Identyfikacja zdjęć
- SA108
- REDAKTOR
- Polubił: 5 razy
- Polubiono: 82 razy
Identyfikacja zdjęć
W tym temacie proponuję umieszczać zdjęcia ze Schneidemuhl, co do których nie mamy pewności, gdzie zostały wykonane. Na początek parę zdjęć:
Dwa zdjęcia z 1913 r. przedstawiające "bazę lotniczą w Schneidemuhl". Gdzie znajdował się ten hangar - na dzisiejszym lotnisku czy na Al. Powstańców Wielkopolskich?
Pocztówka przedstawiająca Przedmieście Berlińskie (Górne) i wille Brandta i Krausego. Nie mam pojęcia, gdzie znajdowały się te budynki.
Kolejne zdjęcie - nie wiem, gdzie znajdowała się kamienica w lewym dolnym rogu pocztówki.
Dwa zdjęcia z 1913 r. przedstawiające "bazę lotniczą w Schneidemuhl". Gdzie znajdował się ten hangar - na dzisiejszym lotnisku czy na Al. Powstańców Wielkopolskich?
Pocztówka przedstawiająca Przedmieście Berlińskie (Górne) i wille Brandta i Krausego. Nie mam pojęcia, gdzie znajdowały się te budynki.
Kolejne zdjęcie - nie wiem, gdzie znajdowała się kamienica w lewym dolnym rogu pocztówki.
- SA108
- REDAKTOR
Jeśli chodzi Ci o budynek Pebetelu, to wygląda zupełnie inaczej.Willa Krausego chyba stoi do dziś i jest to budynek przy ul. Bydgoskiej. Telekomunikacja chyba coś tam miała (nie jestem pewny).
Owszem, obie kamienice są bardzo podobne, ale jest między nimi różnica - kamienica z Bydgoskiej była trzypiętrowa, a ta z pocztówki jest dwupiętrowa. Oczywiście może być to ta sama kamienica, a trzecie piętro mogło zostać dobudowane później.A kamienica w lewym dolnym rogu to narożnik Bydgoskiej i Roosvelta (chyba).
Szkodza, że kopie tych widokówek z około 1905r są trochę nieczytelne.
Takie wille posiadali ludzie zamożni. Na przedmieśćiu Berlińskim w tym czasie, na obszarze pomiędzy dzisiejszą ul. Matwiejewa a Parkiem była usytuowana fabryka cementu Augusta Krausego. Niewykluczone, że była tam i jego willa. Natomiast Gustaw Brandt posiadał przy dziisiejszej ulicy Ceglanej / obszar Zespołu Szkół Zawodowych i Centrum Kształcenia / cegielnię. Dziś pozostały po eksploatacji gliny małe oszka wodne tzw "glinianki". I na tym obszarze sądzę miał swoją wille właściciel tej cegielni. Gość ten posiadał również drugą cegielnię, ale na przedmieściu Bydgoskim / obszar naprzeciw dzisiejszej ulicy Podchorążych /.
Pozdrawiam
robert
Takie wille posiadali ludzie zamożni. Na przedmieśćiu Berlińskim w tym czasie, na obszarze pomiędzy dzisiejszą ul. Matwiejewa a Parkiem była usytuowana fabryka cementu Augusta Krausego. Niewykluczone, że była tam i jego willa. Natomiast Gustaw Brandt posiadał przy dziisiejszej ulicy Ceglanej / obszar Zespołu Szkół Zawodowych i Centrum Kształcenia / cegielnię. Dziś pozostały po eksploatacji gliny małe oszka wodne tzw "glinianki". I na tym obszarze sądzę miał swoją wille właściciel tej cegielni. Gość ten posiadał również drugą cegielnię, ale na przedmieściu Bydgoskim / obszar naprzeciw dzisiejszej ulicy Podchorążych /.
Pozdrawiam
robert
- SA108
- REDAKTOR
Dzięki za odpowiedzi!
Chyba tak, bo na obu zdjęciach jest prawie na pewno ten sam budynek.Pierwsza pocztówka przedstawia strzelnicę samolotową na lotnisku, druga prawdopodobnie też.
Pewnie masz rację. Jakoś nie skojarzyłem tych willi z właścicielami fabryk.Na przedmieśćiu Berlińskim w tym czasie, na obszarze pomiędzy dzisiejszą ul. Matwiejewa a Parkiem była usytuowana fabryka cementu Augusta Krausego. Niewykluczone, że była tam i jego willa. Natomiast Gustaw Brandt posiadał przy dziisiejszej ulicy Ceglanej / obszar Zespołu Szkół Zawodowych i Centrum Kształcenia / cegielnię. Dziś pozostały po eksploatacji gliny małe oszka wodne tzw "glinianki". I na tym obszarze sądzę miał swoją wille właściciel tej cegielni.
Widokówka w rzeczywistości przedstawia Neue Bahnhofstrasse. Opis jest błędny. Z budynków które są widoczne ocalał do dzisiejszych czasów tylko jeden (czwarty od lewej). Jest to obecnie budynek w którym mieści się sklep AGD RTV popularnie zwany TELEBAJKA przy ul. 14-go Lutego (charakterystyczne podłużne okna). Fotografię wykonano z miejsca w okolicach skrzyżowania z obecną ulicą Kwiatową.Jarek63 pisze:Nie bardzo można skojarzyć bo tych budynków już nie ma. Nazwa na pocztówce jest prawidłowa.
- SA108
- REDAKTOR
Dziękuję za identyfikację
Zerknąłem na zdjęcia z tego rejonu i wszystko się zgadza, poza "Telebajką", której na zdjęciu nie widać; widoczny jest natomiast hotel Scheelego stojący na prawo od niej, na miejscu "Alfy". Z budynków na zdjęciu do dzisiaj zachowała się tylko kamienica obok hotelu (na początku ul. 11 Listopada). Na miejscu niskich domów widocznych po prawej w latach 30. zbudowano kamienicę, która również dotrwała do dziś. Zrobiłem porównanie ze zdjęciem lotniczym:

Pozdrawiam

Pozdrawiam
- SA108
- REDAKTOR
Re: Niezidentyfikowane zdjęcia
Kamienica została zidentyfikowana - znajdowała się przy Brombergerstrasse 15. Dzisiaj na Ebayu pojawiło się identyczne ujęcie:SA108 pisze:Kolejne zdjęcie - nie wiem, gdzie znajdowała się kamienica w lewym dolnym rogu pocztówki.
http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=7736505631
Jednak chyba to nie jest kamienica na rogu Roosevelta.
- BOGDAN
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 4 razy
Co się tyczy pierwszej fotki to jest to autobus komunikacji miejskiej zniszczony w wyniku wjechania pod pociąg na przejeździe kolejowym przy Bromberger Strasse w dniu 08 grudnia 1935 roku około godziny 21.35. Cztery osoby zostały zabite, osiem ciężko rannych, pozostali lekko.SA108 pisze:Czemu temat ucichł? Czy nikt nie ma żadnych fotek do zidentyfikowania?
To zdjęcie jest dość znane, ale może ktoś wie co to za miejsce?
Albo ta fotka - na Ebayu była opisana jako "Schneidemuehl - Restaurant und Concordia - Säle", ale czy to w ogóle jest Piła?
Drugie foto - to nie jest Schneidemuehl!!!!!
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.