Siemka! Mam taką sprawę do was. Czy możecie mi pomóc w kwestii nazw Piły w innych językach. Bardzo mnie to interesuje. Na razie znam tylko 3 nazwy Piły w innych językach:
> pol. - Piła
> niem. - Schneidemühl
> ros. - Пила
Proszę pomóżcie jeśli możecie.
W Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego z 1880 roku są dwie nazwy: Piła oraz Schneidemuehl. I tę drugą nazwę często spotykam w opisach aukcyjnych.
W języku niemieckim zamiast tzw "umlautów' czyli dwukropka na literą stosuje się zamiennie układ dana litra plus "e". Np. zamiast -ä - będzie ae, zamiast - ö -będzie oe, zamiast - ü - bedzie ue. Ułatwia to też pisanie. Nie każda klawiatura posiada bowiem owe "umlauty". Dotyczy to także innych języków germańskich.
Dzięki BOGDAN, lekcji języka niemieckiego nigdy nie za dużo , choć w budzie uczę się tylko ruska (8 lat) i angola (2 lata - średnio zaawansowany i nic z niego nie umiem )
GaWroN pisze:Dzięki BOGDAN, lekcji języka niemieckiego nigdy nie za dużo , choć w budzie uczę się tylko ruska (8 lat) i angola (2 lata - średnio zaawansowany i nic z niego nie umiem ) GAWRON =]
Miałeś szczęście rozmawiać z Bogdanem...
Ucz się jednak języków. Ich nieznajomością nikomu nie zaimponujesz.
Jeżeli popatrzy się na mapy wydawane przez różne kraje to można łatwo zauważyć, że spotykamy różne nazewnictwo miast. Często nie jest to związane z historią ziem ale zwyczajowym nazewnictwem. Przykład: włoski Mediolan to dla nich Milano. Podobnie jest np z Brukselą (Brassel, Brukselles, Brüssel). Myślę, że podobnie jest z Piłą. Małe miejscowości są jednak mniej znane. Pozdrówka.
No, to mamy już 6 języki:
- polski (Piła)
- niemiecki (Schneidemühl)
- rosyjski (Пила)
- łotewski (Šneidemīle)
- żydowski (פ׳לה)
- łaciński (Pila, Pyla)
Czekam na ponowną odpowiedź od SA108 bo coś mu nie wyszło z tym japońskim
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.