| Autor |
Wiadomość |
|
BOGDAN
Rejestracja: 11 Lut 2006 23:25 Posty: 1006 Miejscowość: Piła - Staszyce
|
 Park Miejski
Wielokrotnie spotkałem się w różnych "mediach" oraz wypowiedziach z tym tematem. Jednakże wiedza o parku wśród mieszkańców naszego grodu jest bardzo mała. Niewielu potrafi powiedzieć kiedy on powstał i dlaczego jest w tym miejscu. W latach przedwojennych był on uważany przez "znawców" za najpiekniejszy park miejski po wschodniej stronie Odry. Warto o tym pamiętać. Dzisiaj to tylko bardzo nieliczne ślady świadczą o tym. Ciekawe nasadzenia, niektóre na miarę ewenementów, dobrze świadczą o obecnych "władzach parkowych". Jednak dopuki nie wzrośnie poziom przyzwoitości wśród pilan, niewiele da się zrobić. Mam na myśli złodziejstwo i wandalizm. Głupota niektórych jest wprost porażająca! A tak naprawdę mółby park wrócić do dawnej świetności, czego jemu i nam wszystkim, kochającym to miasto, życzę.
|
| 27 Lut 2006 22:29 |
|
 |
|
ClausVonStauffenberg
|
Ja wiem że na uboczach parku stał do niedawna posterunek policyjny. Teraz zostały po nim tylko fundamenty. Podobno dużo narkomanów tam siedziało, dlatego został przeznaczony do rozbiórki. No i do dzisiaj stoi tam dom strzelców (obecnie restauracja).
|
| 27 Lut 2006 22:32 |
|
 |
|
BOGDAN
|
ClausVonStauffenberg napisał(a): Ja wiem że na uboczach parku stał do niedawna posterunek policyjny. Teraz zostały po nim tylko fundamenty. Podobno dużo narkomanów tam siedziało, dlatego został przeznaczony do rozbiórki. No i do dzisiaj stoi tam dom strzelców (obecnie restauracja)
Nigdy nic takiego tam nie było. Nawet za przysłowioewgo"Niemca". Skąd ta informacja???
|
| 27 Lut 2006 22:35 |
|
 |
|
ClausVonStauffenberg
|
Z muzeum zdjęcia nawet były. Też to mnie ciekawi właśnie dlatego to napisałem. Chodzi Ci o posterunek policji. Z 3 lata temu zrobili tam publiczne toalety (które zostały zdewastowane).
|
| 27 Lut 2006 22:39 |
|
 |
|
BOGDAN
|
Będę się jednak trzymał swojego zdania.
|
| 27 Lut 2006 22:43 |
|
 |
|
Aragorn
Moderator
Rejestracja: 14 Kwi 2005 17:22 Posty: 546 Miejscowość: Piła- Ringstraße
|
Żadnego posterunku tam nie było, o ile pamiętam stała tam muszla koncertowa, bliżej al. WP były szalety. Dodam że za czasów komunizmu było nawet w Parku Miejskim mini zoo. Do dzisiaj zaś pozostały ślady po kulochwytach - 3. Nie zadługo kompletne opracowanie dotyczące naszego Parku Miejskiego.
|
| 27 Lut 2006 22:45 |
|
 |
|
Tom
Przyjaciel DP
Rejestracja: 17 Cze 2005 23:00 Posty: 550 Miejscowość: Thomas z Wien
|
Wychowalem sie w zachodniej czesci Pily, a park miejski znam jak wlasnä kieszen. Nigdy nie widzialem tam i niespotkalem posterunku policji. Nawet w ostatnich 3 latach.
Tom
|
| 27 Lut 2006 22:45 |
|
 |
|
ClausVonStauffenberg
|
Nie podważam Twojego zdanie, ponieważ sam nie jestem pewien. Dawno to słyszałem, nie będę się kłócił. Napisałem tego posta, aby dowiedzieć się więcej. To nie jest tak zwane ,,Lanie Wody".
|
| 27 Lut 2006 22:47 |
|
 |
|
BOGDAN
|
Aragorn napisał(a): Żadnego posterunku tam nie było, o ile pamiętam stała tam muszla koncertowa, bliżej al. WP były szalety. Dodam że za czasów komunizmu było nawet w Parku Miejskim mini zoo. Do dzisiaj zaś pozostały ślady po kulochwytach - 3. Nie zadługo kompletne opracowanie dotyczące naszego Parku Miejskiego.
