Jak wyglądało pilskie Podlasie
-
Przemek Stencel
Jak wyglądało pilskie Podlasie
Witam wszystkich forumowiczów dzień dobry. Mam pytanie czy Ktoś ma stare przedwojenne i powojenne zdjęcia lub inne obrazki z terenu obecnego Podlasia. Jak wyglądało kiedyś. Bo oprócz kilku ulic, pól i sadu w rejonie obecnej ulicy Korczaka z przyległościami strzelnicy, poligonu to moja wiedza na ten temat jest uboga. Wprawdzie mam kilka zdjęć rodzinnych z lat powojennych 1950 -67 z ulicy Świerkowej i Topolowej, ale jestem ciekaw jak ta część miasta wyglądała wcześniej. Pozdrawiam Przemek Stencel
Witam, jeśli to jest ulica bydgoska, to z którego miejsca to zdjęcie jest zrobione? Bo mi wygląda jakby z górki przy wylocie na Bydgoszcz w kierunku miasta. Czy się mylę? Bo mi nie wydaje się żeby ta droga szła pod górkę, jak twierdzi Waldek. :roll:
I który to może być rok?
Mieszkam na Podlasiu i już jakiś rok temu pewnie, pytałem się w jakimś topiku na tym forum czy ktoś ma stare zdjęcia Podlasia, - no ale jednak echo ...
Przemek - może wrzucisz te fotki, o ile nie są dla Ciebie "zbyt" rodzinne ...
Ja ostatnio znalazłem w bardzo starych albumach rodzinnych zdjęcia z okresu powojennego, ruiny, jacyś ludzie itp. Jedno z nich przedstawia nawet jakiś przemarsz wśród ruin, chyba czyn społeczny albo coś w tym stylu, z łopatami itd.
A jest to na pewno Piła. bo dziadek był pedantyczny i zdjęcia są podpisane. Z datą, nie jestem pewien bo albumy są u mojej matki, a ona mieszka dosyć daleko od Piły.
Obiecuję, wkrótce wrzucę te foty, proszę tylko o radę gdzie. Może moderator podpowie coś ... (wwojtekg@o2.pl)
Pozdrawiam
I który to może być rok?
Mieszkam na Podlasiu i już jakiś rok temu pewnie, pytałem się w jakimś topiku na tym forum czy ktoś ma stare zdjęcia Podlasia, - no ale jednak echo ...
Przemek - może wrzucisz te fotki, o ile nie są dla Ciebie "zbyt" rodzinne ...
Ja ostatnio znalazłem w bardzo starych albumach rodzinnych zdjęcia z okresu powojennego, ruiny, jacyś ludzie itp. Jedno z nich przedstawia nawet jakiś przemarsz wśród ruin, chyba czyn społeczny albo coś w tym stylu, z łopatami itd.
A jest to na pewno Piła. bo dziadek był pedantyczny i zdjęcia są podpisane. Z datą, nie jestem pewien bo albumy są u mojej matki, a ona mieszka dosyć daleko od Piły.
Obiecuję, wkrótce wrzucę te foty, proszę tylko o radę gdzie. Może moderator podpowie coś ... (wwojtekg@o2.pl)
Pozdrawiam
-
Przemek Stencel
Witam, w przyszłym roku na pewno zrobię skan wszystkich zdjęć jakie wykopię w domu na Świerkowej. Obecnie jest to nie możliwe bo zapomniałem wziąć je z Piły, latem gdy byłem na wakacjach. Muszę przyjechać na wakacje do domu z Anglii. Moim rodzicom nie dam tego zrobić bo mogą coś zrobić nie tak i będzie draka. Zdjęcia, które mam przedstawiają osobę fotografowaną i jako przypadek na większości zdjęć widać jak wyglądała np. Świerkowa na wysokości nr 25 i 50 lub topolowa wjazd od Świerkowej do Stanczyka itp. To tyle ile pamiętam nie mając zdjęć przed sobą. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Tak na marginesie o Pile mam z internetu również stąd ok. 800 zdjęć, jaka frajda gdy widzi się swoje rodzinne miasto na nowej fotografii, tej starszej, i b. starej.
- Aragorn
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 16 razy
Mimo to jest to widok na ul. Bydgoską, na 1 mojej fotce widać po prawej miejsce, z którego robiono fotografię przedstawioną przez SA-108, 2 fotka to odwrotność, spojrzenie z innej strony i 3 fotka trochę nie najlepsza, ale robiona mniej więcej z miejsca, z którego była robiona fotografia przedstawiona przez SA-108. Dodam że prawa odnoga prowadzi na ul. Dębową. Zimą fajnie się zjeżdżało z tej góreczki, niektórym udawało się zajechać aż na Dębową. Widoczny budynek w głębi został zburzony, a na jego miejscu koło przystanku stoi nowy dom.
