Krug należy w tym przypadku przetłumaczyć jako "karczma". Kiedyś już o tym pisałem.Tom pisze: "Krug zum grünen Kranz" - "Dzban (przy/pod) zielonym wiencem" nie wskazuje na restauracje
Konkurs - Piła na starej fotografii
Re: Każdy rozpozna to miejsce
Re: Konkurs - Piła na starej fotografii
Karczma ta została opisana w Czytelni, w artykule o Koszycach...
Zdjęcie znalazłem w sieci i nie wiem czy ktoś przy nim manipulował. Faktycznie wygląda podejrzanie, ale niestety to tylko poszlaki. Dzisiaj w Niemczech są też krzywe znaki i zagrzybione ściany. Pozdrawiam!
Jakiś czas temu też zwróciłem uwagę na to zdjęcie, podejrzewając, że pochodzi ono z okresu powojennego. Muszę powiedzieć, że czytając niemieckie książki pisane współcześnie o naszych terenach, znajduję zdjęcia wykonywane obecnie np. kościołów.p. Z pisze:Podpis pod zdjęciem nie odpowiada prawdzie. Zdjęcie zrobione w latach 50-60 ubiegłego wieku lub później. Przyjrzyjcie się szczegółom. Zagrzybione ściany, znak drogowy, pokrzywiona furta wejściowa, ubiór ludzi przedstawionych na zdjęciu, wielkość drzew. A w tym okresie takim napisem nie można tak podpisywać.
Zdjęcie to pochodzi z wydanego w Niemczech w 1979r albumu "Grenz - und Regierungsstadt Schneidemuehl einst und heute" w którym zamieszczono wiele zdjęć Piły zarówno dawnych, jak i współczesnych /lata powojenne/ wykonanych przez odwiedzających nasze miasto byłych mieszkańców. Jest oczywiście powojenne, ciekawostką są widoczne na elewacji zielone wieńce, usunięte podczas późniejszych remontów... Nie wiem, czy ktoś już o tym wspominał, widoczną na zdjęciu akację otacza zachowana do dzisiaj brukowana uliczka, będąca niegdyś pętlą autobusową linii nr 1... Pozdrawiam Kolegów
- Aragorn
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 16 razy
"Zielony Wieniec" przed wojną, niestety nie posiadam większych widoków.
Pozdrawiam
To do kompletu wnętrza:
Widać jak to drzewo urosło. Coś mi świta w głowie, że na początku lat 70, też była tam gospoda albo sklep. Czy ktoś to pamięta?
-
wojtaq
- MODERATOR
- Polubił: 1 raz
- Polubiono: 8 razy
- Kontakt:
No tak...
Nie ma już tamtych wnętrz, a do karczmy nie wpadniesz choćby tylko po to, żeby posłuchać słowików...
Swoją drogą do idealne miejsce na prawdziwy zajazd z tamtych czasów. Tfu, co ja piszę! Byłoby dobrze odtworzyć klimat z przed wojny i przywrócić i nazwę i funkcje.
Gdybym był bogaty, ehhhh!
Nie ma już tamtych wnętrz, a do karczmy nie wpadniesz choćby tylko po to, żeby posłuchać słowików...
Swoją drogą do idealne miejsce na prawdziwy zajazd z tamtych czasów. Tfu, co ja piszę! Byłoby dobrze odtworzyć klimat z przed wojny i przywrócić i nazwę i funkcje.
Gdybym był bogaty, ehhhh!
Jak widać park za domem tętnił życiem. A takie tam było i chyba jest śmietnisko.
- emigrant
- Polubiono: 1 raz
Tak, rzeczywiście. W latach siedemdziesiątych była tam prowadzona działalność gospodarcza. Ale nie jestem pewien, jakiej branży...lubianka pisze:Widać jak to drzewo urosło. Coś mi świta w głowie, że na początku lat 70, też była tam gospoda albo sklep. Czy ktoś to pamięta?
- Aragorn
- PRZYJACIEL
Krótka historia "Zielonego Wieńca".
Przeglądałem ostatnio stare zdjęcia i udało się znaleźć kilka ciekawych fotek... Może ktoś rozpozna to miejsce, bo sam już nie jestem pewien...
Brawo SA108. Pytanie nie było chyba zbyt łatwe, biorąc pod uwagę, jak bardzo zmieniło się to miejsce przez te ~30 lat... Teraz wygląda to tak:
- Aragorn
- PRZYJACIEL
Pozwolę sobie dodać następną zagadkę, fotografia pochodzi z lat 70.
Czy jest to może któryś z budynków przy ulicy Okólnej a zdjęcie nie było czasem robione od strony ul. Grabowej?
- Aragorn
- PRZYJACIEL
Racja, chodzi o ten blok
No proszę
zawsze mnie dziwiło czemu ta kotłownia.. (bo chyba to kotłownia) jest tak dziwnie umiejscowiona, pół na powierzchni, pół pod ziemią.
Prawdopodobnie po to, aby nie zasłaniać okien w mieszkaniu nad kotłownią.
Dlaczego zatem nie pod ziemią? Bo tak byłoby drożej i kotłownia nie miałaby okien.
Dlaczego zatem nie pod ziemią? Bo tak byłoby drożej i kotłownia nie miałaby okien.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.