Identyfikacja znalezisk

Caesar
Kontakt:

Post autor: Caesar »

pavvlo pisze:Spróbuję niebawem złożyć jakiś materiał na stronę o pieniądzu zastępczym w Schneidemuhl.
Takie monety jako pieniądz zastępczy w Schneidemuhl? Szczegółów nie znam?

Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Polubił: 274 razy
Polubiono: 78 razy
Kontakt:

Post autor: pavvlo »

Przedstawiona na zdjęciu moneta stosowana była tylko i wyłącznie na terenach obozów jeńców wojennych. W Pile takowy powstał na początku pierwszej wojny światowej (KRIEGSGEFANGENEN LAGER SCHNEIDEMUHL). Przebywało w nim 45.000 jeńców. Wszelki pieniądz zastępczy będący w obiegu w takich obozach stracił ważność z dniem 1 czerwca 1919 roku.

Nominał 50 fenigów - cynk, średnica 24 mm, szacunkowo wydano 10.000 sztuk tych monet.
Osobiście w swoich skromnych zbiorach posiadam nominał o wartości 2 fenigi > viewtopic.php?p=798#798
Awatar użytkownika
maverik

Re: Identyfikacja znalezisk

Post autor: maverik »

A takie kółka to są od panzer 3?
madd

Post autor: madd »

Nie do końca związane z Piłą, aczkolwiek tu "znalezione" jeśli można to tak ująć - dostalem je od wnuczki pewnej pani. W moje ręce wpadły takowe zdjęcia, pewnie nie z okresu w którym zostaly zrobione, aczkolwiek pierwszej młodości to one też nie są, sam nie wiem jak je nazwać. Jakiegoś rodzaju skany? Nie wiem, może mi pomożecie? O ile się nie mylę chodzi o Choszczno niedaleko Krzyża:

Do tego pięknie prezentujące się naczynie, aczkolwiek przeznacznia też nie znam, pewnie z jakiegoś kompletu:

Przepraszam, że niewyraźne, ale niestety pod ręką mam tylko komórke. Jest jeszcze na nim jakaś naklejka, czy coś w tym stylu. Napisane jest Atzgold i jakiś herb z litera R w środku - niestety nie mogę zrobić dobrego zdjęcia. Teraz pytanie - trzymać na pamiątkę czy sprzedawać na alledrogo, sam nie wiem, syn w drodze i mam sentymentalny dylemat. Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
Kanclerz
PRZYJACIEL
Polubił: 7 razy
Polubiono: 8 razy

Post autor: Kanclerz »

Naczynie z fotki to moim zdaniem porcelanowa waza z zastawy kuchennej pochodząca z Altenburga w Niemczech. Ten obrazek to znak firmowy, sygnatura. 1811 - rok założenia firmy, Echt Ätzgold to prawdopodobnie nazwa serii zastawy - wydanie złote. Wartość zapewne niewielka. Jeśli ma wartość sentymentalną to trzymać, nie sprzedawać. Świetne miejsce do przechowywania mniejszych, starych pamiątek. Syn urodzi się, podrośnie i będzie można zaszczepić w nim ciekawe hobby. A to najlepsza inwestycja.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 82 razy

Post autor: SA108 »

madd pisze:Nie do końca związane z Piłą, aczkolwiek tu "znalezione" jeśli można to tak ująć - dostalem je od wnuczki pewnej pani. W moje ręce wpadły takowe zdjęcia, pewnie nie z okresu w którym zostaly zrobione, aczkolwiek pierwszej młodości to one też nie są, sam nie wiem jak je nazwać. Jakiegoś rodzaju skany? Nie wiem, może mi pomożecie? O ile się nie mylę chodzi o Choszczno niedaleko Krzyża:
Tak, to jest Choszczno. Na ostatnim zdjęciu widać tamtejszy barbakan: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... szczno.JPG
wojtaq
MODERATOR
Polubił: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wojtaq »

