Identyfikacja znalezisk
Rozryweczka
Jak na mój gust to ta bombka jest pełna i niesamowicie niebezpieczna. Może warto założyć jakiś temat saperski, w którym będzie można zgłaszać takie fanty. Sam znalazłem już kilkanaście różnorodnych pocisków i nie wiem co z tym zrobić (leżą w lasach i na polach ). Z kolei z policjantami nie chciałbym mieć nic wspólnego. Najlepiej zebrać osoby zainteresowane tematem i wezwać saperów i objechać te wszystkie miejsca. Z drugiej strony jakby mieli to wszystko zabrać to chyba by musieli pociąg jakiś pancerny podesłać. Czekam na pomysły - ja jestem chętny do współpracy w tym temacie. A przestroga dla saperów amatorów stoi na ul . Niepodległości przy salonie Renualta.
ps. Dajcie więcej info o tym Albatrosie (mają stronę czy nadal tylko kartę rejestracyjną ?).
ps. Dajcie więcej info o tym Albatrosie (mają stronę czy nadal tylko kartę rejestracyjną ?).
- skinspila
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 1 raz
- Kontakt:
Nie są to bony tylko banknoty zastępcze jakich wiele na byłych terenach niemieckich. Praktycznie każde większe miasto je posiadało. Masz tylko niewielką ich część, bo z tego co pamiętam było ich wiele, tak zwane czerwone i niebieskie, kredowy papier. Pavvlo wie coś więcej na ich temat, bo dostał ode mnie knige skserowaną. Cenę każdego gdański dom aukcyjny wycenia na 10 zeta, a idzie kupić po 5 zeta za sztukę niestety.
Znalazłem na drodze pewną monetę i mam problemy z dokładnym jej zidentyfikowaniem, ponieważ części napisów nie jestem w stanie odczytać i w tym miejscu proszę o pomoc.
Z jednej strony po łuku widnieje napis "120 EINEN THALER" natomiast w środku widnieje jakby herb z orłem, nad herbem jest korona
I o ile ta strona jest ładnie widoczna, to z drugą jest już gorzej...
Widoczna jest w miarę dobrze data - rok 1833.
Nad datą jest niekompletny napis "pfeninngi"
Powyżej napisu jest 3 lub 5 (nominał, ale ciężko rozczytać)
I najtrudniejszy jest napis po łuku, nie jestem w stanie go odtworzyć, ewentualnie pojedynce litery i właśnie w tym miejscu moja prośba, gdyby ktoś wiedział co tam jest napisane, to proszę o pomoc.
Te litery widzę, reszty nie:
S C H (E lub B) I D .. .. M U ..... (nie wiem ile dalej liter zawiera napis)
Nie jestem pewien do końca tych liter, bo są mało wyraźne, więc w tym co odczytałem również może byc jakiś błąd.
Z jednej strony po łuku widnieje napis "120 EINEN THALER" natomiast w środku widnieje jakby herb z orłem, nad herbem jest korona
I o ile ta strona jest ładnie widoczna, to z drugą jest już gorzej...
Widoczna jest w miarę dobrze data - rok 1833.
Nad datą jest niekompletny napis "pfeninngi"
Powyżej napisu jest 3 lub 5 (nominał, ale ciężko rozczytać)
I najtrudniejszy jest napis po łuku, nie jestem w stanie go odtworzyć, ewentualnie pojedynce litery i właśnie w tym miejscu moja prośba, gdyby ktoś wiedział co tam jest napisane, to proszę o pomoc.
Te litery widzę, reszty nie:
S C H (E lub B) I D .. .. M U ..... (nie wiem ile dalej liter zawiera napis)
Nie jestem pewien do końca tych liter, bo są mało wyraźne, więc w tym co odczytałem również może byc jakiś błąd.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.