Na początek garść informacji historycznych. Budowa rzeźni przy Targu Końskim rozpoczęła się w 1889 r. Otwarcie nastąpiło 1 lipca 1890 r. Rzeźnia była zaopatrzona w oświetlenie elektryczne i urządzenia chłodnicze do mięsa. Na początku lat 30. bito w niej rocznie ok. 3 tys. sztuk bydła i 12 tys. sztuk trzody chlewnej. Zakłady Mięsne w Pile istniały do końca lat 90. Do dziś po rzeźni pozostały: zrujnowany budynek administracyjny, dawny sklep firmowy, kilka mniejszych budynków (m.in. stróżówka) i fundamenty hal. Zapewne niedługo wszystko to zniknie z powierzchni ziemi. Teraz kilka fotek:
Rzeźnia miejska
Re: Rzeźnia miejska
Czy ktoś ma dane o liczbie bitych sztuk trzody w latach świetności ubojni? bo jak pisze SA108 12tyś rocznie w latach 30, to bardzo niewiele, w dzisiejszych rzeźniach tyle trzody bije się dziennie, a zawsze odnosiłem wrażenie że to był duży zakład.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.