Nekropolie pilskie

Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 82 razy

Post autor: SA108 »

Podaję dane o cmentarzach żydowskich w Pile ze strony "Judaica w Polsce" (http://www.geocities.com/Athens/Stage/9921/pl):
Cmentarz, w centrum miasta, na terenie graniczącym obecnie z Szkołą Policyjną
Założony na początku XVII wieku, prawdopodobnie w 1627 roku. Przed wojną powierzchnia około 0,80 hektara. Cmentarz zniszczony w czasie II wojny światowej. Brak nagrobków, część została przeniesiona na inny cmentarz. Obecnie teren ogrodzony i niedostępny.
Cmentarz, w centrum miasta, w pobliżu XVII-wiecznej dzielnicy żydowskiej
Drugi żydowski cmentarz założony prawdopodobnie w 1840 roku. Zniszczony przez Niemców w czasie wojny.
Cmentarz, na terenie zwanym Leszków
Cmentarz wojenny założony w 1915 roku. Na jednej z kwater chowano zmarłych żołnierzy Żydów. Powierzchnia około 1,20 hektara, zachowanych kilkadziesiąt nagrobków.
Najciekawsze jest to, że ta strona wspomina o dwóch cmentarzach. Może to jeden z nich znajdował się na miejscu budynku Szkoły Policji? Cmentarz na tym miejscu jest zaznaczony także na mapie Prętkiewicza z 1895 r. (cmentarz przy Karlstrasse jest tam również zaznaczony).
Co do cmentarza jenieckiego na Górnym - zainteresowanych odsyłam do postu Aragorna: viewtopic.php?p=411#411
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL
Polubiono: 4 razy

Post autor: BOGDAN »

Drugi cmentarz żydowski - wcześniejszy od tego przy Karlstrasse (ul. ks. B. Domańskiego) mógł się znajdowąc w pobliżu byłej dzielnicy żydowskiej. Ten oznaczony przez Prętkiewicza wygląda mi raczej na były cmentarz po wsi BORKOWO, która tam się znajdowała. Jako, iż zamieszkiwali ją głównie Polacy, można z dużym prawdopodobieństwem założyć, iż był katolicki. Łatwiej było przywieźć księdza, niż jechać z trumną do miasta.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL

Kaplica na cmentarzu ewangelickim (ul. Dąbrowskiego - nie istnieje).

Kaplica cmentarna - krematorium (al. WP - nie istnieje).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Na niemieckiej Wikipedii znalazłem informację, że kaplica cmentarna w Pile została zbudowana w 1931 r. wg projektu Wilhelma Grossa. Nie wiem jednak o którą kaplicę chodzi.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL

Bez wątpienia chodzi tutaj o tą przy dzisiejszej ul. Dąbrowskiego.

Obiekt przy Berliner Str. (al.WP.) zbudowano w latach 1936/1937 wraz z nowoczesnym krematorium. Budynek ten był osobliwym życzeniem ówczesnego nadburmistrza Stöhr’a, który także pokrył koszty budowy.

Pozdrawiam
Marek
Polubiono: 1 raz

Post autor: Marek »

Jeżeli chodzi o cmenrarz żydowski przy obecnej ul. Domańskiego to został on zlikwidowany z pewnością przed 1941 rokiem ponieważ w tym roku kronika Piły mówi o nim jako o byłym cmentarzu. Cytat z kroniki: ,,Miasto wydało 12.000 RM na przywrócenie trawnika na obszarze dawnego żydowskiego cmentarza".
Jeżeli chodzi o kaplicę na cmentarzu przy ul. Mickiewicza to moim zdaniem obiekt o którym pisze SA108 ponieważ krematorium było oddzielną budowlą. Wystarczy wziąć pierwszy lepszy plan miasta aby to ustalić. Drugie to to, że kapliczka przy ul. Dąbrowskiego była projektu Maxa Poppa i została wybudowana według mnie w 1922 r.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL

Faktycznie, na cmentarzu ewangelickim przy Berliner Str. były dwa obiekty.

