KS Speedway Polonia Piła

Współczesne sprawy naszego miasta, Wasze fotorelacje i rozmowy na dowolne tematy.
Awatar użytkownika
mariusz1983
PRZYJACIEL

Re: KS Speedway Polonia Piła

Post autor: mariusz1983 »

Nie jestem fanem talentu Frankowa w Pile raczej nie szło mu za dobrze a co do Szymki C. to jest dla mnie takim jeżdżącym drewniakiem już Marcel się lepiej prezentuje na motocyklu.
Przemek Stencel

Jak to bedzie

Post autor: Przemek Stencel »

Witam serdecznie wszystkich sympatyków żużla nad Gwdą. Podczas tegorocznych wakacji w Pile zauważyłem że znowu będzie warkot na stadionie przy Bydgoskiej. I dobrze ze żużel wraca. Niepokoi mnie coś innego. Skąd działacze wezmą kilka milionów na sezon bo to sport drogi. Czy działacze mają takie pieniądze w ręku. Jeżeli plany istnienia i rozwoju żużla nie wybiegają na 15 lat do przodu i źródła pewnego kto będzie płacił ciężkie pieniądze na żużel to lepiej niech już teraz nie będą brać się za to. Już raz przerabiano tego typu sytuacje, gdzie mieliśmy mistrzostwo kraju a po tym sukcesie w Polonii było coraz gorzej. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tom
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz

Re: Jak to bedzie

Post autor: Tom »

??? Czy wszelkie recenzje należą na pewno do charakteru tej strony ???

A jeśli wkroczymy na dyskusyjne pole rożnych recenzji, którymi zajmują się gazety co pozostanie
z "Dawnej Piły"? --- "Pila Dziś - tygodnik?

Tom
Bjarniak

Post autor: Bjarniak »

To jest dział "Piła dzisiaj". Dzisiaj Piła widocznie żyje m.in. żużlem - i bardzo fajnie :] Dzięki temu forum żyje również - codziennie jest coś do poczytania (raz ciekawszego, a raz nie - zależy od punktu widzenia).
partyzant

Post autor: partyzant »

Witam również :mryellow:
Przemek Stencel pisze:Skąd działacze wezmą kilka milionów na sezon bo to sport drogi. Czy działacze mają takie pieniądze w ręku. Jeżeli plany istnienia i rozwoju żużla nie wybiegają na 15 lat do przodu i źródła pewnego kto będzie płacił ciężkie pieniądze na żużel to lepiej niech już teraz nie będą brać się za to.
Wiadomo, że pieniądze w tym sporcie to rzecz najważniejsza (no cóż takie czasy), ale myślę że aż tak źle nie będzie.
Po pierwsze Polonia jeździ w 2 lidze i na razie do awansu daleko, gwiazd żadnych nie kontraktuje, wiec myślę, że spokojnie na odjechanie sezonu starczy kilkaset tysięcy. W tym roku jeśli się nie mylę zakładany był budżet na 300.000.
Działacze Polonii chyba są świadomi kosztów, mają sponsorów (już chyba kilkunastu), w tym sezonie powinni już dostać dofinansowanie od miasta, a po za tym to od początku była mowa, że głównym sponsorem klubu będzie kibic. Stąd też dosyć drogie bilety (25zł i 15zł) i to w tym sezonie chyba się sprawdziło, skoro średnio na meczu było 4,5 tyś ludzi razy 20 złoty (średnia cena biletu) daje ok 90.000 (Oczywiście to są moje prywatne obliczenia) + transze od sponsorów, czyli źle chyba nie jest.
Sponsora strategicznego nie widać, ale wydaje mi się,że taka taktyka jest nawet lepsza, bo wycofanie sponsora strategicznego bardziej jest dotkliwe dla klubu (przykład Częstochowy), niż rezygnacja ze sponsoringu jednego z wielu.
A swoją drogą to nie wydaje mi się, żeby nawet włodarze takich klubów jak ZKŻ czy Unii mieli plany 15-letnie. Co będzie za kilka lat trudno przewidzieć każdemu. Bo nie wiadomo czy czasem tan kryzys światowy nie dotrze do Piły i jakoś się nie odbije na żużlu pilskim.
Póki co wydaje mi się, że sytuacja finansowa naszego klubu nie jest zła (przynajmniej oficjalnie nic o tym nie słychać).

