Liceum przy ul. Wincentego Pola
- Krzysztof Ju
- REDAKTOR
- Polubił: 378 razy
- Polubiono: 187 razy
Re: Liceum przy ul. Wincentego Pola
Fot. pochodzi z "Heimatkalender für die Provinz Grenzmark Posen-Westpreußen / Kreis Flatow" z 1933 r. i udostępniono na fanpage Złotów - Flatow w dniu 4 czerwca 2024 r.
Dzień dobry.
Interesują mnie zdjęcia, plany itp szkoły a głównie zależy mi na przylegającym do szkoły Domu Dyrektora. Może jakiś opis historyczny. Cokolwiek
Z góry dziękuję
Interesują mnie zdjęcia, plany itp szkoły a głównie zależy mi na przylegającym do szkoły Domu Dyrektora. Może jakiś opis historyczny. Cokolwiek
Z góry dziękuję
- Krzysztof Ju
- REDAKTOR
W katalogu zabytków Narodowego Instytutu Dziedzictwa znajdziesz stronę poświęconą liceum. Na dole tej strony klikasz w wielostronicową kartę zabytku i tam przeczytasz materiały związane z historią i architekturą budynku. Z książek może Cię zainteresować Architektura modernistyczna lat 1928–1940 na obszarze Pomorza Zachodniego.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post:
- czeslaw
Wrzucam jeszcze zdjęcia ze strony Technische Universität Berlin Architekturmuseum.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post (2):
- Krzysztof Ju, czeslaw
Klatka schodowa Domu Dyrektora.
arch. Klaus Kirch
- Użytkownicy, którzy polubili ten post (3):
- Krzysztof Ju, SA108, Kapralq
-
stanmakowski
- Polubił: 3 razy
- Polubiono: 146 razy
Gimnazjum z:
- "Ost-Deutsches Volksblatt. 10 - „Bilder der Woche” 24, 1931
- "MODERN BUILDING ITS NATURE, PROBLEMS, AND FORMS" - Walter Curt Behrend. 1937
- "Ost-Deutsches Volksblatt. 10 - „Bilder der Woche” 24, 1931
- "MODERN BUILDING ITS NATURE, PROBLEMS, AND FORMS" - Walter Curt Behrend. 1937
- Użytkownicy, którzy polubili ten post (2):
- Kapralq, Krzysztof Ju
Dziękuje bardzo za te zdjęcia.
Szukam dalej
Szukam dalej
- Krzysztof Ju
- REDAKTOR
Drukiem wyszła księga pamiątkowa z okazji 80-lecia szkoły. Informacja z fanpage I LO w Pile opublikowana w dniu 3 października 2025 r.:
Przyjechały dzisiaj z drukarni nasze monografie!
To wyjątkowe wydanie zawiera portrety Dyrektorów, Wicedyrektorów i Nauczycieli. Księga pamiątkowa szkoły składa się z sentymentalnych wspomnień ludzi, którzy przez 80 lat tworzyli jej niepowtarzalną historię. Intrygujące portrety nauczycieli wyszły spod pióra wdzięcznych wychowanków. Znajdziemy w tej edycji unikatowe fotografie ( jest ich bardzo dużo), listy Absolwentów, których jest już ponad 13 tysięcy!
Monografię opracowała Sabina Strychowska z zespołem szkolnych ekspertów. Książka ma twardą oprawę, jest szyta i z pewnością zainteresuje wielu czytelników! Warto pomyśleć o zakupie w dniu zjazdu, bo ilość egzemplarzy jest ograniczona. Koszt monografii wynosi 50 złotych ( to cena jej wydania). Będziemy przyjmować tylko gotówkę!
Oczywiście osoby, które zamówiły i opłaciły wcześniej, otrzymają monografię w pakiecie zjazdu.
Życzymy przyjemnej lektury!
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.