Wysypisko śmieci?

Awatar użytkownika
simonpila

Re: Wysypisko śmieci?

Post autor: simonpila »

A co kryją glinianki na ceglanej? Kilkanaście lat temu z paroma kolegami kopaliśmy tam dziury na zboczu. Wychodziły ciekawe rzeczy tak jak butelki, korki, jakieś resztki naczyń itd.
Awatar użytkownika
Kanclerz
PRZYJACIEL
Polubił: 7 razy
Polubiono: 8 razy

Post autor: Kanclerz »

simonpila pisze:A co kryją glinianki na ceglanej? Kilkanaście lat temu z paroma kolegami kopaliśmy tam dziury na zboczu. Wychodziły ciekawe rzeczy tak jak butelki, korki, jakieś resztki naczyń itd.
viewtopic.php?f=26&t=203
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Również w tej okolicy znalazłem fragment talerza. Zakopane śmieci można też było znaleźć w sąsiedztwie SP 7.
Rav74

Post autor: Rav74 »

Końcówka lat 70-tych początek 80-tych, miejsce: dzisiejsze ulice Szarych Szeregów, Czwartaków, Batalionów Chłopskich (kiedyś ogrody mieszkańców ul. Hutniczej, Batorego). Kopaliśmy za dzieciaków, akurat uzbrajali teren pod dzisiejsze domki, były lampy, naczynia, klucze itp. Raz wykopałem pełno czegoś (miałem może 6 lat). Poukładałem to koło domu i zawołałem Ojca pochwalić się. Więcej już nie kopałem - to były granaty. Pamiętam jak Ojciec krzyczał: "to szczęście że żyjesz". Przyjechała Milicja ale ja uciekłem, nastraszyli mnie że zabiorą do więzienia.
Dziś w tym miejscu są drogi i domki, myślę że ziemia tam jeszcze nie jedno kryje. Pozdrawiam.
adam
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Post autor: adam »

Tylko, że to nie było wysypisko śmieci a teren po osiedlu domków jednorodzinnych, pamiętam tamte czasy, starej amunicji wykopywało się całymi wiadrami, nawet jakieś pociski wykopywaliśmy z miejsc gdzie były wykopy pod nową kanalizację. Gdy się tak zastanowię nad tym to rzeczywiście dużo było niewybuchów, ale i właśnie pozostałości jak talerze, łyżki, itp.
Maksiu

Post autor: Maksiu »

Właśnie najciekawsze pytania dotyczące dawnej Piły są z lat przedwojennych, bo dużo jeszcze jest do odkrycia z tam tych lat.. Właściwe mnie też to interesuje gdzie było to wysypisko.
Awatar użytkownika
simonpila

Post autor: simonpila »

Gdzieś na pewno było miejsce gdzie umieszczano śmieci z miasta. Może w muzeum posiadają jakieś informacje, albo porozmawiać z najstarszymi mieszkańcami miasta o ile mieszkali w Pile przed wojną.
Awatar użytkownika
Postman
Kontakt:

Post autor: Postman »

Kiedyś wysypisko śmieci znajdowało się przy obecnej ul. Giełdowej.
Awatar użytkownika
kolega

Post autor: kolega »

simonpila pisze:Gdzieś na pewno było miejsce gdzie umieszczano śmieci z miasta. Może w muzeum posiadają jakieś informacje, albo porozmawiać z najstarszymi mieszkańcami miasta o ile mieszkali w Pile przed wojną.
Muszę zapytać znajomego, miał 14 lat jak opuszczał Schneidemuhl z lotniska przy obecnej Powst. Wlkp.
adam
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Post autor: adam »

Z dwa może trzy lata temu wałczanie pisali do mnie z zapytaniem czy może w literaturze niemieckiej o Wałczu natknąłem się na temat lokalizacji wysypiska śmieci. Niestety nigdy na ten temat nie natrafiłem, wtedy pewnie ochrona środowiska nie była jeszcze stawiana przez Niemców ponad wszystko. Natrafiłem za to na informację kiedy w naszych lasach odstrzelili ostatniego wilka.
Awatar użytkownika
Kanclerz
PRZYJACIEL

Wysypisko śmieci w rejonie dzisiejszego osiedla Gładyszewo, znajdowało się w miejscu zaznaczonym strzałką:

Nie wiem czy to było legalne czy nielegalne wysypisko i kto śmieci tam wywoził.
Znam jeszcze inne miejsce podobnego wysypiska, ale na pewno nie były tam wywożone śmieci z Piły.
MiReK
Polubiono: 1 raz

Post autor: MiReK »

Tadek 40 pisze:Wysypisko jako takie znajdowało się na terenie zieleńca miedzy mostami Bydgoskim a 11 Listopada, kończyło się przy płocie sadu Sędziego, dzisiaj Muzeum Stanisława Staszica. Wywóz śmieci na pewno był ponieważ pozostały po Niemcach betonowe pojemniki na śmieci.
Na Poznańskiej, do lat 70-tych, były betonowe śmietniki. Niemcy oczywiście korzystali z nich i te śmieci ''gdzieś lądowały''.
Mój znajomy ma działkę ogrodniczą za parkiem. Działka jest usytuowana częściowo na skarpie. Wiele razy słyszałam jak mówił, że nie kopie za głęboko bo co chwilę coś wykopuje. To ''coś'' to monety, guziki jakieś pozostałości porcelany. Z opowiadań jego teścia wiadomo, że było tam jakieś nieduże wysypisko. Prawdopodobnie z pobliskich domów wyrzucano tam śmieci.
zgredek
PRZYJACIEL

Post autor: zgredek »

W temacie - betonowych śmietników.
Pamiętam za dzieciaka śmietniki betonowe w parku, w kształcie wron czy też pingwinów.
Bardzo pomysłowe, w porównaniu z dzisiejszym tworzywem. Może ma ktoś fotkę?
A może gdzieś jeszcze...? - ale pewnie nie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kanclerz
PRZYJACIEL

zgredek
PRZYJACIEL

Post autor: zgredek »

Dzięki :)
Stoi gdzieś jeszcze takie coś?
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się