A kto nie ryzykuje dwa razy traci :D
Awatar użytkownika
mariusz1983
PRZYJACIEL

Wyliczenia, wszystko fajnie tylko za te 90.000 to trzeba liczyć że sfinansować trzeba mecz u siebie i wyjazdowy a tam już nic klub nie zarabia.
partyzant

Słuszna uwaga :rolleyes: .
Tylko raczej wydaje mi się, że prezes klubu zakładając budżet roczny na 300.000 przewidział również mecze wyjazdowe :mryellow:
A tyle on powinien mieć w kasie już po 4 meczu w Pile (oj coś to za pięknie chyba wyliczyłam skoro taka duża kwota wyszła, w końcu meczów w pile było, aż 7, czyli żadnych zaległości finansowych być nie powinno, a coś tam pod koniec sezonu pobrzękiwano o tym :| )
Awatar użytkownika
mariusz1983
PRZYJACIEL

W związku, że jesteśmy na forum Dawna Piła, wnioskuję o dzielenie się swoimi wspomnieniami z lat dawniejszych gdy funkcjonował klub KS/TS Polonia Philips/Ludwik/BGŻ Polonia Piła. Może macie jakieś fotografie z tych lat.
Awatar użytkownika
mariusz1983
PRZYJACIEL

Andriej Korolew w Polonii.
partyzant

Polonia znowu nie dostała funduszy z miasta. [Znowu dofinansowano tylko siatkówkę (i to tylko tą żeńską).]
Co mnie, jakoś nie specjalnie dziwi :?
Podobno dlatego, że znowu złożono zły wniosek [czy w klubie nie ma nikogo kompetentnego kto by wiedział gdzie, do kogo, i w jakim terminie, jaki wniosek trzeba składać?] :cry:
Czy ktoś może mi wyjaśnić przyczynę, tego, dlaczego sport żużlowy nie jest lubiany przez władze naszego miasta, bo tak naprawdę nikt chyba nie liczył na to że klub pieniądze z miasta dostanie.

A w sumie to Polonia skompletowała juz ładny skład. Mi sie podoba. :D
Moze być fajny wynik o ile kasa będzie :smile4:
Awatar użytkownika
Mateusz 24
Polubiono: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Mateusz 24 »

Mogę odpowiedzieć z czystym sumieniem... bo jestem dziennikarzem żużlowym... otóż we wnioskach każdego klubu, a już szczególnie Polonii Piła zawsze doszukuje się wręcz na siłę jakichś nieprawidłowości, aby tylko nie można było dać pieniążków klubowi i co za tym idzie więcej było dla siatkarek. Moim osobistym zdaniem także klub siatkarski dostaje takie olbrzymie pieniądze na swoją działalność, gdyż wszyscy obawiają się tego, że z klubu odejdzie pani Kosmatka, dzięki której właściwie ta kasa płynie do kasy klubowej. Po za tym nasza Rada Miasta jest w 3/4 na każdym meczu siatkówki więc nie ma się co dziwić... i co najgorsze prezydent chce chyba za wszelką cenę inne sporty w mieście zniszczyć, aby kasa tylko i wyłącznie na siatkówkę szła... i życie klubów jest za wszelką cenę utrudniane. Tak samo było w zeszłym roku, klub nie uzyskał dotacji bo niby rok działalności, a w Lublinie taka sama sytuacja i co? Dostali 400.000 zł na działalność tez w pierwszym roku działalności. Resztę sami sobie dopowiedzcie.
Awatar użytkownika
mariusz1983
PRZYJACIEL

Zimowa sceneria stadionu:

Banda dmuchana na 2 wirażu nie złożona na zimę! ciekawe czy będzie działać w sezonie przy takich mrozach. Ciekawe co na to Asta-Net?

1 wiraż bez bandy... pewnie za mało miejsca było w magazynie...
marcel

Wielkie wydarzenie w Pile!

