Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)
Re: Tajemnica pilskiego lotniska?!
Ciekawy materiał ale najlepszy jest ten kierownik budowy.. mówi, że tunele od Chopina to bajki a przecież tunele istnieją.. widać, że mało wie.
Krąg położony jest w lasku na północ od ulicy Hutniczej, na mapie mniej więcej na środku:Caesar pisze:krótki materiał video,
http://asta24.pl/news-news-533-Niezwykl ... a_lotnisku
W której części lotniska znajduje się ów krąg?
http://maps.google.pl/maps?hl=pl&ll=53. ... 8&t=h&z=17
Ciekawa sprawa, tyle razy bawiłem się w tym miejscu nie wiedząc że było do czegoś przeznaczone.
- Mateusz 24
- Polubiono: 1 raz
- Kontakt:
No właśnie chciałem na to samo zwrócić uwagę. W naszym mieście chyba za mało jest ludzi, którzy chętnie by pokazali historię lotniska. Boją się? Aha... nie mam zamiaru wierzyć w żadne książki jakiegoś księdza, bo po prostu jego informacje są tylko z dokumentów, a nie z faktów.dizel pisze:Ciekawy materiał ale najlepszy jest ten kierownik budowy.. mówi, że tunele od Chopina to bajki a przecież tunele istnieją.. widać, że mało wie.
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Mateusz 24 pisze:No właśnie chciałem na to samo zwrócic uwagę. W naszym mieście chyba za mało jest ludzi, którzy chętnie by pokazali historię lotniska. Boją się? Aha... nie mam zamiaru wierzyć w żadne książki jakiegoś księdza, bo po prostu jego informacje sa tylko z dokumentów, a nie z faktów.dizel pisze:Ciekawy materiał ale najlepszy jest ten kierownik budowy.. mówi, że tunele od Chopina to bajki a przecież tunele istnieją.. widać, że mało wie.
- czeslaw
- MODERATOR
- Polubił: 49 razy
- Polubiono: 35 razy
Szanowny Kolego Mateuszu. Książka będzie dla osób, które będą chciały zapoznać się z historią lotniska i nikt nie zmusza Cię do zakupu tej publikacji. Autorzy każdej książki o tematyce historycznej opierają się między innymi na dokumentach archiwalnych, bowiem tego wymaga rzetelne przedstawienie opisywanych faktów. Nie będę się rozpisywał na temat tej książki dopóki jej nie przeczytam. Przyznam że, nie mogę się jej doczekać - zresztą jak wielu znanych mi ludzi.Mateusz 24 pisze:No właśnie chciałem na to samo zwrócic uwagę. W naszym mieście chyba za mało jest ludzi, którzy chętnie by pokazali historię lotniska. Boją się? Aha... nie mam zamiaru wierzyć w żadne książki jakiegoś księdza, bo po prostu jego informacje sa tylko z dokumentów, a nie z faktów.dizel pisze:Ciekawy materiał ale najlepszy jest ten kierownik budowy.. mówi, że tunele od Chopina to bajki a przecież tunele istnieją.. widać, że mało wie.
Osób mających wiedzę na temat lotniska jest trochę, wystarczy do Nich dotrzeć, nie za pomocą internetu tylko osobiście. Było to możliwe na spotkaniu zorganizowanym przez zespół Dawnej Piły w grudniu ubiegłego roku. Pozdrawiam
P.S. A ten "jakiś ksiądz" to nazywa się Robert Kulczyński i jest bardzo ciekawym człowiekiem. Wiem, bo miałem możliwość poznania księdza Roberta osobiście.
Nie rozumiem kompletnie tego zdania... To w jaki sposób przedstawia się fakty w publikacjach historycznych?Mateusz 24 pisze:Boją się? Aha... nie mam zamiaru wierzyć w żadne książki jakiegoś księdza, bo po prostu jego informacje są tylko z dokumentów, a nie z faktów.
Książki nie mogę się doczekać i bez względu na to kto i jakiego wyznania czy poglądów ją napiszę, przeczytam i wówczas ocenię (posiłkując się ogromną wiedzą forumowiczów) czy przedstawione tam informacje są wiarygodne.
- Konstantyn XI Dragazes
- Polubiono: 1 raz
No tak! Po co nam Tazbir, Le Goff, Labuda czy Hart Basil.. Po co nam metodologia badań historycznych... A poważnie, ten post jest przejawem totalnego ignoranctwa. :smile4:Mateusz 24 pisze:No właśnie chciałem na to samo zwrócić uwagę. W naszym mieście chyba za mało jest ludzi, którzy chętnie by pokazali historię lotniska. Boją się? Aha... nie mam zamiaru wierzyć w żadne książki jakiegoś księdza, bo po prostu jego informacje są tylko z dokumentów, a nie z faktów.