Kanclerz pisze:(...) Echt Ätzgold to prawdopodobnie nazwa serii zastawy - wydanie złote. (...)
Niemiecki zwrot nie jest nazwą lecz określeniem materiału zdobienia. Po polsku to znaczy 'szczere wypalane/trawione złoto'. Użyłem alternatywnego synonimu, gdyż nie znam tej dziedziny słownictwa niemieckiego. Generalnie chodzi o materiał zdobienia wykonany jakąś tam techniką nakładania prawdziwego kruszcu. A co do twoich wątpliwości zatrzymać czy oddać, heh... Chyba nie pisałeś tego poważnie, co?
madd

Post autor: madd »

Poważnie, niepoważnie, sam nie wiem. Wiesz, jak myślę o wydatkach związanych z potomstwem to włos się jeży ;) Aczkolwiek żal mi wyzbywać się takiej ładnej (jak na moje oko) rzeczy. Najbardziej jednak dręczą mnie te zdjęcia. Jak zostały zrobione? Jak w przeszłości można było "zeskanować" obraz? Bo nie wierzę, że zachowały się one tak dobrze, przez tyle lat.
Awatar użytkownika
Kanclerz
PRZYJACIEL
Polubił: 7 razy

Post autor: Kanclerz »

Mathias ma kolejny "swój dzień" :wink: Pytanie przeniesione z innego tematu.
mathias pisze:Na allegro znalazłem dziwną aukcję... ktoś sprzedaje jakiś sprzęt z II wojny światowej ale nie wie sam co to jest? Może ktoś wie i powie co to może być... http://allegro.pl/item553544675_tylko_d ... taria.html
Awatar użytkownika
mathias
Kontakt:

Post autor: mathias »

Oj... no nie mogłem znaleźć tego tematu, przepraszam i nie złośćcie się na mnie :wink:
adam
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Post autor: adam »

Czy jest ktos w stanie wytlumaczyc jak rozumiec przedstawiona date na belce starej stodoly. Z pewnoscia oznaczaja te liczby date wybudowania tej stodoly, miesiac jest zrozumialy, ale rok? Jest to stodola poniemiecka, budynek ten znalazlem na mapie z 1938r., chcialbym sie jednak dowiedziec dokladnej daty wybudowania tej stodoly.
Rekkeswind

Post autor: Rekkeswind »

Jak ja bym był cieślą i budowałbym stodołę, to nie zaznaczyłbym daty budowy w tak niechlujny sposób. Na dodatek rok napisałbym wprost, np. 1936. W końcu to miałoby świadczyć o mojej pracy...

Czy to nie jest przypadkiem jakieś oznaczenie "techniczne" budowniczych, wskazujące, gdzie ta belka miała trafić?

A może to czyjaś późniejsza "twórczość"?
Awatar użytkownika
rasaxas

Post autor: rasaxas »

Z rzymskich cyfr wychodzi nam 8. Ósemka może jest końcówką daty, ale gdzie reszta? I co przedstawia ten znak na końcu ta ukośna kreska? I całkiem możliwe, że zostało to zrobione w tartaku, bądź ktoś już po wybudowaniu od tak sobie wydłubał tam jakieś kreseczki.
adam
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Post autor: adam »

Nie widac tego dokladnie na zdjeciu, ale ta arabska cyfra to 6. Liczby te umieszczone sa na belce nad wejsciem do stodoly, na zadnych innych belkach nie znalazlem zadnych naciec, czy napisöw. Nie wyglada tez na wspölczesny dodatek gdyz kolor belki i tych naciec jest identyczny. Cöz chyba bedzie ciezko rozszyfrowac ten napis.
fidelec

Post autor: fidelec »

Nie chcę się wymądrzać, to co teraz napiszę to tylko taka luźna sugestia. Moim zdaniem arabska 5 i trzy jedynki są napisane na różnym poziomie więc raczej nie stanowią zapisu dotyczącego tylko miesiąca lub tylko roku. Ja bym to zinterpretował jako piaty miesiąc (maj) roku trzeciego, czyli najprawdopodobniej 1903 lub co mniej prawdopodobne na odwrót czyli 3 miesiąc (marzec) roku piątego czyli najprawdopodobniej roku 1905.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się