Pilska przyroda
Re: Pilska przyroda
Sa woköl Pily urokliwe miejsca.
adamie to jest ta para żurawi które ty uwieczniłeś na swojej fotce wcześniej, one co roku wiosną przylatują na moje pole obok domu, wychowują tu młode. Tak już wiesz pewnie gdzie mieszkam, zapraszam jak będziesz przejazdem.
Dziekuje za zaproszenie, jak tylko bede mogl to zajade.
W jednym z tematöw poruszalismy kwestie zagospodarowania wiaduktu kolejowego nad rzeka Rurzyca do celöw turystycznych. Okazuje sie, ze chyba turystyki jakiejkolwiek na Rurzycy i w jej dolinie nie bedzie, gdyz w ramach programu Natura 2000 teren ten ma byc calkowicie niedostepny dla ludzi. Ciekawi mnie wasza opinia na ten temat.
Żaden z obszarów Natura 2000 nie zakłada całkowitego ograniczania dostępności dla ludzi. Oprócz Natury Rurzyca jest objęta ochroną rezerwatową, która jest bardziej restrykcyjną formą ochrony przyrody. Ograniczenia mogą dotyczyć liczby kajaków spływających rzeką w ciągu jednego dnia i dostępności doliny poza szlakami turystycznymi w sezonie lęgowym ptaków.adam pisze:w ramach programu Natura 2000 teren ten ma byc calkowicie niedostepny dla ludzi
Slyszalem, ze Rurzyca ma zostac calkowicie zamknieta dla kajakarzy i wedkarzy na calym swoim biegu czyli wraz z wystepujacymi na niej jeziorami przez caly rok. Natomiast Pilawa ma zostac na odcinku od Nadarzyc do Szwecji takze zamknieta dla splywöw kajakowych i wedkarzy caly okres, natomiast na innych odcinkach splywy kajakowe maja zostac ograniczone do 20 kajaköw dziennie.
Skoro jestesmy przy sprawach ochrony srodowiska, to chcialem zapytac czy prawda jest , ze budowa obwodnicy waleckiej nie bedzie realizowana gdyz mialaby przebiegac przez teren legowy skowronka ?
To, że ma przebiegać przez teren lęgowy skowronka na pewno nie jest przeciwwskazaniem do realizowania inwestycji.
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Niedawno zauważyłem w naszym mieście obecność gatunku ptaków, jakiego nie miałem okazji tutaj spotkać. Na ile dobrze rozpoznałem tym gatunkiem jest mewa srebrzysta. Czy ktoś również zauważył jej obecność i czy była już ona spotykana w naszym mieście?
Mewy srebrzyste pojawiały się w Pile. W jakim okresie była przez Ciebie obserwowana?
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
O! I jest odzew! Miło. 
Nigdy wcześniej nie miałem okazji zauważyć mewy srebrzystej. Mewę śmieszkę owszem. Zwłaszcza w pewnym okresie wiosny jest liczna.
A mewy srebrzyste zauważyłem przed 2 dniami. 3 osobniki na osiedlu Górnym.
Nigdy wcześniej nie miałem okazji zauważyć mewy srebrzystej. Mewę śmieszkę owszem. Zwłaszcza w pewnym okresie wiosny jest liczna.
A mewy srebrzyste zauważyłem przed 2 dniami. 3 osobniki na osiedlu Górnym.
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Pozwolę sobie zapytać.
Czy wśród użytkowników tego forum jest ktoś interesujący się ptakami zamieszkującymi nasze miasto?
Myślę, że na forum jest kilku miłośników pilskiej przyrody i nauk przyrodniczych, wśród nich jestem i ja. Wolny czas poświęcam na obserwacje ptaków w naszym mieście i regionieziolek pisze:Pozwolę sobie zapytać.Czy wśród użytkowników tego forum jest ktoś interesujący się ptakami zamieszkującymi nasze miasto?
Pozdrawiam,
Mateusz
Nieustające Towarzystwo Nauk Przyrodniczych
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Miło wiedzieć.
I pytanko. Celem podzielenia się spostrzeżeniami preferuje Pan kontakt jawny czy też poprzez prywatne wiadomości? 
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.