Pilski Klub Eksploracyjny

Awatar użytkownika
ClausVonStauffenberg

Pilski Klub Eksploracyjny

Post autor: ClausVonStauffenberg »

Tutaj możecie pisać wszystkie pomysły dotyczące Pilskiego Klubu Ekspolracyjnego.
Co nam radzicie, jakie ciekawe miejsca polecacie itp. Za wszystkie informacje bardzo dziękujemy.
Awatar użytkownika
hose

Post autor: hose »

Czy ktoś słyszł o "Pilskim Towarzystwie Miłośników Eksploracji - Albatros"??? Gdzie to jest, jak działa itp.
Awatar użytkownika
Mistrz
Polubiono: 2 razy

Post autor: Mistrz »

inf.rgt149

Post autor: inf.rgt149 »

Pilskie Stowarzyszenie Miłośników Eksploracji " ALBATROS" powstało oficjalnie w 2004r.
Naszym celem statutowym jest utworzenie muzeum ze szczegółnym naciskiem na przeszłość militarną tych terenów, a także popularyzowanie wiedzy na temat historii Piły. Ponadto Stowarzyszenie zostało utworzone między innymi po to, aby objąć opieką obiekty militarne i inne obiekty zabytkowe (oczywiście przy współpracy i za zgodą odpowiednich instytucji), oraz jak sama nazwa wskazuje po to, aby prowadzić eksplorację w szerokim tago słowa znaczeniu, tzn. nie tylko kopać w ziemi, ale eksplorować wszystkie możliwe miejca, pozyskując z nich nie tylko przedmioty do zbiorów, ale przede wszystkim informacje o przeszłości danego miejsca. ALBATROS zrzesza ludzi o różnych kierunkach zainteresowań, które jednak sprowadzają się do jednego: eksploracji. Założenie Stowarzyszenia ma też na celu ulegalnienie działań, czyli uzyskanie niezbędnych pozwoleń itd.
Krótko mówiąc: Działamy i będziemy działać oraz zapraszamy do współpracy.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany naszym Stowarzyszeniem lub ma pytania, może pytać przez forum, lub przesłać pytania na adres e-mail:

psme.albatros@vp.pl

Pozdrawiam serdecznie
MiReK
Polubiono: 1 raz

Post autor: MiReK »

Ostatnio dowiedziałem się, że w stawku za "Stawiskiem" zatopiony jest samolot oraz wagony kolejki wąskotorowej (tak mówili nurkowie którzy szukali tam topielca). Podobno jest tam bardzo głęboko.
Awatar użytkownika
Mistrz

Post autor: Mistrz »

MiReK pisze:zatopiony jest samolot oraz wagony kolejki wąskotorowej.
Jak nie zobaczę, na pewno nie uwierzę!
Bwerk45
PRZYJACIEL

Post autor: Bwerk45 »

Co do wagoników z torami to uwierzę, gdyż mogą to być wagoniki do transportu urobku gliny dla cegielni. Ale co do samolotu to :wink: . Tory także są podobno w stawkach za Kusocińskiego, gdzie było kąpielisko, też ze słyszenia.
Awatar użytkownika
d-t-x

Post autor: d-t-x »

Po co ktoś miałby topić tory?
Awatar użytkownika
hose

temat

Post autor: hose »

Trzeba założyć pokój "Słyszałem że...". Niezłą książkę SF, można by z tych relacji napisać. Respekt!
MiReK

Osoby które mi tą informacje podały byly przy poszukiwaniach topielca w tym stawku i słyszały to bezpośrednio od nurków szukających topielca.
Bwerk45
PRZYJACIEL

Post autor: Bwerk45 »

To że są tory zatopione to wiem od nurków którzy tam penetrowali stawek, a po co zatapiane było to? Dlatego, że przeważnie nie zabierano sprzętu do odkrywki, a więc wagoniki czy tory. No i nie wiadomo z jakich okoliczności zostało to tak naprawdę.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 82 razy

Post autor: SA108 »

O zatopionych torach i kolebach też słyszałem z innego źródła, więc to zapewne prawda. Kiedyś swoją wąskotorówkę miała chyba każda cegielnia w mieście. Tak na marginesie budynek tej cegielni nadal istnieje i jest to chyba jedyny zachowany taki obiekt w Pile.
MiReK

Budynki tej cegielni znajdowały się na terenie obecnej energetyki, druga cegielnia to budynki przy ul. Polnej.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 82 razy

Post autor: SA108 »

Chyba jedyną pozostałością po tej pierwszej cegielni jest żółty budynek na rogu Poznańskiej i Motylewskiej, ustawiony skosem do ulicy. To właśnie o nim pisałem w poprzednim poście. Okolice Polnej znam słabo, więc nie wiem czy po tej drugiej cegielni coś zostało.
MiReK

Na wyrobiskach tej drugiej można znaleźć muszle odciśnięte w kamieniach.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się