-
Przemek Stencel
Re: Jak wyglądało pilskie Podlasie
Bardzo sie cieszę że na forum równiez Podlasiaków nie brakuje
Dopisuje się jako kolejny przedstawiciel tej dzielnicy miasta.
Jeśli chodzi o ikonografię dotyczącą Podlasia to rzeczywiscie jest ona bardzo uboga. Poza wstawionym przez SA108 zdjęciem jest jeszcze kilka pocztówek z restauracją Weidmannsruh (sam w swoim zbiorku mam 4). Dziś niestety juz nie istnieje. Stała na górce po lewej stronie przy szosie bydgoskiej jadąc od strony miasta.
Moim zdaniem były jeszcze inne zdjecia/pocztówki przedstawiające Podlasie. Hitem byłoby zdjęcie wnętrza wspomnianej wyżej restauracji!!! Za restauracją stała drewniana wieża widokowa i przypuszczam że którys z fotografów pilskich musiał robić z niej zdjęcia panoramy miasta od strony wschodniej.
Jako Podlasiak ma się rozumieć gromadzę wszystko co dotyczy mojej malutkiej ojczyzny. Poza pocztówkami mam jeszcze rysunki techniczne z planami domków jednorodzinnych i blizniaków jakie budowano na Podlasiu w latach 30stych oraz plan piekarni działającej do dzisiaj przy ul. Lelewela. do tego dochodzą zdjęcia powojenne z albumów rodzinnych.
Jestem własnie w trakcie przygotowywania niedużego tekstu przedstawiajacego historię Podlasia. Jesli szanownych forumowiczów by to zainteresowało to mogę go "opublikować" na forum.
Postaram się również wstawić fotki jak tylko jako początkujący forumowicz załapię jak to się robi.
Jeżeli ktos posiada jakieś materiały ikonograficzne lub inne dotyczące Podlasia to bardzo bym prosił o kontakt.
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o ikonografię dotyczącą Podlasia to rzeczywiscie jest ona bardzo uboga. Poza wstawionym przez SA108 zdjęciem jest jeszcze kilka pocztówek z restauracją Weidmannsruh (sam w swoim zbiorku mam 4). Dziś niestety juz nie istnieje. Stała na górce po lewej stronie przy szosie bydgoskiej jadąc od strony miasta.
Moim zdaniem były jeszcze inne zdjecia/pocztówki przedstawiające Podlasie. Hitem byłoby zdjęcie wnętrza wspomnianej wyżej restauracji!!! Za restauracją stała drewniana wieża widokowa i przypuszczam że którys z fotografów pilskich musiał robić z niej zdjęcia panoramy miasta od strony wschodniej.
Jako Podlasiak ma się rozumieć gromadzę wszystko co dotyczy mojej malutkiej ojczyzny. Poza pocztówkami mam jeszcze rysunki techniczne z planami domków jednorodzinnych i blizniaków jakie budowano na Podlasiu w latach 30stych oraz plan piekarni działającej do dzisiaj przy ul. Lelewela. do tego dochodzą zdjęcia powojenne z albumów rodzinnych.
Jestem własnie w trakcie przygotowywania niedużego tekstu przedstawiajacego historię Podlasia. Jesli szanownych forumowiczów by to zainteresowało to mogę go "opublikować" na forum.
Postaram się również wstawić fotki jak tylko jako początkujący forumowicz załapię jak to się robi.
Jeżeli ktos posiada jakieś materiały ikonograficzne lub inne dotyczące Podlasia to bardzo bym prosił o kontakt.
Pozdrawiam
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Witaj. 
Świetny pomysł napisania tekstu na temat Podlasia.
Może zajrzyj do lipcowo-sierpniowego Głosu Św. Antoniego. Ukazał się w nim artykuł Pana Romana Chwaliszewskiego na temat ul. Bydgoskiej. Starych zdjęć co prawda brak, ale może czegoś interesującego się dowiesz. 
Świetny pomysł napisania tekstu na temat Podlasia.
- SA108
- REDAKTOR
- Polubił: 5 razy
- Polubiono: 82 razy
ProsimyJestem własnie w trakcie przygotowywania niedużego tekstu przedstawiajacego historię Podlasia. Jesli szanownych forumowiczów by to zainteresowało to mogę go "opublikować" na forum.
Gdzie/jak wstawiać zdjęcia na forum?Postaram się również wstawić fotki jak tylko jako początkujący forumowicz załapię jak to się robi.
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Polubił: 274 razy
- Polubiono: 78 razy
- Kontakt:
W zależności od objętości materiału, istnieje także możliwość wstawienia go na "stronę główną" naszej strony :wink:
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.