Rozwalają stare budynki!
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Re: Rozwalają stare budynki!
Jeśli tak to argument ten do jakiegoś stopnia rozumiem. Wcześniej argument nie pojawił się stąd było moje pytanie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Miło mi czytać, że są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie. Przez kilka lat mój kolega opiekował się tymi stawkami i leży nam to bardzo na sercu. Dostałem zapewnienie, że wszystkich nie zasypią, ale czy mam im wierzyć.RR pisze:To, że taki sztuczny zbiornik przez kilkadziesiąt lat podlegał naturalnej sukcesji. Zaczynały zasiedlać go rośliny, a później zwierzęta, w tym wspomniane ryby, a także płazy. Najcenniejszym gatunkiem w gliniankach przy Przemysłowej (a chyba o tych mowa) jest traszka grzebieniasta, gatunek chroniony w PL i całej UE, a do tego rzadko spotykany w naszych okolicach. Na problem zwracaliśmy (jako Pilskie Koło Klubu Przyrodników) uwagę już w 2009 r. Nie pamiętam szczegółów, ale postaram się dowiedzieć i niedługo napisać więcej.ziolek pisze:Cóż złego w zasypywaniu sztucznych, będących pozostałości po pozyskiwaniu gliny zbiorników?
Nie możemy zakładać, że coś co powstało sztucznie nie ma wartości przyrodniczych. Najlepszym tego przykładem są zimowiska nietoperzy, które zwykle zlokalizowane są w obiektach przemysłowych, ale także cała masa innych środowisk, ze sztucznymi zbiornikami włącznie.
Jeszcze parę lat temu na Przemysłowej powbijane były tablice o zakazie wysypywania gruzu pod karą urzędu miasta. Czasy i urzędnicy się zmieniły.
Jest jakaś zależność w Pile. Najpierw likwidowane są zakłady państwowe a potem ich budynki.
Jest jakaś zależność w Pile. Najpierw likwidowane są zakłady państwowe a potem ich budynki.
Jeśli chodzi o gatunek chroniony w PL to mamy tu też małą rybkę różankę.dudi pisze:Miło mi czytać, że są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie. Przez kilka lat mój kolega opiekował się tymi stawkami i leży nam to bardzo na sercu. Dostałem zapewnienie, że wszystkich nie zasypią, ale czy mam im wierzyć.RR pisze:To, że taki sztuczny zbiornik przez kilkadziesiąt lat podlegał naturalnej sukcesji. Zaczynały zasiedlać go rośliny, a później zwierzęta, w tym wspomniane ryby, a także płazy. Najcenniejszym gatunkiem w gliniankach przy Przemysłowej (a chyba o tych mowa) jest traszka grzebieniasta, gatunek chroniony w PL i całej UE, a do tego rzadko spotykany w naszych okolicach. Na problem zwracaliśmy (jako Pilskie Koło Klubu Przyrodników) uwagę już w 2009 r. Nie pamiętam szczegółów, ale postaram się dowiedzieć i niedługo napisać więcej.ziolek pisze:Cóż złego w zasypywaniu sztucznych, będących pozostałości po pozyskiwaniu gliny zbiorników?
Nie możemy zakładać, że coś co powstało sztucznie nie ma wartości przyrodniczych. Najlepszym tego przykładem są zimowiska nietoperzy, które zwykle zlokalizowane są w obiektach przemysłowych, ale także cała masa innych środowisk, ze sztucznymi zbiornikami włącznie.
- Aragorn
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 16 razy
Była szkoła podstawowa nr 12 zakończyła swój żywot.
Widziałem. Straszne. Kiedyś 4-5 lat temu byłem w środku budynku. Dość nowatorski wygląd ale jedna część budowli służyła jako biblioteka bo wtedy szukałem książki okazało się, że tam jest.
Co teraz będzie stało na tym gruzowisku? O to jest pytanie! (oby coś rozsądnego).
Co teraz będzie stało na tym gruzowisku? O to jest pytanie! (oby coś rozsądnego).
Domki jednorodzinne.
Każdy budynek ma swoje przeznaczenie i swoje złote lata. Ten był budowany jako przedszkole, został szkołą, którą nie mógł być... Szkoda, że nie zbudowano od razu dużego budynku. Co tam, było, minęło, zamiast pchać w ruinę publiczne pieniądze należy sprzedać teren i wykorzystać środki na co innego. A dla tych, którzy twierdzą, że można było "coś" z tego zrobić - koszty remontu są często większe niż budowy... i co niby można tam zrobić? Lumpeks czy siłownię? Czy będą tam domki? Może, na pewno nie mój... Pozdrawiam!
Na tym pustkowiu złomiarze ryją w ziemi jak krety w poszukiwaniu kawałków złomu. Może by im pomóc z wykrywaczami.Mateusz 24 pisze:A oto koledzy kilka zdjęć z GEMAR UMECHu... Teren pilnie strzeżony, ale jak widać mi i koledze udało się wejść
Więcej zdjęć nie tylko z terenu, ale i z ciekawostki przy samym terenie firmy na moim FanPagu na Facebook'u: https://www.facebook.com/mateusz19pila Zapraszam!!!
Rozpoczęto wysiedlanie ludzi z budynku przy Al. Powst. Wlkp., tego straszydła koło Biedronki. Ostatni gwizdek aby zrobić fotkę!!!
- Aragorn
- PRZYJACIEL
O te straszydło chodzi?
Nie przeszkadzają mi takie budynki, szczególnie, że w Pile są ich resztki. Po renowacji chyba by już tak nie straszyła, no ale po co.. lepiej zburzyć.
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Nareszcie! Dizel a Ty w jakim budynku mieszkasz?jester001 pisze:Rozpoczęto wysiedlanie ludzi z budynku przy Al. Powst. Wlkp., tego straszydła koło Biedronki. Ostatni gwizdek aby zrobić fotkę!!!
No cóż, renowacja starych budynków w Pile to zadanie, które ma wielki sens, ale ten budynek to totalna ruina. Tam nie ma co ratować. Wszystko się sypie, stropy, ściany, dachy. Wieloletnie zaniedbania ADM-u i lokatorów, często tych spod Biedronki zrobiły swoje. Mieszkałem tuż obok wiele lat więc wiem co mówię.
Ponadto wreszcie odetchną mieszkańcy bloku stojącego obok. Wydobywający się z kominów budynku czarny, gęsty dym palonej papy, plastików i któż tam wie czego jeszcze, uniemożliwiał zwykłe otworzenie okna. Tak więc ratować go nie ma sensu, jest na to 25 lat za późno. Dla niedowiarków - zapraszam do środka...
Ponadto wreszcie odetchną mieszkańcy bloku stojącego obok. Wydobywający się z kominów budynku czarny, gęsty dym palonej papy, plastików i któż tam wie czego jeszcze, uniemożliwiał zwykłe otworzenie okna. Tak więc ratować go nie ma sensu, jest na to 25 lat za późno. Dla niedowiarków - zapraszam do środka...
- Aragorn
- PRZYJACIEL
Budynek ten znajduje się pod pozycją 356. DOM Nr 72, mur., k. XIX. w spisie obiektów zabytkowych.
Czyli następna pozycja szykuje się do wykreślenia.
Czyli następna pozycja szykuje się do wykreślenia.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.