Zastanawia mnie gdzie dziś znajdują się fundamenty tego obiektu na lotnisku zaznaczonego na dołączonym zdjęciu i ja bym od tego obiektu zaczął szukać geo-radarem podziemi... :smile4:
Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)
Re: Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)
Mam takie pytanie czy już kiedyś ktoś zlokalizował miejsce zakładu ALBATROS gdzie się znajdował główny budynek. W tym budynku były robione samoloty i chyba powinien mieć jakieś windy czy coś w tym rodzaju do podziemi jeżeli są... Pytam bo jak by się zlokalizowało budynek zakładu Albatros można by tam zrobić badania geo-radarem by stwierdzić czy są jakieś podziemia (hale itp.) czy nie.
Zastanawia mnie gdzie dziś znajdują się fundamenty tego obiektu na lotnisku zaznaczonego na dołączonym zdjęciu i ja bym od tego obiektu zaczął szukać geo-radarem podziemi... :smile4:
Prawdopodobnie jest to teren przy domku pilota...
-
pneuma1977
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 1 raz
Zajrzyj do książki "Lotnicza historia ziemi pilskiej 1910-1945" jest dostępna w Czytelni miejskiej na Buczka. Jak widzę na tym forum wciąż dla wielu jest to dość trudna sprawa, więc mimo wszystko odpowiem. To co zaznaczyłeś na mapie to domki mieszkalne pracowników zakładów Albatrosa z czasów I wojny, w okresie II wojny już ich nie ma (na skanie zaznaczyłem pozostałe po nich fundamenty literami "kol", zakładam, że potrafisz miejsce ich położenia samemu odszukać. Dla ułatwienia zaznaczyłem istniejące do dziś - hangar aeroklubu literą H, płaszczyznę postojową litera P i drogę kołowania literami DK). Zachęcam więc do szukania wind i podziemnych zakładów z II wojny pod budynkami mieszkalnymi z okresu I wojny !!!!!. Co do samych zakładów Albatrosa to kompleks hal zaznaczyłem napisem OAW (dzisiaj stoi tam już jeden blok mieszkalny i drugi jest w budowie, swojego czasu podczas prac związanych z zakładaniem fundamentu tego drugiego bloku odkryto jedyny element podpiwniczony tych obiektów, którym była kotłownia, o tym było już na forum tylko wcześniej jest z tego nawet film, dlatego warto się zapoznać ze wcześniejszymi wpisami zanim coś napiszesz). Jeszcze raz zachęcam do zapoznania się z książką "Lotnicza historia ziemi pilskiej 1910-1945". Dowiesz się wtedy, jak działały zakłady Hansena w okresie II wojny i jaka tam była infrastruktura oraz, że sztolnie przeciwlotnicze przy garażach na Chopina nie należały do kompleksu zakładów. Co za tym idzie nie należy ich łączyć z lotniskiem. Fotografia z sierpna 1944 roku. Pozdrawiam ks. Robert Kulczyński SDB
Dziękuję za info i za zdjęcie, może książka jest na temat lotniska ze zdjęciami ale nie każdego stać na taki wydatek...
Analizując zdjęcia stare i nowe, "wejścia" i zakład Albatros widać, że "rzekome tunele" mogą ciągnąć się w stronę zakładu Albatros.
Fakt, nie posiadam żadnych dokumentów z archiwów itp. mówiących, że tunele idą w stronę zakładu jak i to, że były połączone z zakładem ale wiele na to wskazuje...
Analizując zdjęcia stare i nowe, "wejścia" i zakład Albatros widać, że "rzekome tunele" mogą ciągnąć się w stronę zakładu Albatros.
Fakt, nie posiadam żadnych dokumentów z archiwów itp. mówiących, że tunele idą w stronę zakładu jak i to, że były połączone z zakładem ale wiele na to wskazuje...
