Nekropolie pilskie

Filip

Re: Nekropolie pilskie

Post autor: Filip »

SA108 pisze:Świetne zdjęcie. Ciekawe kto był autorem tego malowidła.
Sądząc po architekturze z zewnątrz, wnętrzu, a w samym malowidle po kresce i sposobie malowania postaci, niewykluczone, że to dzieło tego samego artysty, który malował drogę krzyżową w kościele św. Antoniego.
tomcio1

Post autor: tomcio1 »

Moim zdaniem też te malowidła są podobne do tych z św. Antoniego. Nawet architektonicznie te budynki są do siebie podobne. Pozdro
Awatar użytkownika
Tom
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz

Post autor: Tom »

1. Kto był architektem kościoła św.Antoniego i Kaplicy Ewangelickiej? było już opisane na Forum, wytrwałych proszą o odszukanie i przypomnienie. Jeśli to ten sam architekt, niewykluczone, że w jego projekcie brał udział ten sam malarz!

2. Poza tym Foto pochodzi z "archiwum Schneidemühl" z... Poznania. Kiedyś na Forum podałem namiary
w jakim Instytucie w Poznaniu i chyba nawet numery katalogowe w którym jest część zebranych i tam wywiezionych przedwojennych dokumentów z Piły. Drugim miastem, który pod względem ilości zgromadzonych dokumentów i posiada wiele oryginałów ze Scheidemühl to Szczecin.
Największy zbiór to co przedwojenni mieszkańcy wywieźli zostało zgromadzone w dawnym DDR, Bibliotekę też tu podałem, oraz Berlin.

Pozdrawiam
Thomas
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 82 razy

Post autor: SA108 »

1. Kto był architektem kościoła św.Antoniego i Kaplicy Ewangelickiej? było już opisane na Forum, wytrwałych proszą o odszukanie i przypomnienie. Jeśli to ten sam architekt, niewykluczone, że w jego projekcie brał udział ten sam malarz!
Te kościoły projektowali inni architekci - kościół św. Antoniego Hans Herkommer ze Stuttgartu, a kaplicę cmentarną Eichhorn z Wałcza.
Sądząc po architekturze z zewnątrz, wnętrzu, a w samym malowidle po kresce i sposobie malowania postaci, niewykluczone, że to dzieło tego samego artysty, który malował drogę krzyżową w kościele św. Antoniego.
W pewnej książce fresk z kaplicy cmentarnej (który nawiasem mówiąc przedstawiał Sąd Ostateczny) nawet jest porównany do malowideł z kościoła św. Antoniego, więc to podobieństwo może nie być przypadkowe :)
Znalazłem jeszcze jedno zdjęcie z tej kaplicy - drzwi z płaskorzeźbami symbolizującymi Prawo i Ewangelię:

okiennica
PRZYJACIEL

Post autor: okiennica »

W ostatnich dniach na cmentarzu przy al. Wojska Polskiego zrobiło się niebiesko :)

adam
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Post autor: adam »

Na jednym z cmentarzy w okolicy Pily znalazlem nagrobek z takim oto napisem w dolnym prawym rogu na tym nagrobku. Uwazam, ze nazwisko Peglow jest nazwiskiem osoby robiacej nagrobki. Czy ktos juz sie z tym nazwiskiem spotkal?
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Hm... Możesz Adamie zdradzić gdzie widziałeś tę nagrobną płytę. Jeśli obawiasz się o jej dalsze losy to napisz mi na PW. Wydaje mi się, że widziałem już gdzieś Peglow Schneidemuhl. Pytanie czy widzieliśmy to samo czy ja widziałem inną nagrobną płytę.
Emilca

Post autor: Emilca »

adam pisze:Uwazam, ze nazwisko Peglow jest nazwiskiem osoby robiacej nagrobki. Czy ktos juz sie z tym nazwiskiem spotkal?
To zapewne nazwisko wykonawcy płyty nagrobnej gdyż i ja natknęłam się na nie na nagrobku (dolny prawy róg), ale znajdującym się na cmentarzu przy ulicy Powst. Wlkp.
Awatar użytkownika
RR
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz

Post autor: RR »

Firma kamieniarska Wilhelm Peglow znajdowała się przy Belinerstr. 3 (czyli w sąsiedztwie parku, między dzisiejszą Al. Wojska Polskiego a Bohaterów Stalingradu). W 1930 r. właścicielem firmy był Otto Jeschke. Poza nagrobkami, firma oferowała kamienne posadzki i schody.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

adam pisze:
Na jednym z cmentarzy w okolicy Pily znalazlem nagrobek z takim oto napisem w dolnym prawym rogu na tym nagrobku. Uwazam, ze nazwisko Peglow jest nazwiskiem osoby robiacej nagrobki. Czy ktos juz sie z tym nazwiskiem spotkal?
viewtopic.php?p=4141#p4141
partyzant

Post autor: partyzant »

