Waldku, miło mi ogłosić Cię zwycięzcą i poprosić o kolejną zagadkę.
Konkurs, czy znasz to miejsce lub obiekt?
- SA108
- REDAKTOR
- Polubił: 5 razy
- Polubiono: 82 razy
Tak, to kaplica na cmentarzu ewangelickim przy ul. Staszica w Złotowie. Co ciekawe przewodniki nic nie wspominają na temat tej kaplicy, obok na cmentarzu katolickim stoi o wiele bardziej znany kościół św. Rocha. Sam cmentarz ewangelicki jest bardzo zarośnięty, został z niego właściwie tylko niewielki skrawek przy kaplicy. Pozostała część jest zamieniona na cmentarz wojenny i park z lapidarium.
Twoja kolej
Twoja kolej
Moim zdaniem most ten znajduje się na nieczynnej trasie z Wałcza do Szczecina. Precyzując znajduje się między Kępą Krajeńską a Białym Zdrojem Południowym w okolicy miejscowości Nowa Studnica. Most ten jest bardzo wysoki a pod nim płynie rzeczka o nazwie Korytnica. Gdyby fotograf obrócił się w lewo to na fotce byłoby widoczne jeziorko (chyba studnickie). Stąd wniosek że zdjęcie zrobione jest w kierunku Kępy Krajeńskiej. Na most prowadzą schody obok których powinny być widoczne jeszcze ślady jakiegoś budynku kolejowego.
Powyższej odpowiedzi nie jestem w stu procentach pewny ale 95% dam.
Pozdrawiam.
Powyższej odpowiedzi nie jestem w stu procentach pewny ale 95% dam.
Pozdrawiam.
-
Kreska poznańska
Moje gratulacje, Tom!
Miejscowość nazywa się Studzieniec. Wymienia ją w swoim pamiętniku Jo Mihaly. Obiekt na zdjęciu to dawna szkoła, w której nauczycielem był ojciec jej przyjaciółki. Budynek był szkołą i po II wojnie światowej. Pamiętają to mieszkańcy, ale nie dowiedziałam się od nich kiedy dokładnie szkołę zlikwidowano.
Nagradzam kolejnym zdjęciem, proszę o kolejną zagadkę i pozdrawiam.

Miejscowość nazywa się Studzieniec. Wymienia ją w swoim pamiętniku Jo Mihaly. Obiekt na zdjęciu to dawna szkoła, w której nauczycielem był ojciec jej przyjaciółki. Budynek był szkołą i po II wojnie światowej. Pamiętają to mieszkańcy, ale nie dowiedziałam się od nich kiedy dokładnie szkołę zlikwidowano.
Nagradzam kolejnym zdjęciem, proszę o kolejną zagadkę i pozdrawiam.