Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)
Re: Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)
Witam,
Przykładowe pojemności ładunkowe wagonów cystern (z góry zaznaczam, że nie wiem, czy wszystkie z nich nadawałyby się do przewiezienia paliwa):
- 406R: 61,2 m3
- 406Rd: 61,2 m3
- 416R: 82 m3 (poj. całkowita)
- 421R: 58 m3 (poj. całkowita)
- 417Ra: 108 m3
- 413R: 90 m3
- 416Ra: 77,5 m3
- 416Rb: 81,5 m3 (poj. całkowita)
- 437R: 63 m3
- 442R: 90,5 m3
- 437Ra: 65 m3
- 905R: 71,1 m3.
Wedle mojej wiedzy, paliwo lotnicze jest w Polsce zazwyczaj przewożone wagonami cysternami o pojemności ok. 60.000 litrów.
Pojemność zbiorników na paliwo lotnicze na pilskim lotnisku w latach II wojny światowej: 100.000 litrów (sto tysięcy litrów).
Pozdrawiam,
MK
Przykładowe pojemności ładunkowe wagonów cystern (z góry zaznaczam, że nie wiem, czy wszystkie z nich nadawałyby się do przewiezienia paliwa):
- 406R: 61,2 m3
- 406Rd: 61,2 m3
- 416R: 82 m3 (poj. całkowita)
- 421R: 58 m3 (poj. całkowita)
- 417Ra: 108 m3
- 413R: 90 m3
- 416Ra: 77,5 m3
- 416Rb: 81,5 m3 (poj. całkowita)
- 437R: 63 m3
- 442R: 90,5 m3
- 437Ra: 65 m3
- 905R: 71,1 m3.
Wedle mojej wiedzy, paliwo lotnicze jest w Polsce zazwyczaj przewożone wagonami cysternami o pojemności ok. 60.000 litrów.
Pojemność zbiorników na paliwo lotnicze na pilskim lotnisku w latach II wojny światowej: 100.000 litrów (sto tysięcy litrów).
Pozdrawiam,
MK
Stolper - Jeśli faktycznie nigdzie nie popełniono błędu (np. w czasie pisania "Twojego" źródła, informacji na którą się powołujesz to faktycznie pojemność pilskiego lotniska nie była "powalająca".
Witam,
Dokument sporządzony jest bardzo skrupulatnie i o błędzie raczej nie może być mowy. Zgadzam się, że maksymalna pojemność 100.000 litrów nie jest wartością nadzwyczajną. Wynikało to jednak głównie ze stosunkowo niewielkich potrzeb lotniska.
Pozdrawiam,
MK
Dokument sporządzony jest bardzo skrupulatnie i o błędzie raczej nie może być mowy. Zgadzam się, że maksymalna pojemność 100.000 litrów nie jest wartością nadzwyczajną. Wynikało to jednak głównie ze stosunkowo niewielkich potrzeb lotniska.
Pozdrawiam,
MK
Myślę że jedyną alternatywą jest mocne nagłośnienie sprawy bo jeszcze trochę to wszystko zabudują blokami i wogóle nie będzie opcji ruszenia czegokolwiek
dość długo dziś szperałem przede wszystkim na niemieckich stronach forach i na nic ciekawego nie natrafiłem, pojawiają się tylko wzmianki że był bunkier Detlef Schneidemuhl i to wszystko i myślę że nie chodzi tu o fabrykę Albatrosa bo ona jest już z czasów 1 wojny a Detlef był nowym bunkrem ale o jakim charakterze to nic nie znalazłem i to mnie załamuje.
Nie zabudują blokami.
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Polubił: 274 razy
- Polubiono: 78 razy
- Kontakt:
Teren przy ul. Chopina, włącznie ze stadionem, wykupiła spółka ESC, nie chcę wnikać w szczegóły, ale budynki, które miały by tam powstać, nie powstaną szybciej niż za dwa lata, ale... powstaną.Bocian pisze:Nie zabudują blokami.
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Polubił: 274 razy
- Polubiono: 78 razy
- Kontakt:
Dodam jeszcze, że wspólnymi siłami ekipy DP doprowadziliśmy do spotkania z miesięcznikiem Odkrywca.pl i Stowarzyszeniem Archeologii i Ochrony Zabytków Militarnych PERKUN. Wynikiem naszego spotkania jest planowane przeprowadzenie badania georadarowego wskazanego przez nas terenu. O wynikach badań niezwłocznie poinformujemy...
Jesteście nieziemscy
tyle na to czekaliśmy, zobaczymy co z tego będzie, pozdro.
A może by tak odkopać tunel w garażach przy Chopina? Lub tam spróbować z georadarem?
Kiedy miałoby się odbyć to spotkanie?
Kiedy miałoby się odbyć to spotkanie?
- czeslaw
- MODERATOR
- Polubił: 49 razy
- Polubiono: 35 razy
Spotkanie odbyło się jakieś cztery tygodnie temu. Tunel odkopać można i co dalej? Pomyśl.kociu pisze:Kiedy miałoby się odbyć to spotkanie?
Pozdro
Odkopać samo wejście do tunelu to nie problem, problem pojawi się po 30 metrach, gdzie jest ten ogromny zawał
Czy za garażem numer 6 lub 7 istniało wejście do drugiego tunelu, wie ktoś może?
Czy za garażem numer 6 lub 7 istniało wejście do drugiego tunelu, wie ktoś może?
Drugie wejście do sztolni było oddalone o około 100 metrów od dzisiejszych garaży. Obecnie nie ma już chyba po nim żadnego śladu.
Pozdrawiam,
MK
Pozdrawiam,
MK
Jednak bym spróbował, jednak samemu... jest ktoś chętny do pomocy?
Stolper pisze, że nie jest pewny drugiego wejścia, a może mały rekonesans??
Stolper pisze, że nie jest pewny drugiego wejścia, a może mały rekonesans??
W książce (str. 96-107) znajduje się plan lotniska oraz dokładne fotografie lotnicze z opisem. Oba wejścia do sztolni są na nich dobrze widoczne. Każdy będzie więc mógł spróbować poszukiwań terenowych we własnym zakresie.
Pozdrawiam,
MK
P.S. Według mojej wiedzy, książka opuściła dziś drukarnię. Jeszcze kilka dni i prawdopodobnie będzie już w sprzedaży.
Pozdrawiam,
MK
P.S. Według mojej wiedzy, książka opuściła dziś drukarnię. Jeszcze kilka dni i prawdopodobnie będzie już w sprzedaży.
-
krystyna48
Mieszkałem w Pile od 49 r. i wiem że było wejście od ul. Chopina (wyglądało to jak sztolnia z szynami kolejki wąskotorowej) wejść można było tylko do pewnego miejsca ponieważ dalej wejście było zabite grubymi deskami. Pozdrawiam.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.