Pilskie browary

Marek
Polubiono: 1 raz

Post autor: Marek »

To zapewne kartonowa podstawka pod piwo
Awatar użytkownika
hrabia
PRZYJACIEL
Lokalizacja: Schneidemühl, Pila, Kröcherstraße - Königsblicker Straße - Brauerstraße Poland

Post autor: hrabia »

Witam, w temacie browarów nie jestem dobry ale w swoim posiadaniu mam skany nalepek, jakby ktoś chciał to proszę skontaktować się ze mną a wyślę zainteresowanym na emaila. Jedną z nich prezentuję.

Pozdrawiam Hrabia
Sadziu

Post autor: Sadziu »

Od niedawna jestem w posiadaniu porcelanki od piwa Juliusa Bergińskiego i szukam informacji na temat tego pana i jego browaru.
Czy wiecie cos na ten temat?
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 82 razy

Post autor: SA108 »

Dawno temu w innym temacie pytałem o budynek dawnej wytwórni wód gazowanych przy ul. Pocztowej. Bogdan mi tak odpowiedział:
Według książki adresowej z roku 1928, przy Poststr. nie znajdował się żaden dom.
Było to zaplecze (podwórka) budynków - Kirchstr. nr 1 i nr 2. Oba należały do - Gustav Zeek, zam. Posener Str. 27/28.
Ostatnio zająłem się tematem pilskich browarów. Manfred Friedrich w książce "Brauerei - Verzeichnis Polen" pisze o pięciu browarach znajdujących się w Pile. Jednym z nich był browar Juliusa Aronsteina, istniejący co najmniej od 1880 roku. Według książki adresowej z 1896 r. jego właściciel Julius Aronstein mieszkał przy Grosse Kirchenstr. 2 (al. Piastów). Zapewne browar znajdował się pod tym samym adresem (właściciele innych browarów - Axt i Heyer - także mieszkali przy swoich zakładach). Między 1898 a 1904 rokiem browar Aronsteina został wykupiony przez berliński browar Union, który przekształcił go w swoją filię. W 1914 z kolei Union został wykupiony przez inny berliński browar Schultheiss. Nie wiem kiedy pilski zakład został ostatecznie zamknięty (pewnie niedługo po 1914 roku). Książka adresowa z 1938 roku wymienia tylko skład piwa Schultheiss Patzenhofer Brauerei AG przy Kirchstr. 3 (Kirchstr. to oczywiście późniejsza nazwa Grosse Kirchenstr.). Może w tym czasie nastąpiła mała zmiana numeracji albo po prostu firma przeniosła się do domu obok.
Z postu Bogdana wynika, że numeracja domów przy Grosse Kirchenstr. zaczynała się od Poststr. (Pocztowa) i że do dziś istniejący budynek przy Pocztowej stał na zapleczu domu pod nr 2. Czy to jest dawny browar Aronsteina? Myślę, że tak ;)
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Re: Pilskie browary

Drodzy Forumowicze!
Aktualnie przygotowujemy opracowanie dotyczące historii i pamiątek po pilskich browarach. Z tej okazji poszukujemy butelek, porcelanek, reklam, pocztówek i innych pamiątek pozostałych po istniejących niegdyś w Pile browarach, rozlewniach, wytwórniach wody mineralnej, drogeriach itp. Zainteresowanych prosimy o kontakt mailowy (adres w moim profilu) lub przez PW.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Browar w Kuźnicy w czasach świetności:

bodziu79

Post autor: bodziu79 »

A mógłby ktoś napisać, w którym miejscu mniej więcej są te ruiny... Mam ochotę na spacer w takim ciekawym miejscu!!! :eek:
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Zdjęcia z 1936 r., podobno przedstawiają browar Grenzmark - chociaż mam poważne wątpliwości, czy to Piła.

ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się