Jestem bardzo ciekawy tego gdyż będę miał porównanie ze swoją wiedzą. Kiedyś "stworzyłem" coś na ten temat. Powodzenia.
|
| 27 Lut 2006 22:57 |
|
 |
|
ClausVonStauffenberg
|
No teraz jestem pewnien że byłem w błędzie. Dawno to było dlatego dobrze nie pamietam, teraz czytający forum już na 100% będą wiedzieli co to było.
|
| 27 Lut 2006 22:59 |
|
 |
|
BOGDAN
|
 Park Miejski
Prócz parku mamy tez sporo pomników przyrody zarówno w samym mieście jak i na jego obrzeżach - np. Kużnik i Kalina. Niektóre okazy są starsze od nasadzeń parkowych.
|
| 27 Lut 2006 23:14 |
|
 |
|
Tom
Przyjaciel DP
|
A jesli chodzi o fundamenty obok tego pensjonatu - restauracj, i to jest to nowo wykonana praca ok. 25 lat temu. Miescje polaczenia dosc duzych rur. Jest to albo kolektor wodny, albo z elektrocieplowni, w tej chwili nie pamietam.
A znany"Dom Strzelcöw" nie wiem czy wszyscy wiedzä, pelnil funkcje tzw. Domu Kultury Gminy Ewangelickiej, i byl jej wlasnosciä. Na przedwojennej mapie niemieckiej miasta, ktöra otrzymalem w 1987 roku od jednego niemca, jest zaznaczona ta informacja.
Tom
|
| 27 Lut 2006 23:15 |
|
 |
|
BOGDAN
|
Jesteś w błędzie. Ów budynek został oddany w roku 1898 jako 'Dom Strzelecki" - siedziba Bractwa Strzeleckiego w znajdującym się tam wzdłuż Bergstrasse (ul. Chopina) położonego Parku strzeleckiego.
Bractwo Strzeleckie powstało w roku 1775.
To co podajesz odnosi się (nie całkiem dokładnie) do budynku stojącego na rogu ul. Sikorskiego i ul. Kilińskiego (były Dom Kolejarza), w którym znajduje się Wyższa Szkoła Biznesu. Powstał w 1908 roku.
|
| 27 Lut 2006 23:44 |
|
 |
|
Tom
Przyjaciel DP
|
Nie nie jestem w bledzie. Pamietam jak przecinano park nowa droga dzis AL.WP jak budowano jä. Miedzy nowä ulica, a dzisiejszym pensjonatem kopano döl, ktory cementowano i wstawiano rury. To ja osobiscie widzialem. Wcale nie mialem na mysli dawnego Domu Kultury przy Sikorskiego. Wlasnie ten wolnostojacy budynek w Parku na mapie zaznaczone jest przez drukarnie jako "Eigentum Evangelische Gemeinde". Ja tego nie wymyslilem. A ogölnie znany tylko jako "Dom Strzelectwa". Tak, ale byl wlasnoscia jednego z kosciolöw Ewangelickich, ktöry nie sluzal jako obiekt sakralny, lecz swiecki, -kulturowy.
Tom
|
| 28 Lut 2006 00:06 |
|
 |
|
Aragorn
Moderator
Rejestracja: 14 Kwi 2005 17:22 Posty: 546 Miejscowość: Piła- Ringstraße
|
Nie zapominajmy że przez dłuższy czas mieściło się w budynku Bractwa Strzeleckiego, Muzeum Okręgowe, obecnie jest tam Pensjonat Park. Przecięta al. WP. druga część parku jest stopniowo niszczona przez Tiry dostarczające towar do pobliskiego marketu.
|
| 28 Lut 2006 00:25 |
|
 |
|
BOGDAN
|
Tom napisał(a): Nie nie jestem w bledzie. Pamietam jak przecinano park nowa droga dzis AL.WP jak budowano jä. Miedzy nowä ulica, a dzisiejszym pensjonatem kopano döl, ktory cementowano i wstawiano rury. To ja osobiscie widzialem. Wcale nie mialem na mysli dawnego Domu Kultury przy Sikorskiego. Wlasnie ten wolnostojacy budynek w Parku na mapie zaznaczone jest przez drukarnie jako "Eigentum Evangelische Gemeinde". Ja tego nie wymyslilem. A ogölnie znany tylko jako "Dom Strzelectwa". Tak, ale byl wlasnoscia jednego z kosciolöw Ewangelickich, ktöry nie sluzal jako obiekt sakralny, lecz swiecki, -kulturowy. Tom
Bardzo chętnie bym zobaczył ową mapę. Podaj jej dane o ile takowe możesz. Budynek ów znajdował się według niemieckich danych przy Bergstrasse 17 (ul. Chopina). Jego właścicielem było jeszcze w 1938 roku Bractwo Strzeleckie. Było by bardzo dziwne aby przejął ten obiekt kościół ewangelicki. W czasach hitlerowskich mieli oni niewiele do powiedzenia, tak jak i kościół katolicki.