Mnie osobiście Tazbir nie imponuje, wręcz przeciwnie, ale to już dyskusja nie na ten temat.Konstantyn XI Dragazes pisze:No tak! Po co nam Tazbir
Mateusz 24 dał się poznać z postawy antyreligijnej i antyklerykalnej już w innych tematach wiec nie jestem zaskoczony jego wypowiedzią.
Krąg o którym mowa w poprzednich postach był także miejscem moich zabaw i miło się dowiedzieć do czego służył, bo było to wielką niewiadomą.
Witam,
Cieszę się, że historia kręgu pelengacyjnego zainteresowała tak wiele osób. Istnieją spore szanse na uznanie tego obiektu za zabytek i przywrócenie do należytego stanu.
Jeśli chodzi o książkę, o pilskim lotnictwie w latach 1910-1945, to wszystko wskazuje na to, że będzie ona dostępna w księgarniach już w grudniu. Zainteresowani znajdą w niej nie tylko informacje o lotnisku przy dawnej Seminarstrasse (obecnie ul. Lotnicza), lecz także o bazie lotniczej przy Selgenauer Chaussee (ul. Juliusza Kossaka) i porcie sterowcowym. Mam nadzieję, iż za ciekawe uznane zostaną również rozdziały niezwiązane bezpośrednio z lotniskami, a z tym, co działo się na pilskim niebie. Mam na myśli naloty lotnictwa alianckiego, działania bojowe maszyn polskich oraz oczywiście misje niemieckiej Luftwaffe.
Pozdrawiam,
Mateusz Kabatek
(współautor publikacji o pilskim lotnictwie w latach 1910-1945)
Cieszę się, że historia kręgu pelengacyjnego zainteresowała tak wiele osób. Istnieją spore szanse na uznanie tego obiektu za zabytek i przywrócenie do należytego stanu.
Jeśli chodzi o książkę, o pilskim lotnictwie w latach 1910-1945, to wszystko wskazuje na to, że będzie ona dostępna w księgarniach już w grudniu. Zainteresowani znajdą w niej nie tylko informacje o lotnisku przy dawnej Seminarstrasse (obecnie ul. Lotnicza), lecz także o bazie lotniczej przy Selgenauer Chaussee (ul. Juliusza Kossaka) i porcie sterowcowym. Mam nadzieję, iż za ciekawe uznane zostaną również rozdziały niezwiązane bezpośrednio z lotniskami, a z tym, co działo się na pilskim niebie. Mam na myśli naloty lotnictwa alianckiego, działania bojowe maszyn polskich oraz oczywiście misje niemieckiej Luftwaffe.
Pozdrawiam,
Mateusz Kabatek
(współautor publikacji o pilskim lotnictwie w latach 1910-1945)
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Mateusz niejednokrotnie dał się poznać jako osoba lekceważąca zdanie innych, tym samym wypaczając sens tego forum dyskusyjnego, jako miejsca dyskusji ze wskazaniem by była to poważna dyskusja. Tym razem zanegował sens długiej pracy ludzi i podważył wiarygodność licznym dokumentom, dając do zrozumienia, że tak i w innych tematach tak i w tym wie lepiej. Obawiam się, że jeszcze nie raz nas czymś zaskoczy. 
A na publikację czekam, choćby publikacja ta miała czemuś zaprzeczyć, potwierdzić bądź przemilczeć jakiś wątek.
A na publikację czekam, choćby publikacja ta miała czemuś zaprzeczyć, potwierdzić bądź przemilczeć jakiś wątek.
Co ma atyklerykalizm do żenująco niskich lotów wypowiedzi Mateusza? Chodzi o to, że nie uwierzy księdzu? Litości...adam pisze: Mateusz 24 dał się poznać z postawy antyreligijnej i antyklerykalnej już w innych tematach wiec nie jestem zaskoczony jego wypowiedzią.
Mateusz nie chce uwierzyć w informacje o historii naszego lotniska, bo poda je " jakiś ksiądz " jak on sam tą osobę określił. Jeśli książkę tę napisałby kto inny, to myślę , że Mateusz byłby zafascynowany tym wydarzeniem. Nie jest to zresztą jego pierwszy wpis o podobnej treści.
Myślę, że nie powinniśmy już dalej offtopować. Temat ten przeznaczony jest do całkiem innej dyskusji. Na przyszłość proponuję po prostu ignorować tego typu wpisy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Krąg znajduje się w lasku blisko ul. Hutniczej
-
Invisible9
Dzisiaj z moim najlepszym kumplem wybraliśmy się na górki za garażami na ulicy Chopina. Naszą uwagę przykuły kominy, które wychodziły z ziemi za garażami, a nie z garaży. Jeden taki był prawie cały w ziemi i wystawała tylko sama góra z otworami, a był dość daleko od garaży. Ktoś wie dokąd one prowadzą? Nie są chyba częścią garaży? Ma to coś wspólnego z dodatkowymi pomieszczeniami w garażach?
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.