Jarek63 pisze:Może doczekamy się otwarcia archiwów niemieckich, rosyjskich czy amerykańskich i zostanie to zweryfikowane.
Witam,
Do materiałów archiwalnych (niemieckich, brytyjskich i amerykańskich), dotyczących "tajemnic" lotniska udało się już dotrzeć - podczas prac nad książką, poświęconą historii lotnictwa w Pile. Efekty badań, w tym kopie oryginalnych dokumentów, zostaną w niej opublikowane. Wśród nich nie zabraknie zdjęć i planów.
Z pozdrowieniami,
MK
Kiedy książka będzie na rynku? Chętnie ją kupię
Przemek
Proszę napisać czy będzie w niej sprawa najbardziej mnie interesująca (poruszana przeze mnie w innych wątkach na forum): wątek szkolenia rakietowego V-2?
tzn. więcej niż jedno zdanie..., "że na lotnisku stacjonował Artillerie Ersatz Abteilung 271, który kursował pomiędzy Piłą a Wierzchucinem?". Proszę choć zdradzić czy mieli jakąś makietę V-2 w Pile czy tylko uczyli się z książek o rakietach V-2. Może choć manewry samochodowe?
I jeszcze tytuł proszę książeczki (nawet jak nie będzie powyższego)
Książka nie będzie poruszać tematu V-2, czyli artylerii rakietowej. Tak "na marginesie" mogę napisać, że Art. Ers. Abt. 271 stacjonował w koszarach przy Brombergerstr. Zajmował się prawdopodobnie jedynie szkoleniem ogólnowojskowym i specjalistycznym o charakterze podstawowym (np. szkoleniem nowych kierowców). Podczas pobytu w tej jednostce żołnierze najprawdopodobniej nie mieli żadnej styczności z rakietami/makietami. Proszę traktować to jednak jako potencjalnie błędną wskazówkę do dalszych poszukiwań, a nie pewnik.
A czy może szanowny Stolper napisać czy coś wie o typach samochodów :)) ?
Może wiadomo na jakich samochodach się szkolili i gdzie był plac manewrowy szkoleń samochodowych :) W poniższym linku opis pare samochodów na mojej skromnej stronie. http://www.v2rocket.guidepoland.info/po ... v-2a4.html
Widzę, że wyraziłem się nieprecyzyjnie: poprzez szkolenie kierowców należy rozumieć zwykły kurs nauki jazdy (np. ciężarówką). Według mojej wiedzy, żadne ćwiczenia w zajmowaniu stanowisk startowych, załadunku pocisków rakietowych itp. nie odbywały się podczas służby w Art. Ers. Abt. 271.
Przedstawione wcześniej zdjęcia wykonano natomiast w Peenemünde.
Dalsza dyskusja na temat V-2 nie powinna odbywać się w tym wątku, gdyż tylko wprowadza to w błąd.
Widzę, że wyraziłem się nieprecyzyjnie: poprzez szkolenie kierowców należy rozumieć zwykły kurs nauki jazdy (np. ciężarówką). Według mojej wiedzy, żadne ćwiczenia w zajmowaniu stanowisk startowych, załadunku pocisków rakietowych itp. nie odbywały się podczas służby w Art. Ers. Abt. 271.
Przedstawione wcześniej zdjęcia wykonano natomiast w Peenemünde.
Dalsza dyskusja na temat V-2 nie powinna odbywać się w tym wątku, gdyż tylko wprowadza to w błąd.
Pozdrawiam,
MK
Dobrze poprzestańmy szanowny Stolper na naszej dyskusji:)) ale zostawmy to co już jest, ponieważ posiadam dokumenty ze Art ERs Abt 271 wystrzeliwał rakiety na poligonie w Wierzchucinie, a szkolił się w Pile i szkolił innych.
Więc na dzień dzisiejszy nie ma dowodów dalszych ale ten temat jak najbardziej pasuje do wątku "tajemnica pilskiego lotniska?!"
Z kronikarskiej uczciwości, w obawie przed powstaniem kolejnych mitów, warto chyba jednak podkreślić, że V-2 nie miały żadnego związku z lotniskiem w Pile.
Dlaczego został usunięty mój post??? Wyraziłem opinię na temat tworzenia mitów i pseudoteorii na forum Dawnej Piły... Podam od razu kilka przykładów: "tunele" pod Piłą, które już sięgają chyba Starej łubianki. Teza o zniszczeniu miasta w trakcie kręcenia filmu oparta na plotkach. O Werfolfie, który pilnował wejść do podziemi… Dowody panowie, dowody... dokumenty, zdjęcia, zweryfikowane wspomnienia i relacje… A nie same domysły...
Witam
rakietav2 - byłem na Twojej stronce - niczego sobie - jedna uwaga - do napędu pompy używano nadmanganianu sodu - to on wymagał dodatkowej ochrony.
Niejako "na pocieszenie" mogę napisać, że podczas poszukiwania materiałów do książki o pilskim lotnictwie udało się dotrzeć m.in. do zdjęć przedstawiających Adolfa Hitlera oraz Hermanna Göringa na lotnisku w Pile.
Nie jestem tutaj częstym Gościem...ale interesuję mnie bardzo temat pilskich podziemi.Oczywiście natknąłem się na wątek o ROSZARNI. Jeśli mógłbym w tym temacie pomóc to spróbuje.Pozostanę oczywiście Anonimem, ale pracuje na terenie Roszarni i mam dostęp do ich ogromnych piwnic.Jest tam kilka firm, mam dostęp tylko do pewnych ich części,ale naprawdę są tam lochy i niektóre mają bardzo rozwiniętą sieć kanałów wodnych i instalacji.Prawdopobnie nic związanego z Lotniskiem ale zrobie zdjęcia i pokaze co tam siedzi. Znam ludzi którzy mają bardzo dużą wiedzę o Roszarni, przy najblizszej okazji zapytam.Czy kiedykolwiek ROSZARNIA miała jakieś połączenia lub tunele z LOTNISKIEM. Pozdrawiam
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.