Rozwalają stare budynki!
Re: Rozwalają stare budynki!
Nic nie pijam... Krew tylko zalewa człowieka jak widzi co się dzieje w tym mieście. Pan Chwaliszewski podczas programu w TV Asta o kościele św. Janów sam mówił i dawał do zrozumienia, że to była bardzo zła decyzja, a teraz robi podobne rzeczy co ludzie po wojnie wyprawiali... Wydaje pozwolenia na rozbiórkę wszystkiego co tylko stanowi przeszkodę pod inwestycję. Jak by tak pójść dalej, to może też dobrze by było zburzyć dom Staszica, muzeum okręgowe, bank obecny obok muzeum... bo stoją na fajnym terenie i można je zburzyć. Może i decyzje są wydawane w Poznaniu, ale przecież to Piła musi się zwrócić do Poznania o pozwolenie! A po za tym nie mówię o tym budynku konkretnie, a o tych na terenie Gemar Umehu m.in. To w Polsce musi być coś wpisane do rejestru zabytków by o to dbać? Śmieszne rozumowanie... Powiem więcej! Niestety, ale podobne do mojego zdania mają także inni mieszkańcy naszego miasta jakich znam, a zresztą można się o tym przekonać pod artykułem na Faktach Pilskich.
- czeslaw
- MODERATOR
- Polubił: 49 razy
- Polubiono: 35 razy
Być może tutaj znajdziesz odpowiedź na niektóre pytania:
http://www.nid.pl/idm,55,prawo-ochrony-zabytkow.html
http://www.nid.pl/idm,55,prawo-ochrony-zabytkow.html
Ale czemu zasłaniasz się aktami prawnymi? Cytuję wpis z FP: "jeśli Wawel nie byłby zabytkiem to też by go zburzono" i to niestety prawda... bo lepiej zasłonić się ustawami o zabytkach, a nie zdrowym rozsądkiem. Pal licho takie stare budynki jak rozwalać zaczęli niby dzisiaj, ale to co zniszczono na terenie Gemar Umehu np. to po prostu tragedia... Ważniejsza galeria (kolejna) niż coś co stoi w tym miejscu od 80 lat np. Masz swoje zdanie, ja mam swoje, ja Twoje szanuje, ale dla mnie niszczenie wszystkiego co jest starsze niż dajmy na to 50, 60 lat to śmiech na sali... Jeszcze w takich wypadkach, gdzie to służy ludziom i nie wymaga dużych wkładów finansowych.
- czeslaw
- MODERATOR
- Polubił: 49 razy
- Polubiono: 35 razy
Na stronie F.P. jest też napisane:
"Niestety, decyzję w sprawie zabytków podejmuje Wojewódzki Konserwator Zabytków w Poznaniu, pan Chwaliszewski nie jest tu władny, a sam budynek dawnego sanepidu niestety nie jest wpisany do rejestru zabytków..."
Skoro tak Cię to męczy to skontaktuj się z panem Chwaliszewskim, a nie wieszasz psy na Nim. Namiary w poniższym linku:
http://wosoz.ibip.pl/public/?id=37614
"Niestety, decyzję w sprawie zabytków podejmuje Wojewódzki Konserwator Zabytków w Poznaniu, pan Chwaliszewski nie jest tu władny, a sam budynek dawnego sanepidu niestety nie jest wpisany do rejestru zabytków..."
Skoro tak Cię to męczy to skontaktuj się z panem Chwaliszewskim, a nie wieszasz psy na Nim. Namiary w poniższym linku:
http://wosoz.ibip.pl/public/?id=37614
Patrz co napisałem wcześniej... Poznań podejmuje decyzję, ale przecież Pan Chwaliszewski musi wysłać stosowne dokumenty 
A może jednak przeczytasz prawo ochrony zabytków?
Widzę, że wyznajesz powszechną w Internecie zasadę "nie znam się, to się wypowiem".
Poza tym, już zupełnie merytorycznie na to patrząc:
Inna jest waga najstarszego w mieście kościoła (XVI wiek?) a bud. sprzed ok. osiemdziesięciu lat jakich w naszym kraju, a nawet w naszym mieście, pełno.
Mam na myśli rozbierane obiekty na Zakopiańskiej.
Widzę, że wyznajesz powszechną w Internecie zasadę "nie znam się, to się wypowiem".