Nawiasem mówiąc, budowę al. WP pamiętam doskonale. Wtedy była to al. LWP.
|
| 01 Mar 2006 00:31 |
|
 |
|
Tom
Przyjaciel DP
|
Nic takiego nie napisalem ze budynek przejäl kosciöl Ewangelicki. Prosze czytac uwaznie.
Od samego poczatku byl jego wlasnosciä. Pod szyldem i dzialalnosciä "Bractwa Strzeleckiego".
A zanim powstalo tam muzeum, bylo domem mieszkalnym. Mapa jest jeszcze w Pile. Jak przyjade postaram sie zamiescic na tym forum.
np. powojenna apteka przy ul.Kilinskiego, tez od poczätku byla wlasnoscia Ewangeliköw. Posiadali wlele budynköw i szkoly w Pile.
Tom
|
| 01 Mar 2006 00:45 |
|
 |
|
BOGDAN
|
Tom napisał(a): Nic takiego nie napisalem ze budynek przejäl kosciöl Ewangelicki. Prosze czytac uwaznie. Od samego poczatku byl jego wlasnosciä. Pod szyldem i dzialalnosciä "Bractwa Strzeleckiego". A zanim powstalo tam muzeum, bylo domem mieszkalnym. Mapa jest jeszcze w Pile. Jak przyjade postaram sie zamiescic na tym forum. np. powojenna apteka przy ul.Kilinskiego, tez od poczätku byla wlasnoscia Ewangeliköw. Posiadali wlele budynköw i szkoly w Pile. Tom
Jednakże użyty zwrot - Eigentum Evangelische Gemeinde - tłumaczy się jako - własność gminy ewangelickiej. Na ogół Niemcy używają zwrotu - Evangelische Gemeinde - na okreśenie ewangelickiej gminy wyznaniowej. Należy to rozumieć jako parafię ewangelicką. Wyznanie to dzieli sie jednak na wiele samodzielnych odłamów. W Pile było ich kilka np. babtyści, metodyści.
Nigdzie się nie doczytałem w niemieckiej literaturze jakoby kościół miał coś wspólnego z tym obiektem. A może chodzi o coś innego????? Ewangelicy z gminy wyznaniowej " Zdecydowany chrześcijanin" mieli od października 1934 roku swój dom modlitwy przy Gartenstrasse 7. Czyżby to było to?????
Co do obiektów przy rogu ulic Kilińskiego i Sikorskiego to już osobny temat. Tak samo jak szkolnictwo wyznaniowe.
Pozdrawiam.
|
| 07 Mar 2006 22:41 |
|
 |
|
Jarek63
Moderator
|
Park Miejski w 1905 r. 
|
| 12 Kwi 2006 23:50 |
|
 |
|
BOGDAN
|
Jest to wejście do Parku Miejskiego z dobrze widocznym "kamieniem Bismarck'a.
Pozdrawiam
|
| 13 Kwi 2006 23:03 |
|
 |
|
RR
Przyjaciel DP
Rejestracja: 21 Sie 2005 15:46 Posty: 227 Miejscowość: Piła/Wrocław
|
A cóż to za budynki w tle tej pocztówki?
RR
|
| 16 Kwi 2006 02:21 |
|
 |
|
robert
|
Mała korekta odnośnie powyższej fotki. Rzeczywiście jest to wejście do parku. Było ono jednak po drugiej stronie pomiędzy widocznym kominem a tymi drobnymi zabudowaniami. Tam przebiegała dzisiejsza ulica Boh. Stalingradu i stamtąd było owe wejście / do dziś zresztą jest ono zachowane w postaci m.in wysokich i dorodnych kilku dzew /. Fotka o której mówimy wykonanna jest z głębi ówczesnego parku miejskiego w kierunku jego niewidocznego wejścia. Budynek dwupiętrowy widoczny z lewej strony to budowla będąca na dzisiejszej ulicy Dzieci Polskich. Pamiętam, iż w czasie jednej z wystaw w naszym muzeum prezentowana była pocztówka z Piły / rok ok. 1905 / wykonana z wzniesienia przy dzisiejszej ulicy Fr. Chopina w kierunku miasta.
