Pilskie schrony OPL

Piła kryje wiele tajemnic z przeszłości. Spróbujmy odkryć choć ich małą część!
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Re: Pilskie schrony OPL

Post autor: dizel »

Rzeczywiście mój błąd przepraszam i dzięki za info i zdjęcia. Wojtass świetne fotki, szczególnie ta trzecia.. szkoda go. Kiedyś szukałem tam wejścia do tego schronu z marnym skutkiem.. pewnie było przykryte płytą betonową znając życie. Jeszcze raz dzięki.
Bwerk45
PRZYJACIEL

Post autor: Bwerk45 »

Jest jeszcze jeden schron na tym terenie, szkoda ich. Chodziłem tam do szkoły i nie wiedziałem że są dwa schrony. Szkoda tej sali gimnastycznej chodziliśmy tam na prace techniczne :D .
Awatar użytkownika
WojtaSS

Post autor: WojtaSS »

Dziekuje, no to w takim razie jeszcze kilka ujęć...

zdjecie_5641.jpg
zdjecie_5642.jpg
zdjecie_5643.jpg

W SP 8 robiono tylko nawierzchnie boiska a tutaj stawiaja nowy budynek zapewne dlatego niszczą cała konstrukcje by podloze bylo stabilne. Trudno powiedziec jak wielki obszar beda obejmowac prace, jednakze spodziewalbym sie obecności blizniaczej szczeliny w poblizu...
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Polubił: 162 razy
Polubiono: 12 razy
Kontakt:

Post autor: pavvlo »

Bwerk45 pisze:Jest jeszcze jeden schron na tym terenie...
Zgadza się, znajduje się kilka metrów dalej. Na pierwszym zdjęciu opisałem go cyfrą "2". Ogólnie schron dość trudny do penetracji z powodu zalegających tam sporych ilości gruzu i piachu który prawdopodobnie został tam zwieziony.

zdjecie_5645.jpg
zdjecie_5646.jpg
zdjecie_5647.jpg

zdjecie_5648.jpg
zdjecie_5649.jpg
zdjecie_5650.jpg
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Kiedy zostały zrobione zdjęcia tego drugiego schronu? Jest do niego dostęp?
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Kontakt:

Zdjęcia są z dnia wczorajszego. Całkiem możliwe że schron jeszcze istnieje, radzę się spieszyć bo pewnie niedługo pozostanie po nim kupka gruzu.
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Schron jeszcze istnieje, byłem sprawdzić. Powiedz mi tylko jak przecisnąłeś się do środka przez tą malutką szczelinkę? :) pozdro.
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

W stylu "wiem ale nie powiem", a wszystko dlatego by nie było, że przyczyniłem się do dewastacji. :)

Jest taki schron w Pile do którego bez trudu można wejść i jest on dobrze zachowany i niemal w pełni wyposażony. Zainteresowani niech pomyslą który. ;)
Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL
Polubiono: 16 razy

Post autor: Aragorn »

zdjecie_6325.jpg
zdjecie_6326.jpg

Dobrze widoczny napis - Juni 1944 (czerwiec 1944), nie wiem co to za obiekt, nie penetrowałem go, odkryłem przypadkowo na terenie byłej jednostki wojskowej.
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Bardzo ciekawa fotka :) czyżby obiekt przypadkowo odkopany przy budowie lub remoncie któregoś budynku? Widać korzenie jakieś więc chyba jest umiejscowiony dość głęboko. Jakaś bliższa lokalizacja? Może być na priv. Chętnie pomogę przy odkopaniu wejścia. Pozdro.
Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL

zdjecie_6327.jpg
zdjecie_6328.jpg
zdjecie_6329.jpg

zdjecie_6330.jpg
zdjecie_6331.jpg
zdjecie_6332.jpg

Obiekt znajduje się w pobliżu tego koszarowca, istnieje duże prawdopodobieństwo że łączy się on z piwnicami tego budynku. Schodząc do obiektu po lewej stronie idzie tunel około 10m. Dalej jest on zaślepiony ale widać że tunel biegnie dalej. Kierując się na wprost od wejścia idziemy krótką odnogą, po czym skręcamy w prawo i idziemy 10m tunelem, znowu skręcamy w prawo, krótka odnoga i skręt w lewo, następne 10 m do przejścia, potem skręt w lewo i mamy zasypane wyjście ewakuacyjne.
Pozdro :)
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Dzięki wielkie za info, mieszkam tak niedaleko a nic o tym nie wiem.. najciemniej pod latarnią :) wygląda jak schron OPL. Ciekawe ile takich obiektów jeszcze kryje się na tym osiedlu i w całej Pile.
Awatar użytkownika
Sturmgewehr
Polubiono: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Sturmgewehr »

