Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)

Piła kryje wiele tajemnic z przeszłości. Spróbujmy odkryć choć ich małą część!
polishgoose
Polubiono: 1 raz

Re: Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)

Post autor: polishgoose »

Czy ktos wie jak obecnie wygląda sytuacja z wejsciami przy ul. Chopina? Chodzi mi o "studzienkę" obok garaży i o jeden specyficzny garaż, ktory rozni sie od pozostalych. Wraz ze znajomymi szykujemy sie do eksploracji tych miejsc.
Użytkownicy, którzy polubili ten post:
Cymekrwo
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Polubił: 274 razy
Polubiono: 78 razy
Kontakt:

Post autor: pavvlo »

Nic w temacie się nie zmieniło od czasu co było napisane wcześniej.
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Kontakt:

Może nowe pokolenie zechce rozwiązać tą zagadkę, do czego służyły te "wjazdy" w głąb skarpy, widoczne na zdjęciach lotniczych z sierpnia 1944?
Przy pomocy firmy (ESC) w 2015 roku zrobiliśmy badania elektrooporowe tego terenu. Wyniki widać na grafice..

Awatar użytkownika
123456
Polubiono: 5 razy

Post autor: 123456 »

A to nie można zrobić nawierceń już na terenie lotniska (nie w skarpie a już na powierzchni lotniska), w przypuszczalnym miejscu gdzie tunel idzie w głąb lotniska? i zamontować kamerę???? :roll: :roll: :roll:
Przedmidorro

Post autor: Przedmidorro »

czeslaw pisze: 22 sie 2023, 13:38 Temat nie umarł. Nie czytasz PW.
Racja, nawet nie wiedziałam, że tu można pisać na priv xD
Przedmidorro

czeslaw pisze: 31 maja 2024, 15:21 Ten koszarowiec jest powojenny, chyba z 1952 r. Możliwe, że na poddaszu była strzelnica tak jak w tym pierwszym przerobionym na mieszkania.
Byłam tam na poddaszu, jeszcze zanim został sprzedany i raczej nie. Wyglądało to bardziej na składzik: mnóstwo gazet, dokumentów, jakieś łopaty, a nawet pojemniki na kał :D
Przedmidorro

Dobra dawno mnie tu nie było, ale trochę też pozwiedzałam. Najprawdopodobniej nie ma to żadnego związku z tunelami, ale wraz ze znajomymi odwiedziliśmy "opuszczone" zbiorniki paliwa lotniczego. Nadal czuć paliwem w powietrzu, chodziliśmy po brzegach ścian, bo podłoga była zalana, ale weszliśmy do zbiornika :D w środku ku naszemu zdziwieniu znaleźliśmy "spalone" tablice rejestracyjne - jakieś 3 sztuki tych nowych i kilka sztuk tych takich starych, bez znaczka UE czarno białych ;p Od wewnątrz też wyglądają dziwnie, jakby prowadziły donikąd. Kolejna zagadka to: Wchodziliśmy zimą, więc był śnieg, ktoś tam był przed nami, bo były ślady, ale one prowadziły do zbiornika, a nie było już powrotnych 😳. Później też pozaglądaliśmy do tych zrujnowanych garaży i o dziwo okazało się, że są tam jakieś vintage pojazdy.. I nowoczesna kamera. Kilka minut później musieliśmy zwiewać ;) Ciekawa jestem czy za tym jest jakaś głębsza historia, czy może jednak.. nic :D

Nie byłam obecna na forum, ale temat tuneli itp. nie przestał się liczyć dla mnie (choć w zasadzie już nie mam ekipy ;p ) A do wszystkich, którzy pisali do mnie na pw to przepraszam, ale nie wiedziałam nawet, że tu jest taka opcja.
Awatar użytkownika
123456

Przedmidorro pisze: 02 lis 2025, 23:04 Dobra dawno mnie tu nie było, ale trochę też pozwiedzałam. Najprawdopodobniej nie ma to żadnego związku z tunelami, ale wraz ze znajomymi odwiedziliśmy "opuszczone" zbiorniki paliwa lotniczego. Nadal czuć paliwem w powietrzu, chodziliśmy po brzegach ścian, bo podłoga była zalana, ale weszliśmy do zbiornika :D w środku ku naszemu zdziwieniu znaleźliśmy "spalone" tablice rejestracyjne - jakieś 3 sztuki tych nowych i kilka sztuk tych takich starych, bez znaczka UE czarno białych ;p Od wewnątrz też wyglądają dziwnie, jakby prowadziły donikąd. Kolejna zagadka to: Wchodziliśmy zimą, więc był śnieg, ktoś tam był przed nami, bo były ślady, ale one prowadziły do zbiornika, a nie było już powrotnych 😳. Później też pozaglądaliśmy do tych zrujnowanych garaży i o dziwo okazało się, że są tam jakieś vintage pojazdy.. I nowoczesna kamera. Kilka minut później musieliśmy zwiewać ;) Ciekawa jestem czy za tym jest jakaś głębsza historia, czy może jednak.. nic :D

Nie byłam obecna na forum, ale temat tuneli itp. nie przestał się liczyć dla mnie (choć w zasadzie już nie mam ekipy ;p ) A do wszystkich, którzy pisali do mnie na pw to przepraszam, ale nie wiedziałam nawet, że tu jest taka opcja.
Zaraz zaraz, to chcesz powiedzieć, że miejsce, gdzie były podziemne zbiorniki paliwa i ogrodzone podwójnym płotem z drutem kolczastym na lotnisku są opuszczone i nie pilnowane przez ochronę???
Przedmidorro

W płocie jest dziura, nie ma tam żadnego drutu kolczastego, nie ma ochrony. Tylko kamera wisi na garażach, przy zbiornikach kamer też nie ma. Można wejść, ale nie polecam jest mokro, niebezpiecznie i śmierdzi paliwem.
Dombarek

Post autor: Dombarek »

Hej, z chęcią bym poszedł i poszperał koło tematu tych tuneli. Jakaś ekipa zainteresowana żeby się zebrać i podjąć rękawice? Jeżeli ktoś chętny to proszę pw.
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Kontakt:

Posiadam nagranie VHS z eksploracji pierwszego tunelu ale film leci od końca.

Tunel.mp4
(415.18 MiB) Pobrany 49 razy
Użytkownicy, którzy polubili ten post (2):
Krzysztof Ju, Alexx241N
Awatar użytkownika
123456

Hej, co sie dzieje na Pilskim lotnisku (27.03.2026, godzina 22:00) że tak tam wszystko świeci?
Wysięgnik, z lampami, cała droga kołowania na samoloty podświetlona...
:o :shock: :shock:
BLS994

Post autor: BLS994 »

Film kręcą o Hermaszewskim, potwierdzone info.
Awatar użytkownika
123456

BLS994 pisze: 27 mar 2026, 22:13 Film kręcą o Hermaszewskim, potwierdzone info.
A podasz źródło tej informacji?
Jak film kręcą to czemu ja nie gram?
BLS994

Post autor: BLS994 »

Zaufaj mi, a skąd nie moge powiedzieć jakbyś dobrze śledził media społecznościowe to byś znalazł casting (szukali z pół roku temu). :D :D
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się