123456, 5 zł jednorazowo za wyrobienie karty 
Tajemnice Pilskiego lotniska ładnie brzmi... Prace w tym roku były ambitne to się chwali. Chłopaki z Dawnej Piły się postarali. Prace nagłośniły trochę ten temat ale tajemnica nadal jest... Wolałbym jakby jej już nie było... Może czyjś dziadek ma jakieś wiadomości które by chciał przekazać, opowiedzieć lub pokazać. Bo zostaniemy przy tym tunelu nr 1 i będziemy gdybać a potem nasze dzieci. Z tym drugim wejściem się nie udało... ale z każdego błędu wyciąga się fakty, będziemy próbować dalej... Jeżeli ktoś ma w domu dziadka który jest Pilaninem to pytać o wszystko!!! Może czyjś dziadek wyskoczy z jakąś ciekawostką która może mieć istotne znaczenie. :jupi:
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Polubił: 274 razy
- Polubiono: 78 razy
- Kontakt:
Zdjęcia z planu filmowego, jednego z odcinków nowej serii w TVP Poznań pt.: "Wielkopolska Enigma", który był kręcony na pilskim lotnisku.
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Kontakt:
Dostałem informacje, że dzisiaj o godz. 17.15 w TVP Poznań zostanie wyemitowany zapowiadany wcześniej odcinek o pilskim lotnisku.
Może ktoś to nagrać i wrzucić na forum?
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Kontakt:
Niestety, z przyczyn ode mnie niezależnych, podałem błędną godzinę emisji. Program został wyemitowany o godzinie 17.00
Powtórka będzie w najbliższy piątek o 17.15. Zapewne odcinek ten, niebawem zostanie też dodany tutaj » http://www.tvp.pl/poznan/spoleczenstwo/ ... ska-enigma
Edit: Filmik można obejrzeć pod tym adresem » http://www.tvp.pl/poznan/spoleczenstwo/ ... 12/9520934
Edit: Filmik można obejrzeć pod tym adresem » http://www.tvp.pl/poznan/spoleczenstwo/ ... 12/9520934
- mariusz1983
- PRZYJACIEL
Dobrze, że na Życiu Piły podano godz. 17:00 i wtedy zasiadłem przed TV. Odcinek trochę rozczarował bo nic nowego się nie dowiedzieliśmy. Jeśli chodzi o tunel to myślę, że dobrym by było wypompowanie z niego wody i dalej rozkopanie zawału.
Mam pytanie z innej beczki ale dotyczące Pilskiego Lotniska ;-), czy od momentu zamknięcia lotniska do dnia dzisiejszego lądował kiedyś AWARYJNIE samolot pasażerski w Pile???
Nie lądował żaden samolot pasażerski awaryjnie na pilskim lotnisku. Dla ciekawości powiem, że brano pod uwagę awaryjne lądowanie na naszym lotnisku samolotu Ił-62M SP-LBG Tadeusz Kościuszko, który 9 maja 1987 roku uległ katastrofie w lesie kabackim...
Film był, żadnych nowości nie wniesiono. Oj, ja coś czuje ze ten tunel to nasze dzieci będą kopały :mryellow: Na końcu po latach tunel nr 1 się zawali do końca i po robocie. A my będziemy gdybać i gdybać i tyle pozostanie z tajemnicy 
Robota stoi w miejscu a temat się ciągnie każdy tylko pisze wypompować i wypompować. Coś w końcu trzeba zrobić z tym tematem, najlepiej zamknąć do końca. Każdy usiądzie przy kompie i zrobi wpis poza tym nic więcej się nie dzieje!!! Tajemnice to my powoli zaczynamy stwarzać! Zróbmy jakąś zrzutę na wynajęcie georadaru i jeszcze raz prze... ten kawałek ziemi i wtedy działamy :jupi: Sam się z chęcią dołożę na georadar i działajmy coś w końcu!!!
Robota stoi w miejscu a temat się ciągnie każdy tylko pisze wypompować i wypompować. Coś w końcu trzeba zrobić z tym tematem, najlepiej zamknąć do końca. Każdy usiądzie przy kompie i zrobi wpis poza tym nic więcej się nie dzieje!!! Tajemnice to my powoli zaczynamy stwarzać! Zróbmy jakąś zrzutę na wynajęcie georadaru i jeszcze raz prze... ten kawałek ziemi i wtedy działamy :jupi: Sam się z chęcią dołożę na georadar i działajmy coś w końcu!!!
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.