od Chopina, było go widać jeszcze w latach 60-tych.

dulin51
Szym25

Post autor: Szym25 »

Witam,
pozwolę włączyć się do dyskusji, śledzę od jakiegoś czasu ten wątek wiec z okazji tego że niedawno minęły święta a co za tym idzie spotkania ze starszym pokoleniem podzielę się tym czym podzielił się ze mną dziadek. Wszystko co jest napisane poniżej pisze w 1 osobie (będzie łatwiej).
Więc jeśli chodzi o wjazd na lotnisku od strony garaży (działek) rzeczywiście istniał i podobno przed zawaleniem i zamknięciem lotniska odbywał się tam dość duży ruch ciężarówek, natomiast nie wiem czy była już o tym mowa ale jakieś 200 m na prawo stojąc przodem do garaży (wjazdu) istniał tunel na szerokość ok 2-ga ludzi i wysokości wystarczającej do spokojnego przemieszczania się, gdy zamykano lotnisko tunel ten wysadzono. Przez długi okres wylatywała stamtąd woda co świadczy o tym ze cokolwiek jest pod lotnikiem jest zalane, natomiast dziadek nic nie mówił jakoby tunele maja być zaminowane.
Gdy spytałem się czy tunele rzeczywiście istnieją dziadek od razu odpowiedział twierdząco jednak nie wie jak duże i co się tam dokładnie znajdowało bo mówił że teren był naprawdę dobrze strzeżony.

Kolejną ciekawostką na którą tutaj nie natrafiłem jest tunel prowadzący od ZNTK (obecnie Winkowski) jako że dziadek pracował w ZNTK wie o tym. Tunel ten łączył się z lotniskiem i prowadził w okolicach kościoła NMP Wspomożenia Wiernych na Górnym (kiedyś przy kościele był plac na którym rosło pole bzu w momencie budowy budynków mieszkalnych tych starszych przy ul. Złotej i zalewania fundamentów tunel ten na tym odcinku zasypano więc przejść dzisiaj na pewno się nie da) a dalej kierował się na ulice Lotniczą. Przejście zajmowało podobno 40-50 minut z tego faktu że był to dość niski tunel i należało iść w pozycji pochylonej.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR

Szym to na Złotej to nie był tunel tylko piwnica. A o tunelu przy dawnym ZNTK-u też słyszałem, podobno miał drewniany szalunek i niewielu było chętnych do zaglądania tam ze względu na jego stan techniczny. Co do tego małego tunelu na Chopina miejsce po jego wysadzeniu jest doskonale widoczne. Pozdro.
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Czesław a możesz napisać w którym dokładnie miejscu był ten drugi tunel o którym piszesz? Może być na prv :D
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

czeslaw pisze:A o tunelu przy dawnym ZNTK-u też słyszałem, podobno miał drewniany szalunek i niewielu było chętnych do zaglądania tam ze względu na jego stan techniczny.
A gdzie dokładnie był ten tunel? Czy na zboczu tzw. Wzgórza Mewisa?
Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR

Z tego co Dziadek opowiadał to gdzieś blisko noclegownii na Warsztatowej. Niestety Dziadek już nie żyje, więc nie da rady zweryfikować tematu. Chyba, że inni coś wiedzą. Podobno na Stawkach jest więcej tuneli. Pozdro
odin

A mi dziadek mówił że nie we wszystko mam wierzyć i tego się trzymam. Mam nadzieję że nie zaczniecie tu ludziom wmawiać, że przez tunele które widać na zdjęciach transportowano do hal samoloty. Panowie trochę rozwagi. Niemcy kompleksy podziemne w większości zaczęli budować, gdy alianci łoili im dupę nalotami na zakłady zbrojeniowe. Poza tym jak można było w Pile wybudować taki kompleks nie zwracając niczyjej uwagi. Raz, mieszkało tu trochę Polaków i ktoś by się na pewno czegoś dowiedział, dwa, sam Stukowski wspomina że wielu Niemców chętnie współpracowało po wojnie z władzami polskimi a to się samoczynnie wiążę z jakimś małym donosem. Oczywiście nie za darmo. Przypominam że zakłady Albatrosa znajdowały się na powierzchni. Chyba że opracowaliście już jakąś teorię na ten temat. Życzę udanych poszukiwań podziemnych kompleksów na pilskim lotnisku. Obawiam się jednak że nie starczy wam życia na tę jedną zagadkę, nie wspominając o reszcie. Podpowiem wam prosty sposób na waszą bolączkę. Dobry georadar. No chyba ze Niemcy umieścili kompleks w dawnej kopalni 5000-metrów pod ziemią. Wtedy naprawdę mamy pecha. Ja jednak jestem dobrej myśli. Pozdrawiam wszystkich miłośników lotniska. Niech ODYN sprzyja wam w poszukiwaniach jedynej słusznej prawdy, która rozświetli umysły tych którzy śmieli wątpić.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się