Tunele pod Piłą
Re: Tunele pod Piłą
Ciekawe czy chodzi o ten budynek z małym tunelowym przejściem czy kamienicę naprzeciwko kościoła (tam gdzie jest pizzeria). Mi się wydaje, że coś jest pod tym tunelowym przejściem bo kiedyś już to raz badałem ale pomieszczenie to jest zamknięte na kłódkę. Na dniach spróbuję dowiedzieć się o tym budynku czegoś więcej od paru osób. Jeśli coś odnajdę to podzielę się wiedzą.
No więc zgłębiłem nieco temat kamienicy przy ul. Ludowej. Niestety oba wejścia do tuneli, które znajdują się w tych piwnicach są zamurowane, więc trzeba będzie i zgody na to, żeby to otworzyć i pieniędzy by to w razie czego odbudować. Szkoda. Wejścia miały wysokość ok. 1,5 metra. Jak porobię fotki to wstawię.
HEHEHE. Ale temacik... stary ale jary. Załatwicie pozwolenie to załatwię koparkę i podjadę.
Koparkę to wiele osób może załatwić
pozwolenie zdobyć to jest sztuka. A propos gdzie chcesz kopać ?
-
marcinucha
- Kontakt:
Przy McDonaldzie było wejścia do zwykłego schronu przeciwlotniczego. Co do SP4 (do której też chodziłem) to przecież była ona budowana chyba w latach 60-tych. Skąd zatem miałyby tam znaleźć się jakieś wejścia do tuneli przedwojennych?Justysia pisze:To prawda. Przy McDonaldzie kiedyś było wejście do tunelu. No ale wybudowali pokrojone krówki i zasypali go. Do szkoły pdst. nr 4 Chodziłam 6 lat. Znam ją na wylot każdy jej zakątek.
Co do małych drzwiczek. Jak schodzi się do sali gimnastycznej (dużej) są po lewej drzwi (prawda) ale wątpię żeby tam coś było ponieważ wchodzą tam tylko i wyłącznie sprzątaczki. Kolejne małe drzwiczki są tuż przy samej sali gimnastycznej (duże). Tam sprzątaczki trzymają różne płyny, papiery i miotły. Kantorki woźnych wątpię żeby coś miały. Natomiast na boisku w rogu między salą gimnastyczną a budynkiem szkoły jest coś takiego jak dziura od kanalizy. Jednak kiedyś tam wpadłam (3 klasa podstawówki a pamiętam jak dziś) wpadłam tam i zrobiło się wielkie echo. Tak jak coś by było jeszcze pod spodem. Nie było to głębokie ale jednak. Czułam jak by coś pod spodem jeszcze było. Pamiętam że woźny zawsze stał i pilnował ;D
A ktoś tu napisał o sp. 8 chodzi wam o obecną gimn 5?
A ja mam pytanko, czy pod urzędem ex wojewódzkim jest jakiś tunel biegnący w kierunku wyspy ?? i czy wejście przed nim to tylko wejście do schronu opl czy coś więcej?
Wejście jest od Al. Piastów?
Wejście jest od Al. Piastów?
Gdzie Al. Piastów, urząd leży przy Al. Niepodległości. W piwnicach dawnego UW są schrony. Nie ma w nich tunelów na wyspę.
Fakt, pomieszałem ulice? czyli wejście ukryte w klombie przy ex UW to wejście do tych schronów?
Już kiedyś gdzieś pisałem, że aby zbudować tunel pod rzeką należałoby mieć jakiś system odwodnienia tych tuneli. Co do podróżujących z byłej ósemki do Kauflanda pod ziemią, nie wiem czy pamiętacie ale w latach osiemdziesiątych cała ulica Bydgoska była rozkopana do 6 albo więcej metrów w dół. Była kanaliza, woda i reszta tego śmiecia zmodernizowana, notabene wtedy powstało tak cudaczne ułożenie studzienek. Czy nikogo nie zastanawia fakt że jakby był tunel to raczej koparka by go rozryła??
a nic takiego nie miało miejsca bo za dzieciaka lataliśmy po tych dziurach i jedyne co nam groziło, to dorośli wrzeszczący że ziemia się osunie.
