Pilskie kolejowe klimaty

Awatar użytkownika
Piterek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Re: Pilskie kolejowe klimaty

Post autor: Piterek »

drstein pisze:Dzięki tym objazdom Piła zyskała bezpośrednie połączenie do Zakopanego. Niestety tylko na kilka dni. Piterek, jesteś oblatany w temacie, czy można by w Pile legalnie wsiąść do tego pociągu (TLK Szczecin-Zakopane). Jaki bilet trzeba by kupić? Krzyż - Zakopane?
d-t-x pisze:O.K, nieprecyzyjnie zadałem pytanie :) Chodziło mi o to, czy można do nich wsiąść...
Można wsiąść całkiem legalnie na stacji w Pile i kupić normalny bilet TLK na trasie Piła - Zakopane lub dowolnej innej. Taryfa na takiej trasie jest przewidziana, gdyż można dokonywać przesiadek, niekoniecznie jechać bezpośrednio. Planowe postoje są tylko w Pile na zmianę, a właściwie doczepienie lub odczepienie lokomotywy spalinowej. Pozostałe przypadki możliwe tylko sporadycznie np. gdy poprzedzający pociąg nie zdąży opuścić szlaku i kolejny musi czekać.

Smutniejsza informacja - można to zrobić jeszcze tylko dziś w nocy, bo od jutra wszystko wraca do normy.
Awatar użytkownika
mariusz1983
PRZYJACIEL

Post autor: mariusz1983 »

A na trasie po 14.00 do Krzyża i Chojnic SA... + jeden wagon!
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Takie coś, całkiem optymistyczne: http://www.rynek-kolejowy.pl/27616/Mode ... obiony.htm

I takie coś, nieco pesymistyczne bo z pominięciem Piły: http://www.rynek-kolejowy.pl/20628/Troj ... rodowe.htm
Awatar użytkownika
EREN

Post autor: EREN »

Może komuś się przyda.

ZNTK Pila 28.12.1994
Foto ze strony: http://www.drehscheibe-foren.de/foren/r ... 30,5542326
nohab

Post autor: nohab »

Witam.
Bipa, w tym malowaniu PR, poczwórną widziałem w Chojnicach.
Ale na, której trasie jeżdzi, nie wiem. Z SU45 fajnie by było obfocić.
Awatar użytkownika
mariusz1983
PRZYJACIEL

Post autor: mariusz1983 »

3 sztuki SU45 należące do PR zostały wystawione na sprzedaż więc chyba trudno już będzie o taki skład.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Będzie remont dworca kolejowego w Pile » http://pila.naszemiasto.pl/artykul/1126 ... ,id,t.html
Awatar użytkownika
d-t-x

Post autor: d-t-x »

Pożyjemy, zobaczymy. Ja jakoś nie za bardzo w to wierzę, ale chciałbym się mylić...
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

W skali kraju dość sporo ostatnio dworców jest remontowanych i to całkiem przyzwoicie. Jeśli źródło pochodzenia pieniędzy będzie takie jak opisano w artykule to myślę, że jest szansa. :)
Awatar użytkownika
RR
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz

Post autor: RR »

"Znikną też wszystkie późniejsze dobudówki".
Późniejsze, czyli które? Czytając artykuł można mieć wrażenie, że projekt zakłada powrót do pierwotnej formy. Czy to jest możliwe i uzasadnione?
Bocian
PRZYJACIEL

Post autor: Bocian »

To jest dobre pytanie, które można by zadać w przypadku wielu innych budynków. W końcu dworzec rozbudowywano kilkukrotnie.

Z mojej wiedzy wynika, że prawdopodobnie chodzi o dzisiejszy hall kasowy.
Awatar użytkownika
witek

Post autor: witek »

Z wszystkich artykułów wynika że chcą odsłonić całą starą XIX wieczną elewację dworca i zburzyć wszystkie komunistyczne dobudówki, czyli będzie jak ze starej przedwojennej pocztówki, co mnie cholernie cieszy :) :) a po zerwaniu tynków cała elewacja klinkierowa ma być wypiaskowana, coś pięknego, już się nie mogę doczekać 2013 roku, czyli końca prac. I niech zasypią ten cholerny, kojarzący się ze smrodem tunel (niech ktoś mi powie czy ten tunel jest przedwojenny czy już powojenny, komunistyczny???).
Awatar użytkownika
RR
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz

Post autor: RR »

Tunel jest z początku XX w.
Z przedwojennej pocztówki - ale której (etapy rozbudowy dworca: od lewej - koniec XIX w., ok. 1910, ok. 1930):

Powojennych przybudówek dworzec praktycznie nie ma.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

witek pisze:Z wszystkich artykułów wynika że chcą odsłonić całą starą XIX wieczną elewację dworca i zburzyć wszystkie komunistyczne dobudówki, czyli będzie jak ze starej przedwojennej pocztówki, co mnie cholernie cieszy :) :) a po zerwaniu tynków cała elewacja klinkierowa ma być wypiaskowana, coś pięknego, już się nie mogę doczekać 2013 roku, czyli końca prac. I niech zasypią ten cholerny, kojarzący się ze smrodem tunel (niech ktoś mi powie czy ten tunel jest przedwojenny czy już powojenny, komunistyczny???).
Oj. O jakich komunistycznych dobudówkach piszesz? Czy jesteś pewien, że elewacja będzie klinkierowa? A tunel to budynek z epoki, w której o komuźmie jeszcze tylko myślano.

I kwestia, która mnie zastanawia. Czy dworzec posiada uszkodzenia wojenne? Jeśli tak to czy odsłonięte uzupełnienia wykonane z innej cegły nie będą psuły efektu?
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się