A ja pozwolę sobie wrócić z pytaniem do cmentarza cholerycznego.
Dokładnie interesuje mnie napis (prawdopodobnie modlitwa), który znajduje się na pomniku z boku po prawej stronie (stojąc z przodu pomnika). Czy ma ktoś informacje na ten temat: co to za modlitwa? w jakim języku jest pisana (wstępnie przyjęłam - być może błędnie - że to staroruski)? O autora nie pytam bo jeśli to jest faktycznie, tak jak założyłam, modlitwa to jest on nieznany.
A jak nie, to może ma ktoś jakieś zdjęcie tej tablicy gdy nie była jeszcze tak obdrapana, żeby ciut większy fragment tego tekstu zobaczyć?
Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL
Polubiono: 16 razy

Re:

Post autor: Aragorn »

BOGDAN pisze:Kaplica na cmentarzu ewangelickim (ul. Dąbrowskiego - nie istnieje).
Z rozbiórki - w czynie społecznym - kaplicy na cmentarzu przy ul. Śniadeckich uzyskano 12 500 szt. cegły oraz drewno na ławki. Materiał wykorzystano do odbudowy Stadionu Miejskiego przy ul. Bydgoskiej.

Lech Cabański. Kalendarium Pilskie (18) - 1962, Tygodnik Nowy 10.06.2008 r.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

asta24.pl pisze:Obrazek

Miejsca pamięci

Zapraszamy na wirtualny spacer po istniejących do dziś zabytkowych cmentarzach. Oprowadza - pan Roman Chwaliszewski.

Cmentarz jeniecki – znajdujący się na terenie Piły-Leszków powstał w 1915 r. W tym roku do miasta przemieszczono ok. 40 tys. jeńców dawnej armii rosyjskiej, którzy dostali się do niewoli niemieckiej. Na istniejącym do dziś cmentarzu pochowano przedstawicieli różnych wyznań i narodowości: Łotyszów, Litwinów, Polaków, Rosjan.

Cmentarz wojenny - wybudowano go w 1952 r. na terenie Piły-Leszków. Spoczywają na nim głównie ci, którzy polegli w walkach o Piłę. To żołnierze dawnej Armii Czerwonej. Znajduje się tam też kilkoro żołnierzy polskich, zmarłych w 1939 r. w wyniku odniesionych podczas wojny ran oraz ludność cywilna zmarła w obozach pracy. Spoczywa tu ponad dwa tysiące osób. To jedna z największych nekropolii wojennych w Wielkopolsce.

Cmentarz Miejski przy ulicy Wojska Polskiego – pierwotnie nazwany cholerycznym, jednak już około 1840 r. stał się cmentarzem miejskim, z wytyczonymi sektorami wyznaniowymi: ewangelickim, katolickim, sekty ks. Jana Czerskiego. Do dzisiaj zachowała się tylko kwatera katolicka.

Cmentarz ewangelicki na Leszkowie - ponieważ ewangelicy stosowali taką zasadę, że przy każdej osadzie organizowano miejsce pochówku, dlatego obok cmentarza wojennego na Leszkowie, znajduje się cmentarz ewangelicki. Podobnie jest przy ulicy Wałeckiej, gdzie zachowały się resztki cmentarza.

Cmentarz zasłużonych – przy obecnej ulicy Mickiewicza. Przeznaczony był do pochówku niemieckich żołnierzy, zmarłych podczas I wojny światowej. Zamknięty w 1960 r. Zachowały się jeszcze trzy nagrobki z 1918 r.

Cmentarz choleryczny – na terenie dawnego poligonu wojskowego. Spoczywa na nim 148 rosyjskich jeńców wojennych zmarłych na cholerę w 1914 r.

Cmentarz ewangelicki wsi Motylewo – istnieje tam nagrobek z 1936 r. oraz ślady kilkunastu mogił.

Cmentarz ewangelicki Kuźnika Pilskiego – przy drodze leśnej w obrębie Zdrojowej Góry. Założenie cmentarne posiada jeszcze czytelne granice, lecz zatarte kwatery.

Cmentarz ewangelicki osady Płotka – spoczęli na nim dawni jej mieszkańcy. Zachowały się nagrobki m. in. z 1937 r. i 1939 r.

Cmentarz ewangelicki – powstał na początku XX w. pomiędzy ulicami Dąbrowskiego i Śniadeckich. Ostatni pochówek odnotowano tam w 1952 r. Dzisiaj nie ma wprawdzie nagrobków i mogił, ale można natrafić na nieliczne, zagłębione obramowania grobowe.

Źródło: www.asta24.pl
Data wydania: 1 listopada 2011
Podkreśliłem najciekawszy wg mnie fragment. Z tego cmentarza koło leśniczówki Płotka naprawdę coś zostało? Ktoś tam w ogóle był?
Awatar użytkownika
MaksLen
PRZYJACIEL
Polubił: 1 raz

Post autor: MaksLen »

Cmentarz Płotka to ten obok Cmentarza Żołnierzy Radzieckich w Leszkowie.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Koło leśniczówki Płotka też kiedyś był cmentarz. Rzekomo nie został po nim żaden ślad.

Ale zgadam się, że w artykule chodzi raczej o cmentarz ewangelicki obok cmentarza żołnierzy radzieckich (zajrzałem do karty tego cmentarza i napisano tam o nagrobkach z 1937 i 1939 roku).
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się