Miło nam poinformować, że ukazała się w sprzedaży kolejna partia koszulek sympatyków naszej strony. Wielkim zaskoczeniem było dla nas to, w jakim tempie rozeszła się pierwsza partia i dlatego wychodząc na przeciw zapotrzebowaniu, zamówiliśmy kolejne 30 szt. Mamy nadzieję, że i te koszulki szybko znajdą swoich właścicieli.

Koszulki dostępne są w rozmiarach M, L, XL, XXL. Gramatura materiału 200, kolor czarny. Nadruk naniesiony metodą FLEX. Koszt koszulki 30 zł.

Koszulki można nabyć w sklepie militarnym WOJAK.

Wyspiańskiego 2A/1U, osiedle Górne, Piła.

Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: 04 Wrz 2010 22:31

Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
 Stary ratusz 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: IV Wielka Emigracja
Post Stary ratusz
Czy szanowni Forumowicze posiadają może jakieś informacje na temat starego ratusza miejskiego? Zaznaczam, że chodzi mi o ten ratusz, który w XVII i XVIII wieku stał na środku Nowego Rynku - tam, gdzie później stanął kościół miejski. Wiem tylko, że był drewniany i miał podobno podcienia...
O ile wiem plany nie istnieją, tylko jakieś skąpe opisy...

19 Maj 2005 08:34
Awatar użytkownika

Miejscowość: Piła
Post Re: Stary ratusz
Ratusz był zbudowany na planie kwadratu o wymiarach 20x20 łokci. Z tego, co wiem, był to jednak budynek murowany. Miał niewielką wieżę z miejscem na zegar, którego prawdopodobnie nie zakupiono. W głównej sali odbywały się posiedzenia Rady Miejskiej, a na dole znajdowała się waga miejska. Ratusz był otoczony krużgankami. W drugiej połowie XVIII w. budowla popadła w ruinę, a posiedzenia Rady Miejskie musiały się odbywać w prywatnych mieszkaniach. Ratusz rozebrano w końcu XVIII w.

19 Maj 2005 11:41
Profil E-mail
Awatar użytkownika

Miejscowość: IV Wielka Emigracja
Nie wiem dlaczego, ale tego drewnianego ratusza tak jaby bardziej jest mi żal niż tego nowego, w zachodniej pierzei rynku.
Swoją drogą ciekawe, czy istnieją gdzieś jakieś podobne zabytkowe budowle uzyteczności publicznej (myślę o innych miastach) i czy zachowały się tam plany analogicznych budynków. Nie wiem czy prowadzony jest rejestr zabytków tego typu... Jeśli nie, szkoda.
Raz jeden tylko widziałem model budowli, która odpowiadała powyższemu opisowi - znajdowała się w Krzeszowicach. Ale to była... karczma :P

Podobno wszelkie dokumenty mówiące o tamtych czasach spłonęły w 1834 roku. Myślę jednak, że nie wszystkie. Przed lutym 1945 roku wielką część dokumentów dotyczących miasta wywieziono wgłąb Niemiec. Być może nadal butwieją w jakichś archiwalnych piwnicach i czekają na odkrycie...

Dzięki, SA108

19 Maj 2005 13:04
Awatar użytkownika

Miejscowość: Piła
Swoją drogą ciekawe, czy istnieją gdzieś jakieś podobne zabytkowe budowle uzyteczności publicznej (myślę o innych miastach) i czy zachowały się tam plany analogicznych budynków.

Ratusz w Sulmierzycach (południowa Wielkopolska) z 1743 r.:
http://www.sulmierzyce.pl/dir/grafika/w ... wniany.jpg
Może nasz ratusz był podobny?

19 Maj 2005 13:35
Profil E-mail
Awatar użytkownika

Miejscowość: Piła - Staszyce
Post Re: Stary ratusz
Cytuj:
Czy szanowni Forumowicze posiadają może jakieś informacje na temat starego ratusza miejskiego? Zaznaczam, że chodzi mi o ten ratusz, który w XVII i XVIII wieku stał na środku Nowego Rynku - tam, gdzie później stanął kościół miejski. Wiem tylko, że był drewniany i miał podobno podcienia... O ile wiem plany nie istnieją, tylko jakieś skąpe opisy...

Najlepszym źródłem jest - Geschichte der Stadt Schneidemuehl - Karl Boese - Wydanie I z 1935 roku lub wydanie II z 1965 roku. Niestety w języku niemieckim. Są jednak tacy, którzy mają tłumaczenie.

17 Lut 2006 21:52
Profil E-mail
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Miejscowość: Piła - Matwiejewa dawniej Westendstraße
Pojawił się dzisiaj nowy materiał na stronie, autorstwa Krzysztofa Świniarskiego (SA108), dotyczący pilskiego ratusza > http://dawna.pila.pl/ratusz.html

Zapraszamy!

17 Lip 2008 19:48
Profil E-mail WWW
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Odpowiedz   [ 6 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości