Pilska przyroda
Re: Pilska przyroda
Powiem szczerze, że na oknówki w naszym mieście nie zwracałem uwagi, chociaż w tym roku obserwowałem sobie kilka par tych ptaków gniazdujących przy blokach na osiedlu Górnym i wieżowcach przy Śniadeckich.
Zapraszam zainteresowanych przyrodą.
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Mogę pozazdrościć uczestnikom, gdyż Noteć wraz z terenami przy niej leżącymi i krajobrazem jaki się nad nią rozpościera jest fascynująca. Cóż. Czasami organizm zatrzymuje w łóżko na dłuższą chwile niż byśmy tego chcieli. W każdym razie cieszę się, że są inicjatywy organizowania takich spotkań. 
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Rozumiem i przepraszam za dłuższą ciszę. Zastanawiał mnie fakt, iż w miejscach, w których można było je dawniej spotkać dziś ich już nie ma zupełnie. Czy to wynika z ogólnego spadku liczebności oknówek (kiedyś gdzieś o tym wyczytałem), czy też po prostu ze zwykłego poszukiwania dogodniejszych miejsc gniazdowania? W każdym razie miłośnikom tych ptaków polecam ciepłownie Piła Zachód.Pandion pisze:Powiem szczerze, że na oknówki w naszym mieście nie zwracałem uwagi, chociaż w tym roku obserwowałem sobie kilka par tych ptaków gniazdujących przy blokach na osiedlu Górnym i wieżowcach przy Śniadeckich.
Swoją drogą czy ktoś kiedyś zwrócił uwagę na jastrzębie (o ile dobrze rozpoznałem gatunek) w naszym mieście?
- Mateusz 24
- Polubiono: 1 raz
- Kontakt:
Kolejny pożar traw w Pile.
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Dwa małe pytanka. 
Czy komuś w Pile zdarza się spotykać tego ptaszka?
Dawniej, acz bardzo rzadko widywałem go. Po zmianie osiedla, na którym mieszkam niestety muszę zapytać o to czy ktoś tego ptaszka jeszcze w Pile widuje.
I jeszcze moje kolejne pytanie, na które może ktoś zna odpowiedź. Czym jest spowodowana tak wysoka aktywność mew śmieszek w naszym mieście w miesiącach marcu i kwietniu?
Czy komuś w Pile zdarza się spotykać tego ptaszka?
Dawniej, acz bardzo rzadko widywałem go. Po zmianie osiedla, na którym mieszkam niestety muszę zapytać o to czy ktoś tego ptaszka jeszcze w Pile widuje.
I jeszcze moje kolejne pytanie, na które może ktoś zna odpowiedź. Czym jest spowodowana tak wysoka aktywność mew śmieszek w naszym mieście w miesiącach marcu i kwietniu?
W samej Pile skowronka nie widziałem, ale jeszcze można go posłuchać i zobaczyć w pobliżu miasta. Napisałem jeszcze ponieważ herbicydy, gospodarka wielkoobszarowa (brak miedz i ugorów) szybko i skutecznie wypierają tego wdzięcznego ptaszka z naszego otoczenia.
Co do aktywności mew to pachnie mi to Hitchcockiem
Co do aktywności mew to pachnie mi to Hitchcockiem
Skowronek to nie Dzierlatka to są dwa różne ptaki.
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Dzierlatkę można faktycznie pomylić ze skowronkiem, raz za sprawą podobieństwa, dwa za sprawą przynależności do tej samej rodziny nazywanej skowronkami i stąd może ta myląca nazwa w filmie "skowronek dzierlatka".
Dzierlatkę można spotkać w mieście natomiast Skowronka tylko na polach uprawnych najczęściej wśród zbóż.
Porównałem te dwa ptaki i stwierdziłem, że podobieństwo naprawdę wielkie. Co do tego na filmiku to bardziej mi on wygląda jednak na skowronka. Dzierlatka ma bardziej brązowo nakrapiane pióra no i otoczenie na to wskazuje.
Ten ptak właśnie czegoś w zbożu szuka. Niestety znawcom ptaków nie jestem i mogę się mylić. PozdrawiamMiReK pisze:Skowronka tylko na polach uprawnych najczęściej wśród zbóż.
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Możę coś w tym jest o czym piszesz. Trzeba się temu przyglądnąć i być może się okażę, że rzekoma pomyłka nie była pomyłką. 
Różne ujęcia Dzierlatki.
To ja może bardziej z profilu te dwa ptaki pokaże.
Bohaterem filmiku jest dzierlatka. Od skowronka różni się przede wszystkim tym, że posiada spiczasty czubek na głowie, widoczny nawet po złożeniu. Dzierlatka jest nieznacznie większa od skowronka, ma większy dziób i szarawe, stonowane upierzenie. Cechy te mogą jednak sprawić trudności niedoświadczonemu ptasiarzowi, dlatego najbardziej pomocne w odróżnieniu tych dwóch gatunków jest głos i siedlisko w jakim żyją.lubianka pisze:Porównałem te dwa ptaki i stwierdziłem, że podobieństwo naprawdę wielkie. Co do tego na filmiku to bardziej mi on wygląda jednak na skowronka. Dzierlatka ma bardziej brązowo nakrapiane pióra no i otoczenie na to wskazuje.
Ten ptak właśnie czegoś w zbożu szuka. Niestety znawcom ptaków nie jestem i mogę się mylić. PozdrawiamMiReK pisze:Skowronka tylko na polach uprawnych najczęściej wśród zbóż.
Dzierlatka - http://www.xeno-canto.org/46295
Skowronek - http://www.xeno-canto.org/77236
W przypadku skowronka nie ma reguły, można go spotkać nie tylko na polach uprawnych (choć tam jest najliczniejszy) ale również na suchych łąkach, wrzosowiskach, terenach podmiejskich, poligonach. Dzierlatka lubi wszelkie miejsca ruderalne - podmiejskie łąki, obszary gospodarcze, nasypy kolejowe, zabudowę przemysłową.MiReK pisze:Dzierlatkę można spotkać w mieście natomiast Skowronka tylko na polach uprawnych najczęściej wśród zbóż.
W Pile oba gatunki można spotkać m.in na lotnisku (Zakopane), przy ciepłowni na Górnym. Warto też pokręcić się przy torach koło ZNTK.
Skowronek jest gatunkiem masowym i ma się dobrze w polskim krajobrazie rolniczym, dzierlatka natomiast jest nieliczna i jej liczebność spada.
Pozdrawiam,
Mateusz
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.