DS MEDIA zaprasza do obejrzenia drugiej części "Osiedle Górne - Dawniej i dzisiaj" pod linkiem https://youtu.be/JL9bxOm6A6o
Maciej Usurski, kustosz Muzeum Stanisława Staszica w Pile, opowiada o charakterystycznych lub nieznanych miejscach jakie znajdują się na terenie osiedla lub co niezwykłego się tam wydarzyło.
Dowiemy się m.in. o ul. Mickiewicza będącej jednym z przykładów rozwoju budownictwa mieszkaniowego na terenie Piły w latach 40. i 80. XX w. oraz o kompleksie cmentarzy założonych w tym rejonie w 1914 r. Odwiedzimy pl. Inwalidów, przy którym stały koszary zmotoryzowanej żandarmerii. Jest też mowa o dwóch hitlerowskich obozach jakie znajdowały się na terenie lotniska oraz o dziejach tego kompleksu po zakończeniu II wojny światowej. Zajrzymy do Pilskie Muzeum Wojskowe prezentujące wystawy i zbiory związane z historią militarną Piły i historią wojskowości. Na koniec poznamy zarys dziejów Zakładów Naprawczych Taboru Kolejowego, które przez wiele lat były największym pracodawcą w mieście.
Film zrealizowano na zlecenie Rada Osiedla Górne w Pile i Studio Horizon, z okazji jubileuszu 15-lecia Rady i Zarządu Osiedla Górne w Pile. Pomysł serii: Sebastian Daukszewicz. Prowadzący program: Maciej Usurski. Zdjęcia i montaż: Hubert Czapula.
Pierwszą część "Osiedle Górne - Dawniej i dzisiaj" nakręcono w 2015 r. (https://youtu.be/gL2eezoRzkM) i zapoczątkowała ona serię filmów o historii pilskich osiedli: w 2017 r. opowiedziano o dawnych Koszycach (https://youtu.be/F_-lOrQss5Q) i rok później o Podlasiu (https://youtu.be/VMbqwtXQ1Oc).
Kopia zapasowa:
Osiedle Górne
- Krzysztof Ju
- REDAKTOR
- Polubił: 378 razy
- Polubiono: 187 razy
- czeslaw
- MODERATOR
- Polubił: 49 razy
- Polubiono: 35 razy
Re: Osiedle Górne
Dzisiaj na zdjęciach fragmenty ulicy Wyspiańskiego oraz Słowackiego. Fotki pochodzą z rodzinnego archiwum autora tego posta. Wykonane zostały zimą 1976/77.
Postacie na zdjęciu to mój brat, ja i nasz Tata. Kawałek dalej skrzyżowanie ulic Masława (dzisiejsza Wyszyńskiego) oraz Wyspiańskiego. W tle za drzewami widać budynek mieszkalny, obok którego przebiegała wtedy ulica Grottgera.
Na pierwszym planie znajduje się dzisiejsza ul. Słowackiego. W miejscu widocznych po prawej stronie stoi dzisiaj Intermarche.
Na zdjęciu obok, po prawej widać barak znany wszystkim ówczesnym mieszkańcom osiedla Górnego. W baraku tym znajdowała się siedziba Telekomunikacji Polskiej lub poczty (dokładnie nie pamiętam). Na pierwszym planie ulica Słowackiego.
Ja wiem co to za miejsce, a Wy?
Rozwiązanie na fotografii poniżej.
Mniej więcej to samo ujęcie. Identycznej fotki nie da się zrobić ze względu na zabudowę po lewej stronie ulicy. Za budkami przy wieżowcu stoi widoczny na wcześniejszym zdjęciu budynek transformatora.
"Rzut oka" w kierunku ulicy Konarskiego. Na zdjęciu nasza Mama i ja z bratem. Po prawej stronie zdjęcia miejsce gdzie dzisiaj znajduje się market Netto. Po lewej barak Telekomunikacji.
Na pierwszym planie ulica Wyspiańskiego. Po prawej stronie zdjęcia aktualnie stoi niedawno wybudowana hala sportowa przy Szkole Podstawowej nr 6. W tle widoczne zabudowania przy ulicy Żeromskiego. Pamiętam, że przy dużych drzewach (widocznych w tle po lewej) znajdowały się dwa poniemieckie schrony przeciwlotnicze.
Postacie na zdjęciu to mój brat, ja i nasz Tata. Kawałek dalej skrzyżowanie ulic Masława (dzisiejsza Wyszyńskiego) oraz Wyspiańskiego. W tle za drzewami widać budynek mieszkalny, obok którego przebiegała wtedy ulica Grottgera.
Na pierwszym planie znajduje się dzisiejsza ul. Słowackiego. W miejscu widocznych po prawej stronie stoi dzisiaj Intermarche.
Na zdjęciu obok, po prawej widać barak znany wszystkim ówczesnym mieszkańcom osiedla Górnego. W baraku tym znajdowała się siedziba Telekomunikacji Polskiej lub poczty (dokładnie nie pamiętam). Na pierwszym planie ulica Słowackiego.
Ja wiem co to za miejsce, a Wy?
Mniej więcej to samo ujęcie. Identycznej fotki nie da się zrobić ze względu na zabudowę po lewej stronie ulicy. Za budkami przy wieżowcu stoi widoczny na wcześniejszym zdjęciu budynek transformatora.
"Rzut oka" w kierunku ulicy Konarskiego. Na zdjęciu nasza Mama i ja z bratem. Po prawej stronie zdjęcia miejsce gdzie dzisiaj znajduje się market Netto. Po lewej barak Telekomunikacji.
Na pierwszym planie ulica Wyspiańskiego. Po prawej stronie zdjęcia aktualnie stoi niedawno wybudowana hala sportowa przy Szkole Podstawowej nr 6. W tle widoczne zabudowania przy ulicy Żeromskiego. Pamiętam, że przy dużych drzewach (widocznych w tle po lewej) znajdowały się dwa poniemieckie schrony przeciwlotnicze.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post (2):
- Kapralq, Aisza Dark
Re: Osiedle Górne
Czy mogę prosić o więcej zdjęć z ul. Mickiewicza?
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.