Pilska przyroda
Re: Pilska przyroda
Co za czasy, słyszy się wciąż, że tu czy tam są problemy aby wybudować kawałek drogi aby nie zniszczyć środowiska naturalnego, a w miejscu gdzie zdaje się, miało swoje miejsce ptactwo wodne stawia się korony.
.
Byłam - widziałam - stwierdzam - kit! Ale to wg mnie, innym może się to wątpliwe cudo nawet podobać, ale co na to wszelakie ptactwo? Ale co to naszych decydentów obchodzi - za projekt kasę ktoś wziął, za wykonanie również a na ile takie coś będzie przydatne? Czas pokaże...
Szkoda jeszcze tylko, że powycinano wszelkie krzewy, między którymi mieściły się kocie "domki" misternie robione przez osoby które dokarmiały i dbały o te pożyteczne stworki.
Chyba wolimy plagi gryzoni w postaci myszy i szczurów...
Byłam - widziałam - stwierdzam - kit! Ale to wg mnie, innym może się to wątpliwe cudo nawet podobać, ale co na to wszelakie ptactwo? Ale co to naszych decydentów obchodzi - za projekt kasę ktoś wziął, za wykonanie również a na ile takie coś będzie przydatne? Czas pokaże...
Szkoda jeszcze tylko, że powycinano wszelkie krzewy, między którymi mieściły się kocie "domki" misternie robione przez osoby które dokarmiały i dbały o te pożyteczne stworki.
Chyba wolimy plagi gryzoni w postaci myszy i szczurów...
Ta korona ...... szkoda słów! :yyk:
Może ktoś ma pomysł: co autor miał na myśli?
Pozdrawiam!
Może ktoś ma pomysł: co autor miał na myśli?
Pozdrawiam!
Nikt nie wie po co ta korona, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi ta korona? Ona odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest korona na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tą koroną? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo i nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest korona społeczna, w oparciu o sześć instytucji, która sobie zgnije, do jesieni na świeżym powietrzu.
- Sturmgewehr
- Polubiono: 1 raz
- Kontakt:
Wczoraj wieczorem przejeżdżając rowerem przez wyspę zauważyłem, że korona się świeci. Szczerze mówiąc wolałem kiedy była to ostoja dla kaczek.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ta korona za 50 tyś w tym miejscu to porażka. Miejsce mało uczęszczane, a oświetlenie czegoś co się na noc zamyka to już będzie KICZEM roku.
Przed ścinką żyły tu stada sójek i 2 dzikie gęsi.
Na forum mamy kilka osób, które wg. wpisów sprawiają wrażenie dobrze zorientowanych w kwestii ochrony przyrody, ciekawi mnie ich zdanie na temat ukoronowania tej wysepki.
Na jednym z pilskich portali Pani rzeczniczka UM wytłumaczyła sprawę korony :rolleyes:
Hmmm widać bardzo zasobnym jesteśmy grodem, skoro ktoś postanowił 50.000 lekką ręką wydać pieniądze podatników na coś, co prawdopodobnie będzie za kilka lat dopiero pokazywało swoje (wątpliwe!) efekty...
No chyba, że ktoś postanowił prywatnie sfinansować to przedsięwzięcie...
A sprawa zaburzenia spokojnego życia wszelakiego ptactwa na stawku i wysepkach, w naturalnych warunkach to widać jest pikuś w porównaniu z czyimś pomysłem.
A przed nami lato, jesień potem zima i sezon mrozu, lodu i łatwego przedostania się na wysepki... Kto powstrzyma młodocianych przed wejściem i spenetrowaniem\wandalizmem owego insygnia?
Ciekawe któż to taki wspaniały wyszedł jako pierwszy z takim pomysłem? Czy byłby na tyle odważny, by powiedzieć - "to ja, to ode mnie wyszedł ten pomysł".
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Pytanie dla jednych może nieco dziwne, a dla innych z banalną odpowiedzią, a mnie nurtujące.
Co tak często po zmroku cyka w ostatnim czasie w naszych pilskich zaroślach?
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
To by znaczyło, że w naszym mieście zamieszkuje sporo nietoperzy.
Nic w tym chyba złego, ale świadomości, że aż tyle ich jest nie miałem. Obecnie niemal co zadrzewienie między budynkami to słyszę cykanie. 
Zachęcam wszystkich miłośników przyrody regionu pilskiego do obejrzenia "Programu przyrodniczego" zrealizowanego w 3 odcinkach.
odc. 1 "Nadnoteckie Łęgi"
odc. 2 "Ostoja Pilska"
odc. 3 "Puszcza Notecka"
http://www.przyroda.most.org.pl/
http://www.youtube.com/user/nadnoteckie
Celem programu jest przybliżenie jednej z form ochrony przyrody funkcjonującej w polskim prawie od niedawna - sieci Natura 2000 oraz promocja obszarów objętych tą formą znajdujących się w okolicach Piły.
Autorem programu jest Marek Maluśkiewicz, przewodniczący Nadnoteckiego Koła PTOP "Salamandra"
Dwa odcinki już zostały wyemitowane w Asta TV, dziś o 17.30 premiera ostatniego, połączona z dyskusją o przyrodzie pilskiej. Być może będą jeszcze powtórki.
http://tvasta.pl/program/
Pozdrawiam
MG
odc. 1 "Nadnoteckie Łęgi"
odc. 2 "Ostoja Pilska"
odc. 3 "Puszcza Notecka"
http://www.przyroda.most.org.pl/
http://www.youtube.com/user/nadnoteckie
Celem programu jest przybliżenie jednej z form ochrony przyrody funkcjonującej w polskim prawie od niedawna - sieci Natura 2000 oraz promocja obszarów objętych tą formą znajdujących się w okolicach Piły.
Autorem programu jest Marek Maluśkiewicz, przewodniczący Nadnoteckiego Koła PTOP "Salamandra"
Dwa odcinki już zostały wyemitowane w Asta TV, dziś o 17.30 premiera ostatniego, połączona z dyskusją o przyrodzie pilskiej. Być może będą jeszcze powtórki.
http://tvasta.pl/program/
Pozdrawiam
MG
Czy "Salamandra" to ta co opiekuje się fortami w Poznaniu i przebywającymi tam nietoperzami?
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Dzisiejszy śpiew kosa o poranku nieszczególnie mnie zdziwił, bowiem w grudniu 2012 r. też go słyszałem, ale dźwięk godów nietoperza wprawił w zdziwienie. 
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.