Rejon dawnej czwórki i te okolice to dawne przedmieście bydgoskie gdzie mieszkała biedota polska i wątpię by komukolwiek zależało na ochronie życia przedstawicieli rasy niższej, czyli kto by marnował pieniądze na budowę schronu w tym miejscu a tunel? a po co komu ten tunel? Ludzie wyhamujcie trochę..
Rejon dawnej czwórki i te okolice to dawne przedmieście bydgoskie gdzie mieszkała biedota polska i wątpię by komukolwiek zależało na ochronie życia przedstawicieli rasy niższej, czyli kto by marnował pieniądze na budowę schronu w tym miejscu a tunel? a po co komu ten tunel? Ludzie wyhamujcie trochę..
Mała dygresja, aczkolwiek związana z tematem podziemi.
Z tego co słyszałem w dawnym NBP (mieścił się chyba tam gdzie teraz szkoła policji?) był sejf którego komnata była zalewana wodą z rzeki. Nie dało rady dojść do sejfu dopóki nie wypompowano wody.
Ot takie zabezpieczenie.
Sejf był kilku tonowy, został później wywieziony do innej placówki (to na 100% bo znam osobę która zajmowała się jego transportem).
Z tego co słyszałem w dawnym NBP (mieścił się chyba tam gdzie teraz szkoła policji?) był sejf którego komnata była zalewana wodą z rzeki. Nie dało rady dojść do sejfu dopóki nie wypompowano wody.
Ot takie zabezpieczenie.
Sejf był kilku tonowy, został później wywieziony do innej placówki (to na 100% bo znam osobę która zajmowała się jego transportem).
To zapytaj tego znajomego, jak ten sejf wyciągnęli i załadowali na samochód.wazza pisze: Sejf był kilku tonowy, został później wywieziony do innej placówki (to na 100% bo znam osobę która zajmowała się jego transportem).
Założę się że da Tobie wymijającą odpowiedź
- Aragorn
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 16 razy
Źdźbło prawdy mieści się natomiast w pogłosce o zatapianym sejfie. W budynku znajdowała się kasa prowincji, w której trzymano gotówkę. Niemiecki sejf rzeczywiście miał być zalewany wodą, ale w roku 1952 urządzenie zepsuło się, bądź zostało celowo zdemontowane, a pomieszczenie wypełniono betonem. > http://www.dawna.pila.pl/placGdanski.htmlwazza pisze:Mała dygresja, aczkolwiek związana z tematem podziemi.
Re: Tunele
Nie zgodzę się z tobą. Schron ten znałem jak własny dom. Jest tam (byłRoto pisze:Btw. tuneli ostatnio mój ojciec mi opowiadał, że jak służył jeszcze na lotnisku w latach 80' (potem jak był już zawodowym to nie miał możliwości zejścia) to jeden Chorąży wraz z grupą kaprali postanowił zejść do podziemi, po 30 min marszu ciemnymi korytarzami doszło do dość dużego podziemnego pomieszczenia w którym znajdował się zbiornik z wodą, następnie dotarli do podobnego pomieszczenia wielkości hali w którym stały niezidentyfikowane urządzenia o których nie mieli pojęcia przestraszyli się i uciekli, następnego dnia chorąży nakazał zamurować wejście do podziemi.
Słyszałem też, że pod lotniskiem była fabryka samolotów, i jeszcze mój ojciec mówił, że sam raz poszedł jakimś tunelem (co było popularne wśród żołnierzy) i tak idąc widział plakaty, części po pojazdach itd.
Pozdrawiam
Roto~~
P.S. Na pewno tunele pod lotniskiem nie prowadziły do miasta i nie miały połączenia z tunelami "pod Mc'Donaldem" bo pod "Makiem" jest zwykły schron OPL.
Skoro był zamurowany to skąd wiesz gdzie prowadził?jacekz80 pisze:Nie zgodzę się z tobą. Schron ten znałem jak własny dom. Jest tam (był ) zamurowany korytarz, który prowadził w stronę hotelu "Rodło".
Kiedyś już była mowa o tym zamurowanym przejściu w tym schronie. Przejście to podobno prowadziło do budynku muzeum, który stoi naprzeciwko po drugiej stronie ulicy.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.