@ Aragorn

Przed chwilą znów go oglądałem, teraz już wiem kto się tam przedzierał. :mryellow:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL

dizel pisze:wygląda jak schron OPL. Ciekawe ile takich obiektów jeszcze kryje się na tym osiedlu i w całej Pile.
Moim zdaniem jest to były schron OPL, zbudowany niskim nakładem kosztów, sama cegła, o ile faktycznie był zbudowany w 1944 roku to wiadome że III Rzesza cierpiała już na niedostatek materiałów w tychże latach. Widać jeszcze w naszym mieście jest trochę tajemnic do odkrycia :) Podziękowania dla Pavvlo za zmotywowanie mnie do wyprawy :)
Pozdro :)
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Ciekawy schron, zupełnie inny układ korytarzy niż ten występujący w większości schronów w Pile. Przez szczelinę tego zamurowanego korytarza po lewej stronie rzeczywiście widać, że tunel biegnie dalej i to w dwóch kierunkach, ciekawe czy do koszarowca też, moim zdaniem tak bo kawałek dalej na powierzchni widać zapadające się płyty betonowe. Czy te deski ułożone w poprzek na betonowych podkładach były normalnym zjawiskiem w schronach czy może była to jakaś wersja lux podłogi schronu dla szych z jednostki wojskowej? :)
Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR
Polubił: 49 razy
Polubiono: 34 razy

Post autor: czeslaw »

Widocznie był problem z nachodzącą wodą. Zawsze można popytać byłych zawodowych z WOSS-u jakby co :smile4:
maritim
PRZYJACIEL

Post autor: maritim »

Nie jestem pewien, czy ten wątek jest najbardziej odpowiedni, ale chciałbym wrzucić coś na temat cywilnych czy też prywatnych schronów... Jak wiemy w czasie wojny większość domów miała w piwnicy wygospodarowane odpowiednie pomieszczenie. Nie inaczej było też w poniższym przypadku.
Schron znajdował się w jednej z kamienic w okolicy ul. Żeleńskiego; zdjęcie wykonane ok. roku 2004... Zwraca uwagę 'patriotyczne' nastawienie ówczesnych mieszkańców...

zdjecie_6339.jpg
Invisible9

Post autor: Invisible9 »

To może ja opowiem troszkę o ulicy Warsztatowej, kiedyś jak byłem mały to często się przy niej bawiłem. Na początek opiszę to co słyszałem, kiedyś jak byłem mały. Słyszałem, że w budynku przy ulicy Warsztatowej 4 (ten, który jest wykonany z kamienia) to mieszkali jacyś oficerowie, a w bloku obok mieszkali służący oraz wszyscy mniejsi rangą. Schron, który znajduje się w piwnicy na ulicy Warsztatowej 4 posiada wejście i wyjście ewakuacyjne (wyjście ewakuacyjne znajduje się od strony podwórka w takiej małej dobudówce z mini drzwiczkami z drutu, drzwi wejściowe oraz ewakuacyjne są chyba gazoszczelne, nie wiem, nie znam się) oraz filtrację powietrza (rury doprowadzające powietrze wychodzą od strony podwórka). Z tego co pamiętam budynek obok też posiada schron, ale drzwi już nie są gazoszczelne (nie wiem, nie znam się, wiem że były inne) - teraz mam lekko zamazane wspomnienia z dzieciństwa, pamiętam że bawiłem się tam w chowanego :P. Ale pamiętam jedno, kiedyś jak bawiłem się do późna w nocy w okolicach Warsztatowej, to widziałem jak wjeżdżał samochód na podwórko (wjazd jest między tymi dwoma blokami koło siebie) i on się zawalił, jako dzieciak szybko podszedłem i popatrzyłem co się dzieje. Kiedy zauważyłem że wjazd się zawalił to spojrzałem do środka żeby zobaczyć co tam jest, ale nie było widać dna, potem ktoś szybko przyszedł i położył (chyba) blaszane żeby zakryć miejsce, które się tak mocno zapadło a na to dopiero (to już na pewno) betonowe płyty i to wszystko zasypał, prawdopodobnie obydwa bunkry były kiedyś połączone (co zazwyczaj się zdarza). Do tego pamiętam jak kiedyś bawiłem się w chowanego i trafiłem na pierwsze otwarcie od dłuższego czasu bunkra właśnie w piwnicy budynku przy ulicy Warsztatowej 4, pamiętam że widziałem tam gąsienice od wozu opancerzonego lub czołgu - chociaż nie mogę tego potwierdzić w 100% byłem wtedy jeszcze mały dzieciak i mogłem zobaczyć coś innego i myśleć że zobaczyłem wtedy gąsienice.
Awatar użytkownika
SA108
MODERATOR
Polubił: 3 razy
Polubiono: 36 razy

Post autor: SA108 »

czeslaw pisze:Jakieś trzy tygodnie temu przestała istnieć część schronu przy ul. Wyszyńskiego. Położono rury i jedno z wejść oraz część obiektu została zasypana. Szkoda, że dowiedziałem się po czasie :( .

zdjecie_5632.jpg

Pozdrawiam
Ten schron już niedługo może zniknąć w całości - w jego miejscu powstanie parking dla budowanych w pobliżu "Apartamentów pod Dębem".

Poglądowa mapka ze strony UM (parking oznaczony jako KDWp2):

zdjecie_7030.jpg
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Kontakt:

Korzystając z okazji, że temat tego schronu został właśnie poruszony, dołączam kilka zdjęć z 2005 r.

zdjecie_7046.jpg
zdjecie_7047.jpg
zdjecie_7048.jpg
zdjecie_7049.jpg
zdjecie_7050.jpg
zdjecie_7051.jpg

© Fot. Paweł Czyżykowski (2005)
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się