1. kaplica - inż. dypl. EICHHORN z Wałcza

2. krematorium

Jak widać ze zdjęć, różnice są widoczne.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Na cmentarzu żydowskim przy Karlstrasse w drugiej połowie lat 20. (nie znam dokładnej daty) odsłonięto pomnik "dla matek dziesięciu tysięcy", poświęcony pamięci Żydów poległych w I wojnie światowej. Pomnik został zaprojektowany przez prof. Liebermanna z Berlina i wykonany w pilskim zakładzie kamieniarskim Wilhelma Peglowa. Znajdowały się na nim nazwiska poległych Żydów z Piły. Natrafiłem na dwa zdjęcia tego pomnika (jest to właściwie pocztówka reklamowa wspomnianego zakładu kamieniarskiego):

Pozdrawiam
Użytkownicy, którzy polubili ten post:
stornia
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL

A tak wyglądała brama cmentarza jenieckiego na Leszkowie w latach 70-tych.

A tak cmentarza poległych żołnierzy AR i WP

Pozdrawiam
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Nie wiem czy to najlepsze miejsce by o tym pisać, ale niemniej uczynie to. ;)
Niedawno w jednej z poznańskich lokalnych telewizji widziałem materiał o Stowarzyszeniu Pomost. Jak twierdził jej członek jest to inicjatywa rządu polskiego i niemieckiego mająca służyć pojednaniu tych narodów. Jak dobrze zrozumiałem to ze środków tych państw przeprowadzano ekshumacje ciał żołnierzy niemieckich pochowanych na terenie obecnego nowego zoo.
Być może warto by było nawiązać współpracę z tymi ludźmi. Kto wie. Może warto. Czy wiecie coś więcej na temat tego stowarzyszenia? Macie jakieś doświadczenia?
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL

Generalnie sprawa grobów żołnierzy niemieckich została już załatwiona. Nie wykluczone są jednak pojedyncze miejsca pochówku. W okolicznych lasach spoczywa wielu poległych z okresu obrony miasta i "wyłomu" z 13/14 lutego 1945.
O tym "stowarzyszeniu" słyszałem. Dotyczy to nie tylko Poznania ale też wielu innych miejscowości na terenie kraju.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

W 1936 r. do wzmocnienia brzegów Gwdy w pobliżu przystanku kolejowego Friedrichstein (Piła Leszków) użyto starych nagrobków żydowskich. Nie wiem jednak, skąd one pochodziły - mogły być zabrane z cmentarza przy Karlstrasse albo z kwatery żydowskiej na położonym tuż obok cmentarzu jenieckim. W każdym razie warto by było zbadać tę sprawę w trakcie wyprawy do Kaliny.
Z innej beczki - tak zaraz po wojnie wyglądało wnętrze kaplicy cmentarnej przy Berliner Str. (malowidło na ścianie przedstawiało "Sąd Ostateczny").

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL

W 1935 roku uchwalono w III Rzeszy tzw. Ustawy Norymberskie i tym samym "uprawomocniono" szykanowanie Żydów. Po Nocy Kryształowej (1938) wzięto się już za ich likwidację na "poważnie". Myślę, iż wizja lokalna wszystko wyjaśni. Macewy mogły pochodzić dobrze z obu miejsc.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Re: Nekropolie pilskie

BOGDAN pisze:Po tym starszym zachowały się nagrobki żołnierzy niemieckich i jeńców rosyjskich z I wojny św.
Gdzie dokładnie znajdują się nagrobki jeńców rosyjskich? Nie mogłem ich znaleźć na cmentarzu.
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL

Wcalę się Tobie nie dziwię, iż miałeś trudności ze znalezieniem. Moje dane pochodzą z dnia 30.11.1988 roku, czyli prawie sprzed 18 lat. Stan cmentarza jest katastrofalny. Nikt niczego nie robi.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się