Poza tym, już zupełnie merytorycznie na to patrząc:
Inna jest waga najstarszego w mieście kościoła (XVI wiek?) a bud. sprzed ok. osiemdziesięciu lat jakich w naszym kraju, a nawet w naszym mieście, pełno.
Mam na myśli rozbierane obiekty na Zakopiańskiej.
Ale ja napisałem, że pal licho z tymi budami! Ale te stare budynki na terenie Gemar Umehu napewno nie były w tak złym stanie. Zresztą toczyła się przez pewien czas tutaj dyskusja na ich temat. Były nawet zdjęcia z wewnątrz... Ale cóż.. Co zrobili tego się nie cofnie.. Ważniejsze galerie handlowe, bo przecież ludzie mają tyle kasy by siedzieć tam non stop. Szczególnie potrzebna w Pile 5...
Trwa rozbiórka budynku po Szkole Podstawowej nr 12 na Podlasiu. Budynek należy do powiatu, któremu - mimo prób - nie udało się go sprzedać » http://www.asta24.pl/news-news-5524
- Aragorn
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 16 razy
Jedna wielka porażka, tyle tylko mogę dodać, fotki z piątku 01.02.2013.
Kolejna idiotyczna decyzja... Nie można sprzedać - wyburzyć... Przecież po co inwestować?
Trochę zaskakująco brzmi pojawienie się tej sprawy w tym wątku. O ile dobrze pamiętam ten budynek powstał na początku lat 90-tych, tak więc ma jakieś 20 lat... trudno go nazwać starym... W tej sytuacji pasowałby raczej do nowego tematu, powiedzmy o tym jak władza publiczna planuje i gospodaruje naszymi pieniędzmi. No chyba że te parę milionów to pestka, można zaniedbać... i co się wtedy robi? Protokół zniszczenia...
Rozmawiałem w zeszłym roku z wiceburmistrzem pewnego miasteczka na południu.
Jeżeli dłuższy czas nie ma chętnych na budynek, wynajmują go za symboliczną stówę.
Obiekt funkcjonuje, jest remontowany (bo tak jest w umowie najmu), a co najważniejsze ocalony. Funkcjonuje tak kilka prywatnych przedszkoli, lokali gastronomicznych.
Nie pytajcie o szczegóły bo ich nie znam.
Można? - Można.
Pozdrawiam.
Jeżeli dłuższy czas nie ma chętnych na budynek, wynajmują go za symboliczną stówę.
Obiekt funkcjonuje, jest remontowany (bo tak jest w umowie najmu), a co najważniejsze ocalony. Funkcjonuje tak kilka prywatnych przedszkoli, lokali gastronomicznych.
Nie pytajcie o szczegóły bo ich nie znam.
Można? - Można.
Pozdrawiam.
Kiedyś to cegły z rozbiórek budynków szły na odbudowę stolicy. Dziś zasypywane są stawki koło cmentarza komunalnego za torami. Jako wędkarz często tam łowiłem duże okazy. Tyle nieużytków dookoła Piły a oni je zasypują. Ktoś wywęszył tu sporą kasę tzw. ruska gospodarka. Zniszczyć i nie dać.
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Cóż złego w zasypywaniu sztucznych, będących pozostałości po pozyskiwaniu gliny zbiorników?
To, że taki sztuczny zbiornik przez kilkadziesiąt lat podlegał naturalnej sukcesji. Zaczynały zasiedlać go rośliny, a później zwierzęta, w tym wspomniane ryby, a także płazy. Najcenniejszym gatunkiem w gliniankach przy Przemysłowej (a chyba o tych mowa) jest traszka grzebieniasta, gatunek chroniony w PL i całej UE, a do tego rzadko spotykany w naszych okolicach. Na problem zwracaliśmy (jako Pilskie Koło Klubu Przyrodników) uwagę już w 2009 r. Nie pamiętam szczegółów, ale postaram się dowiedzieć i niedługo napisać więcej.ziolek pisze:Cóż złego w zasypywaniu sztucznych, będących pozostałości po pozyskiwaniu gliny zbiorników?
Nie możemy zakładać, że coś co powstało sztucznie nie ma wartości przyrodniczych. Najlepszym tego przykładem są zimowiska nietoperzy, które zwykle zlokalizowane są w obiektach przemysłowych, ale także cała masa innych środowisk, ze sztucznymi zbiornikami włącznie.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.