Wszystko widać było jak na dłoni i widok ten bardzo dużo wyjaśnia co do tej i innych budowli w tle.
Pozdrawiam
|
| 17 Kwi 2006 10:55 |
|
 |
|
BOGDAN
|
Po zakończeniu rozbudowy Parku Miejskiego, które nastąpiło wiosną 1929 roku, osiągnął on 200 000 m2.
Czyli przybyło około 40 000 m2.
W mieście znajdowało się około 3 000 drzew rosnących wzdłuż ulic.
Plany władz miasta w 1939 roku:
Według projektów placówki naukowo-badawczej ogrodnictwa z Berlina powinno być zaczęte pogłębianie obszaru bagiennego i utworzenie jeziora w północnej części parku miejskiego między Bergstraße, a Grünstraße na długości około 2 000 m (jako tor regatowy) i szerokości 700 m. W budżecie na 1939 została zaplanowana na ten cel pierwsza suma w wysokości 20 000 marek.
Pozdrawiam
|
| 29 Maj 2006 22:23 |
|
 |
|
partyzant
Rejestracja: 12 Wrz 2008 21:27 Posty: 66 Miejscowość: Rzeczpospolita Pilska
|
 Re: Park Miejski
Tu o pilskim parku cisza od ponad 2 lat  , a tym czasem (chyba od 2 miesięcy) w ogólnopolskich mediach pojawia sie on w swej skromnej (ale tej najładniejszej  ) części dzięki zespołowi Verba tu jest adres strony, jakby ktoś chciał obejrzeć http://pl.youtube.com/watch?v=ekQaU8rcGaE
|
| 03 Gru 2008 20:19 |
|
 |
|
mathias
Rejestracja: 12 Sty 2007 19:54 Posty: 176 Miejscowość: Piła /Berliner Chaussee
|
Ja mam zdjęcie dziwnego obiektu przy wyjściu z parku od strony działek ku osiedlu Niemcewicza to znajduje się zaraz obok wyjścia taka płaska budowla.. wie ktoś co tam było? 
|
| 01 Sty 2009 21:35 |
|
 |
|
SA108
|
 Re:
BOGDAN napisał(a): Plany władz miasta w 1939 roku: Według projektów placówki naukowo-badawczej ogrodnictwa z Berlina powinno być zaczęte pogłębianie obszaru bagiennego i utworzenie jeziora w północnej części parku miejskiego między Bergstraße, a Grünstraße na długości około 2 000 m (jako tor regatowy) i szerokości 700 m. W budżecie na 1939 została zaplanowana na ten cel pierwsza suma w wysokości 20 000 marek. Na stronie berlińskiego Architekturmuseum zostały udostępnione plany tego przedsięwzięcia: http://architekturmuseum.ub.tu-berlin.d ... ten=202902http://architekturmuseum.ub.tu-berlin.d ... ten=202901
|
| 20 Gru 2009 21:12 |
|
 |
|
Bocian
Rejestracja: 20 Lip 2006 23:20 Posty: 383 Miejscowość: Piła/Wrocław
|
Jestem bardzo zaskoczony. Nie znałem tych planów. Jak bedę miał chwilkę, to przejrzę dokładniej.
|
| 21 Gru 2009 17:20 |
|
 |
|
skuti
|
skoro tu jest mowa o parku miejskim to ja chciałbym poruszyć sprawę tego jelenia Kubusia który był przez wiele lat "mieszkańcem" parku . czy może ktoś udzielić informacji : w jakich latach tam przebywa, dlaczego właściwie tam się znalazł i może jakieś fotografie jego może ma ktoś? / EDIT MODERATOR: Jedna fotografia jest w tym linku > http://dawna.pila.pl/forum/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a /
|
| 16 Sty 2010 21:58 |
|
 |
|
RR
Przyjaciel DP
Rejestracja: 21 Sie 2005 15:46 Posty: 227 Miejscowość: Piła/Wrocław
|
SA108 napisał(a): Na stronie berlińskiego Architekturmuseum zostały udostępnione plany tego przedsięwzięcia Na jednym z planów zaznaczona jest uregulowana Gwda i przekopany na długim fragmencie odcinek Łachotki z ujściem w okolicach Wyspy. Całe szczęście, Gwda nadal płynie swoimi meandrami.
|
| 21 Sty 2010 02:27 |
|
 |
|