Post autor: marcel »

Już w najbliższą niedziele mieszkańców naszego miasta czeka wielkie wydarzenie! 11 kwietnia o g.15 na stadionie przy ul. Bydgoskiej w Pile zainaugurowany zostanie oficjalnie sezon żużlowy w naszym mieście. Miejscowa Polonia podejmować będzie zespół KSM Krosno. Warto w tym miejscu przypomnieć, iż starcie obu zespołów w minionym sezonie zakończyło sie minimalną wygraną pilan w stosunku 47 43! Pilanie przegrywali przez większą część meczu, by dzięki piorunującej końcówce pozbawić gości złudzeń. Ostatni decydujący o losach spotkania bieg kibice oglądali na stojąco, gorąco dopingując swój zespół. Po 15 biegu wybuchła wielka euforia, która udzieliła sie również zawodnikom. Piotr Świst wspólnie z bohaterem meczu Krzysztofem Pecyną na kolanach dziękowali pilskim kibicom za wspaniały doping. Te wyjątkowe chwile wspominane były przez pilskich kibiców przez długie zimowe wieczory.

Nadchodzący mecz powinien dostarczyć spragnionym speedwaya kibicom niemniejszych emocji niż zeszłoroczne starcie obu zespołów. W pilskim zespole pojawi sie dwóch zawodników, którzy jeszcze w minionym sezonie zdobywali punkty dla klubów I ligi - Andriej Korolev i Simon Stead. Na tym jednak nie koniec. Również po stronie gości pojawią sie zawodnicy, którzy w sezonie 2009 startowali na torach I ligi! Mowa o Pawle Staszku, Grzegorzu Knappie oraz Madsie Korneliussenie. Jak widać poziom II ligi znacznie wzrósł w porównaniu z minionym sezonem. A to powinno zagwarantować zgromadzonym na stadionie kibicom wielkie emocje i wysoki poziom widowiska.

Pilanie przystępują do tego meczu podrażnieni minimalną i dość pechową porażką w Rawiczu 43 46. Goście z kolei będą chcieli zapewne za wszelką cene zmazać złe wrażenie po wysokiej porażce na własnym torze, jaka zdarzyła im sie w inauguracyjnej kolejce. Krośnianie będą więc chcieli wygrać ten mecz, tak by odzyskać zaufanie kibiców. Jak widać, oba kluby mają o co walczyć i zapewne przystąpią do tego spotkania dodatkowo zmobilizowane. A to gwarantuje wielkie emocje do końca.

Niedziela 11 kwietnia, g.15. Jeśli kochasz speedway, nie może Cie tam zabraknąć.

Obrazek
marcel

Re: Wielkie wydarzenie w Pile!

Post autor: marcel »

Ze względu na wcześniejszą żałobę narodową mecz żużlowy pomiędzy Polonią Piła a KSM Krosno odbędzie się w najbliższą niedziele 25 kwietnia o g.15.

Wszystkim którzy jeszcze się wahają czy w niedziele 25 kwietnia wybrać się na mecz Polonia Piła KSM Krosno polecam obejrzeć poniższy filmik:

Jak widać emocji na torze w zeszłorocznym starciu obu drużyn było co niemiara. Wyrównane składy obu zespołów gwarantują, że i w tym sezonie widowisko powinno być równie fascynujące i ciekawe.
partyzant

Mam pytanie do nieco starszych użytkowników forum, albo dobrych historyków sportu żużlowego w Pile.
Chodzi mi o wypadek Andrzeja Walickiego podczas meczu Polonii ze Startem Gniezno w 1967r. Na jakim stadionie miało miejsce to spotkanie? Wiem, że w latach '60 XX wieku, mecze odbywały się na również na stadionie przy ul. Okrzei, i chyba [choć mogę się mylić] na stadionie przy Mickiewicza. Stąd też moje wątpliwości. Coś gdzieś dzwoni ale nie wiadomo w którym kościele. Moja wiedza na ten temat niestety jest bardzo ograniczona, a i sprawdzić już nie ma u kogo, więc wdzięczna bym niezmiernie była za odpowiedź.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się